Omaisia voi tavata turvallisesti ulkona – 101 vuotta täyttävää Richard Bergströmiä omaisten vierailut ovat ilahduttaneet

Kun koronaviruksen ensimmäinen aalto saapui Suomeen maaliskuussa, astuivat hoivakotien vierailukiellot voimaan ensimmäisten rajoitusten joukossa. Koronavirus todettiin nopeasti vaaralliseksi ikääntyneille, ja vierailukielloilla pyrittiin estämään koronaviruksen leviäminen vanhusten hoivayksiköihin.

Kesäkuun alusta lähtien omaiset ovat kuitenkin voineet taas tavata Loviisan kaupungin hoitokodeissa asuvia läheisiään. Uuden ohjeistuksen mukaan omaisia voi tavata vain ulkona ja vierailuajasta on sovittava etukäteen henkilökunnan kanssa.

Lisäksi suositellaan, etteivät tapaamiset kestäisi puolta tuntia pidempään.

Ennen koronaa loviisalainen Torleif Bergström kävi tapaamassa Hyvän elämän talo Harmaakalliolla asuvaa isäänsä Richard Bergströmiä noin kolmesti viikossa.

– Lisäksi sisareni ja veljeni kävivät täällä harva se päivä, Torleif Bergström kertoo.

Hänen isänsä täyttää tänä vuonna 101 vuotta ja on Harmaakallion vanhin asukas. Torleif Bergström arvioi, että kevään pitkä yksinolo on valitettavasti näkynyt isän voinnissa.

Nyt, kun omaisten vierailut ovat jälleen mahdollisia, Torleif Bergström on sisaruksineen pyrkinyt taas käymään isän luona useammin.

– Olemme sisarusten kanssa yrittäneet koordinoida, ettemme kaikki tulisi samana päivänä, hän kertoo.

Harmaakallion toiminnanohjaaja Tea Ojamo arvioi, että viime kuukaudet ovat olleet rankkoja ikäihmisille.

– Omaiset ovat voimavara monille. Nyt on mennyt monta kuukautta, kun heitä ei ole saanut tavata, Ojamo huokaa.

Torleif Bergström on samaa mieltä.

– Kyllähän he jäivät aika yksin, hän tuumaa.

Kevään aikana omaisten tapaamisia yritettiin Harmaakalliolla järjestää esimerkiksi videopuheluilla tai ikkunan lävitse niin, että asukas on sisäpuolella ja hänen omaisensa ulkona.

– Yritimme jutella ikkunan ja puhelimen kautta, mutta se ei oikein sopinut isälle,Torleif Bergström toteaa .

Videopuheluakin kokeiltiin, kun Richard Bergströmin Australiassa asuva poika soitti Suomeen.

– Monille nämä ovat uutta tekniikkaa ja siksi vähän vaikeita. Ja kyllähän kosketus ja vierelläolo jäävät videopuheluista puuttumaan, Ojamo miettii.

Kun vierailijoita ei voinut ottaa vastaan, Richard Bergström yritti saada ajan kulumaan muilla keinoin.

– Olen nukkunut jonkin verran, hän kertoo.

– Isä on ollut urheilusta kiinnostunut, mutta sekin on koronan takia jäänyt televisiosta pois, Torleif Bergström harmittelee.

Kevään vierailukielto ylettyi myös talon ulkopuolisiin palveluihin. Esimerkiksi hierojat, fysioterapeutit, parturit ja esiintyjät eivät saaneet tulla käymään hoitokodeissa kevään aikana.

Rajoituksia on nyt hieman lievennetty, ja Harmaakalliolla nautittiinkin pitkästä aikaa musiikkiesityksestä viime viikolla, kun Ruotsinpyhtään työväen mieslaulajat kävivät laulamassa hoitokodin pihalla.

Toiminnanohjaaja Ojamo uskoo, että kesän ajan vierailuja on helppo järjestää hoivakodin pihalla.

– Jos toinen korona-aalto tulee, syksyksi täytyy ottaa harkintaan asukkaiden tapaamiskontit. Mitään päätöksiä niistä ei ole vielä tehty, hän kertoo.

Vaikka omaisia saakin jo tavata, tulee kesästä silti poikkeuksellinen. Omaisten voi olla hankalampaa viedä hoivakodissa asuvia ikääntyneitä läheisiään mökille tai kesäreissuille karanteenisääntöjen takia.

– Jos meiltä Harmaakalliolta poistuu, niin palatessa joutuu kahden viikon karanteeniin, Ojamo selittää.

Siksi hoitokodin pihalla pyritäänkin järjestämään monipuolista ohjelmaa asukkaille kesän aikana.

Harmaakalliolla toivotaan, ettei toista korona-aaltoa tulisi, vaan rajoituksia päästäisiin vähitellen purkamaan.

– Ehkä toivoisin myös laaja-alaista keskustelua koko valtakunnan tasolla siitä, mitä on elämänlaatu. Oikein ja turvallisesti toimiminen on hyvin vaikea kysymys. Toisella puolella puntarissa on kuitenkin ikäihmisen elämänlaatu, Ojamo pohtii.

– Minäkin olen pohtinut, kun isä on jo näinkin iäkäs, että mikä loppupeleissä on oikea tapa toimia. Onko se hyvä, että viimeiset kuukaudet ovat hyviä ja hän saa elää normaalia elämää, vai pitääkö hänen olla eristyksissä. Mutta ei meillä oikein ole mitään, mihin verrata tätä, Torleif Bergström mietiskelee.

Ojamon mukaan harkinnan käyttäminen yksittäisen ihmisen kohdalla on haastavaa, kun samalla täytyy suojella muitakin asiakkaita.

Rajoituksista huolimatta Harmaakalliolla on läpi kevään sallittu saattohoidossa olevan asiakkaan omaisten vierailu.

– Olisi epäinhimillistä sekä asiakkaalle että hänen omaisilleen, jos elämän viimeisillä hetkillä omaiset eivät saisi olla läsnä. Tällaisissa tapauksissa omaiset ovat saaneet tulla suojautuneina asiakkaan vuoteen viereen. Riski viruksen leviämiselle on katsottu pieneksi, kun Loviisassa ei ole ollut suurta epidemiaa, Ojamo kertoo.

Ohjeita

Omaisten vierailu kaupungin hoitokodeissa

Vierailuajankohdasta tulee sopia etukäteen henkilökunnan kanssa.

Hoivakodin asukas voi ottaa vastaan korkeintaan kaksi vierailijaa kerrallaan.

Kaikki vierailut tapahtuvat ulkona.

Vierailijan on oltava oireeton.

Vierailijan täytyy käyttää suusuojaa ja desinfioida kätensä.

Tapaamisissa on pidettävä vähintään kahden metrin turvaväliä henkilöiden välillä.

Fyysistä kontaktia omaisten ja asukkaiden välillä ei sallita.

Yli puolen tunnin tapaamisia ei suositella, sillä hoivayksiköiden vierailukiellot ovat edelleen voimassa.

Lähde: Loviisan kaupunki

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut