Suomessa kuollaan eri huumeisiin kuin naapurimaissa – oksikodonin nousu yliannostuksissa yllätti asiantuntijat

Kuvituskuva. Katja Juurikko
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Suomessa yleisin myrkytyskuolemia aiheuttava huume on buprenorfiini. Naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa eniten kuolemia aiheuttaa heroiini.

Pohjoismaiden välillä on paljon eroja siinä, mitkä huumeet aiheuttavat yliannostuskuolemia. Myös kuolemien suhde väkilukuun, uhrien sukupuoli ja ikä eroavat toisistaan, selviää yhteispohjoismaisesta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin huumeiden ongelmakäyttäjien myrkytyskuolemia vuodelta 2017.

Tulokset vahvistavat aiempaa käsitystä Suomen poikkeavasta huumeidenkäyttökulttuurista, katsoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Buprenorfiinin yleisyys Suomessa tiedetään, toteaa THL:n tiedotteessa Helsingin yliopiston oikeuskemian professori Ilkka Ojanperä.

– Toiseksi yleisin yliannostuskuolemien aiheuttaja oli yllättäen oksikodoni. Oksikodonikuolemat ovat nousussa muissakin Pohjoismaissa, Ojanperä sanoo.

Erityisesti ekstaasin aiheuttamat myrkytyskuolemat lisääntyivät Suomessa. Kokaiinimyrkytyksiä oli niin ikään aiempaa enemmän. Fentanyylimyrkytysten määrä sen sijaan laski vuoteen 2012 verrattuna.

– Heroiini aiheutti pääosan yliannostuskuolemista Norjassa ja Ruotsissa. Suomessa heroiini lähestulkoon katosi yliannostuskuolemien tilastoista vuonna 2007. Siitä lähtien heroiinin osuus kuolemantapauksissa on ollut erittäin pieni, kuvailee THL:n oikeuskemisti Pirkko Kriikku.

. THL

Opioidit, kuten heroiini, metadoni ja oksikodoni aiheuttivat suurimman osan koko pohjoismaisessa tutkimuksessa tarkastelluista myrkytyskuolemista.

Ruotsia lukuun ottamatta opioidien osuus kuitenkin vähentyi aiemmasta, minkä syynä oli stimulanttien, kuten amfetamiinin, ekstaasin ja kokaiinin aiheuttamien myrkytyskuolemien suhteellinen lisääntyminen.

Myös Tanskassa heroiini aiheutti runsaasti kuolemia, mutta metadoni piti asemansa yleisimpänä kuolemanaiheuttajana.

Islannissa huumemyrkytystapausten määrä oli pieni, vaikkakin väkilukuun suhteutettuna korkea, ja eri aineiden hajonta suurta.

Huumekuolemat ovat lisääntyneet Suomessa, Ruotsissa ja Islannissa vuodesta 1991. Norjassa ja Tanskassa kuolemien määrä on puolestaan laskenut jo yli kymmenen vuotta.

– Suomi oli pohjoismaisessa vertailussa keskitien kulkija 5,84 huumemyrkytyskuolemalla sataatuhatta asukasta kohden. Suunta on kuitenkin kohti huonompaa, sillä vastaava kuolleisuusluku oli edellisellä tarkastelujaksolla 4,61, Ojanperä toteaa.

Valtaosa huumemyrkytykseen kuolleista oli miehiä. Naisia kuolleista oli Suomessa ja Norjassa lähes neljäsosa, Islannissa vain seitsemän prosenttia.

Huumeisiin kuolleiden keski-ikä oli Tanskassa ja Norjassa keskimäärin 41 vuotta, Suomessa 35 vuotta.

Tutkimuksen aineiston mukaan huumekuolemia oli vuonna 2017 Ruotsissa 408, Norjassa 203, Suomessa 202, Tanskassa 162 ja Islannissa 15.

