Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hambergska avautuu - lavastaja Ralf Forsström jättäytyi projektista ja päätti samalla kulttuuriyhteistyön Loviisan kaupungin kanssa

Kesänäyttely Hambergska, joka pääosin koostuu paikallisesta nykytaiteesta, avataan 12. kesäkuuta.

Hambergin koti on seissyt tyhjillään reilut kolme vuotta, mutta nyt kiinteistönomistaja Loviisan kaupunki antaa talon kellarin, ruokasalin, keittiön sekä rappukäytävän ja pihan käytettäväksi näyttelyä varten ajalle 12.6. – 30.8., kerrotaan Hambergin taidemuseon työryhmän tiedotteessa.

Näyttelystä tehdään myös virtuaalinen versio. Tietoa löytyy jo Facebookista, ja tietoa päivitetään aika ajoin.

– Konsertteja ja esitelmiä kuuluu myös näyttelykokonaisuuteen, mutta tällä hetkellä oletamme, että nämä voivat toteutua aikaisintaan näyttelyn loppupuolella. Olemme myös tietoisia siitä, ettei konsertteja voida mahdollisesti järjestää ollenkaan. Esitelmiä voi järjestää virtuaalisina, työryhmä pohtii tiedotteessaan.

Kävijämäärää sopeutetaan vallitsevan tilanteen mukaan niin, että kaikki, myös riskiryhmiin kuuluvat, voivat turvallisesti vierailla näyttelyssä. Näyttelyä pidetään laajoissa tiloissa, kahdessa kerroksessa sisätiloissa sekä osittain ulkona.

Näyttelyn suunnittelu alkoi tammikuussa 2019. Ryhmä henkilöitä, joita kiinnosti tehdä Hambergin kodista taidemuseo, kokoontuivat lavastaja Ralf Forsströmin kodissa.

Projekti oli alun perin suuri ja lupaava.

Ralf Forsström

– Ajatuksena oli kutsua kuvataiteilijoita ja käsityöläisiä täyttämään koko Hambergin koti taideteoksilla; kevään 2019 aikana kolmisen kymmentä henkilöä osallistui suunnitteluun, kuvaillaan tiedotteessa.

Kevään 2020 aikana selvisi, että Hambergin taidemuseon työryhmä saisi käyttöönsä noin 250 neliömetriä, jäljelle jäävät, runsaat 400 neliömetriä kaupunki tarvitsisi muuhun käyttöön. Näin taiteilijoiden määrä on pienentynyt alkuperäisestä suunnitelmasta. Näyttelyn loputtua koko talo siirtyy Loviisan Asunnoille.

Muutokset johtivat myös siihen, että Ralf Forsström vetäytyi projektista. Päätöksestä hän ilmoitti Loviisan kaupungille kirjeellä, jossa hän totesi vetäytyvänsä Hambergin kodin projektista sekä Hambergin taidemuseon työryhmästä.

– Projekti oli alun perin suuri ja lupaava, nyt ei ole edes aikataulua. Vaihtoehtoa Linja-autoasemaa en voi hyväksyä, jo kellarin vesivahingon vuoksi. Kaikki minun kulttuuriyhteistyöni Loviisan kaupungin kanssa on täten päättynyt, kirjoittaa Ralf Forsström kirjeessään.

Loviisan kaupunki tukee kesänäyttely Hambergskaa antamalla kiinteistön ilmaiseksi työryhmän käyttöön sekä palkkaamalla valvojan. Projekti on myös saanut avustusta Svenska kulturfondenilta ja Konstsamfundetilta, ja yksi hakemus on käsitteillä Porvoon Aktiasäätiöllä.