Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Kuntoilu | Hyödynnä liikuntapaikkoja - Loviisasta niitä löytyy eri puolilta kaupunkia

Monen yli 70-vuotiaan kunto ehti heikentyä rajoitusten aikana. Liikkeelle kannattaa lähteä hiljakseen ja muistaa myös lihaskuntoliikkeet.

Loviisan kaupungin liikunnanohjaaja Karolina Hovi ja kuntohoitaja Katja Marttila-Meriheinä kannustavat nyt, kun koronavirusohjeistusta on ikäihmisten osalta väljennetty, lähtemään liikkeelle.

Toki turvavälit ja hygienia täytyy muistaa, he toteavat.

– Omat käsineet on hyvä ottaa mukaan lähiliikuntapaikalle, he muistuttavat.

Lovisavikens skolan lähiliikuntapaikka valmistui tuoreen koulun pihamaalle. Välitunneilla koululaiset jumppaavat laitteissa, mutta koulun ulkopuolella laitteet ovat kaikkien käytettävissä.

Liikkuvuutta lisääviä laitteita ovat ns. hiihtoliike, sekä kiertotaulu jossa pyöritetään pyöreää taulua ja selänliikkuvuuslaite.

Sykettä voi nostaa crosstrainerilla. Vatsalihasliikettä tehdessä pitää muistaa niskan asento tai vaikka tukeakin päätä jos niska rasittuu liikaa.

Tällä viikolla aukeaa myös kaksi penkkilenkkiä, toinen rantavallille ja toinen harjulle.

Tasapainoa voi harjoitella nostelemalla vuoroaskelin jalkoja tasapainopuomille. Puomilla voi tehdä myös ns. dippiliikettä, eli kädet selän takana istuma-asennossa käsiä suoraksi ja koukkuun.

– Hyvä on vain roikkua joko leuanvetotangolla tai tavallisella rekkitangolla jalat maassa, näin saa väljyyttä välilevyyn, vinkkaa kuntohoitaja Katja Marttila-Meriluoto.

Hän kertoo pitkän karanteenin näkyvän yli 70-vuotiaiden kunnossa, joka on hänen huomioidensa mukaan heikentynyt. On oltu liian pitkään sisällä paikoillaan.

Virtuaaliset jumpat ja telkkarin jumpat on kuitenkin eristyksen aikana melko hyvin löydetty.

Lähiliikuntapaikkojen ja senioripuiston laitteet ovat heidän mukaansa turvallisia käyttää.

Lähiliikuntapaikkoja Loviisassa on Myllyharjulla, Tesjoella, Lovisavikens skolalla, Liljendalissa ja Koskenkylässä sekä keskustassa vielä senioripuisto.

Pienehköt lähiliikuntapaikat löytyvät vielä Valkosta ja Ruukista.

– Liikkuessa saa hengästyä. Suositus on, että kahdesta kolmeen kertaa viikossa tehtäisiin lihaskuntoa kehittäviä liikkeitä, Hovi muistuttaa.

Tällä viikolla aukeaa myös kaksi ”penkkilenkkiä”. Toinen rantavallille liikuntahallilta Tullisillan risteykseen asti ja toinen Myllyharjulle.

Penkkeihin kiinnitetään laminoituja Ikäinstituutin jumppaohjeita. Liikkeitä voi tehdä myös penkillä istuen.

– Nyt on hyvä lähteä ensin hiljalleen kulkemaan, kävellä ja venytellä, vinkkaa liikunnanohjaaja Karolina Hovi.

– Nauttimaan keväästä ja liikunnasta, komppaa Marttila-Meriluoto.

Ryhmäliikuntatuokioita ei kaupunki kesällä järjestä. Paviljongin, Fageråsin, Valkon ja Ruukin kuntosalit avaavat ovensa 1.6. kello 12.

Liikuntahallin ja Agricolahallin kuntosalit ovat suljettu kesäkauden ajan. Tämän hetkisten tietojen mukaan Liikuntahallin ja Agricolahallin kuntosalit avataan 10.8.

Salivuorot eivät jatku 1.6. alkaen. Esplanadin yleisöuintivuorot on edelleen peruttu.

Tanssiopisto tulee järjestämään puistojumppaa kesällä, samoin LGF.