Metalliranta myynnissä - kaupan 53 hehtaaria maata ja 107 hehtaaria vesialuetta

Auli Henriksson

Auli Henriksson

Valkossa sijaitseva ns. Metalliranta Tavistholmenissa on myynnissä. Metalliliiton lomapaikkana 1970-luvulta asti ollut kokonaisuus on ammattiliittojen yhdistymisessä päätynyt Teollisuusliitolle.

Teollisuusliiton kiinteistövastaava Sari Hannula toteaa Teollisuusliitolla olevan paljon lomapaikkoja liittojen yhdistymisen seurauksena, eikä Tavistholmenille enää tarvetta. Liitolla on lomapaikkoja muun muassa Kuusamossa, Levillä sekä Punkaharjulla.

– Toiminta Metallirannassa pyörii 1.6. alkaen normaalisti, Hannula huomauttaa tästä kesästä.

Teollisuusliiton sijoituspäällikkö Timo Korpijärvi kertoo kohteen olevan myynnissä välittäjällä, jonka kanssa kiinnostuneet voivat neuvotella. Toivottua hintaa ei ole julkistettu, vaan halukkaat voivat tehdä tarjouksen.

– Olemme laittaneet kaiken ylimääräisen myyntiin. Yleensä tämän kokoluokan kiinteistön myynti on sen verran mutkikasta, ja tämä erityisen monipolvinen, joten ei kukaan mene paikalle ja päätä ostaa vaan vaaditaan neuvotteluja, perustelee Korpijärvi sitä, ettei pohjahintaa julkisteta ja toteaa, että tarjouksia odotetaan.

Myytävällä kiinteistöllä on 53,2 hehtaaria maa-aluetta ja 107 hehtaaria merialuetta. Metallirannassa on sauna, huoltorakennus, majoitustila, sekä vanha kalastajantila joka on ollut liiton työntekijöiden sosiaalitilana.

Olemme laittaneet kaiken ylimääräisen myyntiin.

Timo Korpijärvi, sijoituspäällikkö, Teollisuusliitto

Korpijärvi muotoilee ettei Metallirannan tyyppinen leirimajoitustarjonta enää juuri kiinnosta.

Toisin oli silloin, kun Metalliranta valmistui. Loviisan Sanomat kirjoitti heinäkuussa 1983 Tavistholmeniin ”kaikessa hiljaisuduessa nousseen korkeatasoisen leirintä- ja virkistysalueen.” Jutussa kuvailtiin telttapaikkojen viihtyisyyttä, keittiöitä joissa oli jääkaappi sekä pyykkituvan ja saniteettitilojen oivallisuudesta.

Artikkelissa kerrotaan Metalliliiton ostaneen alueen seitsemän vuotta aiemmin kaupungin nenän edestä. Kaupunki oli jo kaavoittanut alueelle muun muassa loma-asutusta ja oli ostoaikeissa. Metalliliitto maksoi aikanaan Tavistholmenin saaresta, osia mantereen puoleisesta maa-alueesta sekä vesialueesta kaksi miljoonaa markkaa. Myyjä oli yksityinen.

Tavistholmenia koskeva kaavoitus on parhaillaan vireillä osana Valkon osayleiskaavaa. Paikkatietokyselyllä vuonna 2017 kerättiin ideoita sekä huomioonotettavia ja kehitettäviä asioitaja alueita.

– Tavistholmen ja siihen liittyvät saaret nousivat yhdeksi eniten palautteita saaneista kohteista. Etenkin kaupunginosan virkistyskäyttö ja alueen ympäristöarvot korostuivat vastauksissa, kertoo Loviisan kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari.

Valkon osayleiskaava on iso kokonaisuus, sisältäen niin Valkon keskustan kehittämisen kuin asuinalueiden laajennuksia muun muassa Haravankylässä.

Tavistholmenin alueelle on suunniteltu paikkatietokyselyn pohjana olleista kahdesta rakennemallista ykkösessä virkistysalueen kehittämistä, uutta loma-asuntoaluetta noin viidelle rakennuspaikalle ja osin yhteisrantaisina. Korsholmen merkittäisiin alueeksi jolla on luontoarvoja. Rakennemalli kakkosessa Korsholmen muutettaisiin luonnonsuojelualueeksi.

Virkistysaluetta kehitettäisiin kummassakin vaihtoehdossa. Laajimmillaan voitaisiin kaavoittaa isompi lomakylä sekä matkailupalveluja. Alueelle voisi kaavaluonnoksen mukaan sijoittua esimerkiksi leirintäalue, vierasvenesatama, ja kahvila/kioski.

Korsholmenille on nykyisessa kaavassa osoitettu kaksi rantarakennuspaikkaa. Ne siirrettäisiin joko mantereelle tai Silakkasaareen.

Vaikka Tavistholmeniin mennessä on iso kyltti, jossa kerrotaan alueen olevan yksityinen virkistysalue, saa siellä kulkea ja jokamiehen oikeuksin vaikka telttailla halutessaan.

Moni ei ole tätä tiennyt, vaan on käynyt ”salaa” poluilla ja ihailemassa maisemia.

Vuonna 1982 Metalliliiton kanssa on tehty sopimus, jonka mukaan jos saarelle rakennettaisiin lisää, kulku järjestetään nykyisen sillan sijaan Hässjeholmenin kautta.

Tämä kulkuvaihtoehto on mukana myös uusissa rakennemallivaihtoehdoissa. Juttua varten on haastateltu myös Risto Tvillingiä ja käytetty hänen arkistojaan.

Kiinteistövälittäjän Remaxin linkki Tavistholmenin alueeseen.

Aluetta kauppaavan kiinteistövälitysýhtiön Remax Oy:n ilmakuvaa Tavistholman alueesta.

Pääkirjoitus Tavistholmenin alue on helmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.