Tutkimusta on tehty Pohjoismaissa yhdenmukaisesti vuodesta 1991 lähtien. Edellisessä tutkimuksessa tarkasteltiin vuoden 2012 tilastoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Loviisassa pääsee lääkärille ja hoitajalle, mutta vain ajanvarauksella
 2. Kuningattarenrannan tonttien hinnat vaihtelevat 27 500 eurosta 135 000 euroon - Kaavat ja tonttihinnat etenevät valtuustoon
 3. Talkootyön viimeiset sukupolvet? Tesjoen kotakeidas on vaatinut tuhansia talkootyötunteja
 4. Säästölistalle ja yt-neuvotteluille jatkoa - Matkailutoimisto ja Tesjoen kirjasto suljetaan, ulkoliikuntapaikkojen määrä vähenee, Sibeliuspäiviä ei enää järjestetä
 5. Näyttävä laivuepurjehdus sunnuntaina Laivasillalla
 6. Saltbodanin sunnuntaissa soi jazz
 7. Kaupunginjohtaja toivoo valtuutetuilta kustannusneutraaleja ratkaisuehdotuksia - Mitä tilalle jos punakynä käy ehdotettujen säästöjen yli?
 8. Tietokirja: Rautakymi tutustuttaa lukijan Loviisan ja Pyhtään seudun rautakulttuurin historiaan
 9. Kartanosta kerrostaloon - Loviisan Asunnot Oy:n asunnoissa asuu yli tuhat asukasta. Emil-kotiin ja Hambergin kotiin etsitään kolmannen sektorin toimijoita
 10. Pyhimyksiä vai mielipuolia? - Taidenäyttely äänien kuulemisesta Almintalolla
 11. Kiinteistönhoitajaksi huippuarvosanoin alle vuodessa – loviisalainen Kristi Lahe laajensi osaamistaan
 12. Pyroll laajentaa toimintaansa - Pyhtää myi teknisen varikon ja kaarihallin yhtiölle. Kauppa sinetöitiin kahdessa viikossa
 13. Telehistorian sivu kääntyy - Loviisan voimalaitokselle oma matkaviestinverkko
 14. Minä ja Suomenlahti: Ben Fagerström, 65, näki lapsena isänsä rakentavan Marinon ensimmäistä venettä kotitalon kellarissa – nyt 35 vuotta perheyritystä luotsannut toimitusjohtaja jää eläkkeelle
 15. Porvoon Energia vetäytyy Loviisasta – myy kaukolämpöliiketoiminnan CapManille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Livelähetys: Lovarin torikamera näkyy tästä
 2. Säästölistalle ja yt-neuvotteluille jatkoa - Matkailutoimisto ja Tesjoen kirjasto suljetaan, ulkoliikuntapaikkojen määrä vähenee, Sibeliuspäiviä ei enää järjestetä
 3. Kuningattarenrannan tonttien hinnat vaihtelevat 27 500 eurosta 135 000 euroon - Kaavat ja tonttihinnat etenevät valtuustoon
 4. Loviisassa pääsee lääkärille ja hoitajalle, mutta vain ajanvarauksella
 5. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 6. Näyttävä laivuepurjehdus sunnuntaina Laivasillalla
 7. 40 henkilöä vähennetään ja lähes koko henkilöstö lomautetaan - Haddom skola lakkautetaan, samoin Koskenkylän ja Lapinjärven terveysasemat
 8. Kiinteistönhoitajaksi huippuarvosanoin alle vuodessa – loviisalainen Kristi Lahe laajensi osaamistaan
 9. Saltbodanin sunnuntaissa soi jazz
 10. Livekuvaa: Loviisan Sanomille uusittu torikamera - kuvan laatu aiempaa parempi myös hämärässä - katso tästä
 11. Pääkirjoitus: Mitähän se CapMan tahtoo...
 12. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 13. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 14. Pyroll laajentaa toimintaansa - Pyhtää myi teknisen varikon ja kaarihallin yhtiölle. Kauppa sinetöitiin kahdessa viikossa
 15. Loviisan kuhakisan isännöinti Tuusulaan – korona uhkasi kisan kaatumista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.