Hambergska avautuu - lavastaja Ralf Forsström jättäytyi projektista ja päätti samalla kulttuuriyhteistyön Loviisan kaupungin kanssa

Kristina Elon öljymaalauksia on näyttelyssä. Mimosa Elo

Kesänäyttely Hambergska, joka pääosin koostuu paikallisesta nykytaiteesta, avataan 12. kesäkuuta.

Hambergin koti on seissyt tyhjillään reilut kolme vuotta, mutta nyt kiinteistönomistaja Loviisan kaupunki antaa talon kellarin, ruokasalin, keittiön sekä rappukäytävän ja pihan käytettäväksi näyttelyä varten ajalle 12.6. – 30.8., kerrotaan Hambergin taidemuseon työryhmän tiedotteessa.

Näyttelystä tehdään myös virtuaalinen versio. Tietoa löytyy jo Facebookista, ja tietoa päivitetään aika ajoin.

– Konsertteja ja esitelmiä kuuluu myös näyttelykokonaisuuteen, mutta tällä hetkellä oletamme, että nämä voivat toteutua aikaisintaan näyttelyn loppupuolella. Olemme myös tietoisia siitä, ettei konsertteja voida mahdollisesti järjestää ollenkaan. Esitelmiä voi järjestää virtuaalisina, työryhmä pohtii tiedotteessaan.

Kävijämäärää sopeutetaan vallitsevan tilanteen mukaan niin, että kaikki, myös riskiryhmiin kuuluvat, voivat turvallisesti vierailla näyttelyssä. Näyttelyä pidetään laajoissa tiloissa, kahdessa kerroksessa sisätiloissa sekä osittain ulkona.

Näyttelyn suunnittelu alkoi tammikuussa 2019. Ryhmä henkilöitä, joita kiinnosti tehdä Hambergin kodista taidemuseo, kokoontuivat lavastaja Ralf Forsströmin kodissa.

Projekti oli alun perin suuri ja lupaava.

Ralf Forsström

– Ajatuksena oli kutsua kuvataiteilijoita ja käsityöläisiä täyttämään koko Hambergin koti taideteoksilla; kevään 2019 aikana kolmisen kymmentä henkilöä osallistui suunnitteluun, kuvaillaan tiedotteessa.

Kevään 2020 aikana selvisi, että Hambergin taidemuseon työryhmä saisi käyttöönsä noin 250 neliömetriä, jäljelle jäävät, runsaat 400 neliömetriä kaupunki tarvitsisi muuhun käyttöön. Näin taiteilijoiden määrä on pienentynyt alkuperäisestä suunnitelmasta. Näyttelyn loputtua koko talo siirtyy Loviisan Asunnoille.

Muutokset johtivat myös siihen, että Ralf Forsström vetäytyi projektista. Päätöksestä hän ilmoitti Loviisan kaupungille kirjeellä, jossa hän totesi vetäytyvänsä Hambergin kodin projektista sekä Hambergin taidemuseon työryhmästä.

– Projekti oli alun perin suuri ja lupaava, nyt ei ole edes aikataulua. Vaihtoehtoa Linja-autoasemaa en voi hyväksyä, jo kellarin vesivahingon vuoksi. Kaikki minun kulttuuriyhteistyöni Loviisan kaupungin kanssa on täten päättynyt, kirjoittaa Ralf Forsström kirjeessään.

Loviisan kaupunki tukee kesänäyttely Hambergskaa antamalla kiinteistön ilmaiseksi työryhmän käyttöön sekä palkkaamalla valvojan. Projekti on myös saanut avustusta Svenska kulturfondenilta ja Konstsamfundetilta, ja yksi hakemus on käsitteillä Porvoon Aktiasäätiöllä.

Hamberska

Kesä 2020

Näyttelyn taiteilijat:

Kuvataide:Kristina Elo, Alexandra Hintsala & Repin-instituutti, Inge Löök.

Kuvanveisto: Olli Räty, ITE-taide, veistoksia taloa ympäröivässä puistossa. Loviisan vierasateljee osallistuu vuosien aikana tehdyillä veistoksilla.

Piirros: Karri Laitinen, Quarantine Club Loviisassa tehtyjä piirustuksia.

Valokuvaus:Mimosa Elo, Linda Varoma.

Keramiikka: (myös veistoksia) Elina Sorainen (1943 - 2017).

Arkkitehtuuri: Kai Andersson/paikallinen arkkitehti Eva Kuhlefelt/Mia Heijnsbroek-Wirén, joka asuu talossa, jonka Eva Kuhlefelt on suunnitellut. Kuhlefelt on suunnitellut myös Hambergin kodin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Värikkäitä akryylimaalauksia – Raija Tikkasen töitä vuosien varrelta A´la Tallissa
 2. Hankalat sääolosuhteet haastoivat kuhanuistelijoita – kalastuskilpailuun osallistui 22 venekuntaa
 3. Tilastot: Itä-Uudellamaalla on 12 mökkiläisten valtakuntaa, joissa vakiasukkaat ovat vähemmistönä
 4. Ääniä kuuleva tulkitaan toisin eri kulttuureissa – taidenäyttely purkaa äänten kuulemiseen liittyviä ennakkoluuloja
 5. Uintiharjoituksia ja vesileikkejä – uimakoululaiset suorittivat ahkerasti uintimerkkejä
 6. Rautaisia naisia, luonnon rauhaa ja mustekirjoitusta – ruukissa uusia taidenäyttelyitä
 7. Teatterielämyksiä luvassa, vaikka Ruukinmyllyn oma ryhmä pitää välivuotta - Sydänteatterin esitys Lähde tulee ensi-iltaan lauantaina
 8. Haddom skola ja Lapinjärven terveysasema pois lakkautuslistalta - Koskenkylän terveysasema lakkautetaan
 9. Terveysaseman kohtalo ratkaistaan torstaina - Lapinjärveläisiltä Loviisan kaupunginvaltuustolle yli 700 nimen lista jolla vedotaan terveysaseman säästämiseen
 10. Livelähetys kello 17: Loviisan valtuustossa tänään säästöohjelma ja asuntomessualueen kaavat
 11. Yrittäjät haluavat asuntomessujen olevan kärkihankkeen ja vetoavat kaupunginvaltuustoon kaavan hyväksymisessä
 12. Monesta oltaisiin valmiita luopumaan - Loviisan kaupungin kyselyyn talouden tasapainottamisen keinoista henkilöstöltä 232 vastausta, asukkailta 258
 13. Loviisanjokea perattu jo kilometrin verran – hankkeen toteutumista odotettiin yli kymmenen vuotta
 14. Sinikan siilibaarissa uskollisia asiakkaita – enimmillään siilejä on ollut jopa 20
 15. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.