Porvoon ja Loviisan seudulla vieraili viime vuonna yli neljännesmiljoona kansainvälistä matkailijaa – jättivät seudulle 26,6 miljoonaa euroa, menetys on rajojen sulkeuduttua mittava

Porvoon vanha kaupunki on vierailukohde yhdeksällä kymmenestä matkailijasta. Matkailututkimus kertoo myös, miten koronaviruspandemian vaikutukset vaikuttavat matkailualalla. arkisto/Tanja Kuisma

Porvoon ja Loviisan seudulla vieraili vuonna 2019 noin 257 000 matkailijaa. Matkailijoista 16 prosenttia tuli Venäjältä, 56 prosenttia EU-maista, 15 prosenttia Aasiasta ja loput 12 prosenttia muista maista.

Matkailijoiden määrä kasvoi vuodesta 2018. Erityisesti matkailijat Aasiasta ja EU-maista vierailivat aiempaa useammin Porvoon ja Loviisan seudulla.

Rajojen sulkeminen kuitenkin leikkaa matkailukysyntää Porvoon ja Loviisan seudulla 2,3 miljoonaa euroa kuukaudessa. Tiedot tulevat ilmi Tutkimus- ja analysointikeskus TAKin vastikään valmistuneesta Rajatutkimuksesta.

Lähes kaksi kolmesta tulee lomamatkalle – yöpymiset kuitenkin laskussa

Lähes kaksi kolmesta Porvoon ja Loviisan seudulla vierailleesta matkailijasta oli Suomessa lomamatkalla.

Tuttava- tai sukulaisvierailulla Suomessa oli noin joka kolmas matkailija. Työmatkalaisia seudulla vierailleista oli joka kymmenes ja viisi prosenttia matkailijoista oli Suomessa ostosmatkalla.

Porvoon ja Loviisan seudulla 66 prosenttia eli 171 000 matkailijaa oli päiväkävijöitä. Aasialaisista matkailijoista vain noin 10 prosenttia yöpyi Porvoon ja Loviisan seudulla.

Runsaat puolet alueella yöpyneistä matkailijoista yöpyi hotellissa, motellissa tai leirintäalueella. Vuokra-asunnoissa tai -mökeissä yöpyi noin 15 prosenttia matkailijoista. Tuttavien luona tai muussa ilmaismajoituksessa yöpyi joka kolmas yöpynyt matkailija.

Rahankäytössä laskua muilla paitsi aasialaisilla

Vuonna 2019 ulkomaalaiset matkailijat jättivät Porvoon ja Loviisan seudulle 26,6 miljoonaa euroa, mikä on noin 15 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2018.

EU-maissa asuvat jättivät seudulle vajaat 12 miljoonaa euroa, aasialaiset jättivät reilut 9 miljoonaa euroa, venäläiset vajaat 3 miljoonaa euroa ja muista maista tulevat vajaat 3 miljoonaa euroa. Aasialaisten rahankäyttö seudulla lisääntyi, mutta muista maista tulleiden rahankäyttö väheni vuonna 2019.

Valtaosa matkailijoista vieraili Vanhassa Porvoossa

Yhdeksän kymmenestä Porvoossa vierailleesta matkailijasta kertoi käyneensä Vanhassa Porvoossa. Taidetehtaalla Porvoon Länsirannalla vieraili noin neljännes matkailijoista.

Loviisassa matkailijat vierailivat eniten Loviisan keskustassa, jossa kävi yhteensä 23 prosenttia Loviisassa vierailleista matkailijoista. Kaupungissa vierailleista matkailijoista 13 prosenttia kävi Loviisan Laivasillalla ja 8 prosenttia Strömforsin ruukilla.

Venäläisten suositteluhalukkuus korkea

Venäläiset ovat halukkaita suosittelemaan Porvoon ja Loviisan seutua matkakohteena tuttavilleen.

Suositteluhalukkuutta mittaava NPS-indeksi sai venäläisten osalta arvon 52, kun EU-maista tulleiden osalta suositteluindeksin arvo oli 29. Ulkomaalaiset matkailijat olivat halukkaampia suosittelemaan Porvoota kuin Loviisaa kohteena.

Ulkorajojen sulkeminen leikkaa matkailukysyntää 2,3 miljoonaa kuukausittain

Ulkomaalaisten matkailijoiden puuttuminen ulkorajojen sulkeuduttua leikkaa matkailukysyntää Porvoon ja Loviisan seudulla 2,3 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Tämän johdosta kaupan ja palvelualojen arvolisäveroton liikevaihto Porvoon ja Loviisan seudulla laskee 2 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Jos rajat pysyvät suljettuina neljä kuukautta, alueen yritykset menettävät liikevaihtoa 8 miljoonaa euroa.

Jos rajat pysyisivät suljettuina vuoden loppuun asti, tämä tarkoittaisi lähes 20 miljoonan liikevaihdon ja yli 130 henkilötyövuoden menetystä.

– Matkailu on Porvoolle merkittävä elinkeino ja koronapandemian aiheuttamat tulonmenetykset yrityksille ovat valtavia, toteaa Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen.

– Jokainen meistä voi vaikuttaa omalla panoksellaan matkailun elpymiseen käyttämällä paikallisia palveluita ja matkailemalla mahdollisuuksien mukaan kotimaassa. Liikkumisrajoitukset ja kotitalouksien käytettävissä oleva raha vaikuttavat luonnollisesti siihen, kuinka nopeasti matkailu alkaa elpyä, Loviisan kaupungin matkailusihteeri Lilian Järvinen täydentää.

Tutkimuksen toteutus

Tulokset selviävät vuoden 2019 TAK Rajatutkimuksesta, jota on tehty vuodesta 1997 lähtien haastattelemalla Suomessa vierailleita ulkomaalaisia matkailijoita vilkkaimmilla Suomen ulkoraja-asemilla. Vuonna 2019 haastatteluita tehtiin 12 654. Haastatelluista 5 627 oli venäläismatkailijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hankalat sääolosuhteet haastoivat kuhanuistelijoita – kalastuskilpailuun osallistui 22 venekuntaa
 2. Tilastot: Itä-Uudellamaalla on 12 mökkiläisten valtakuntaa, joissa vakiasukkaat ovat vähemmistönä
 3. Ääniä kuuleva tulkitaan toisin eri kulttuureissa – taidenäyttely purkaa äänten kuulemiseen liittyviä ennakkoluuloja
 4. Uintiharjoituksia ja vesileikkejä – uimakoululaiset suorittivat ahkerasti uintimerkkejä
 5. Rautaisia naisia, luonnon rauhaa ja mustekirjoitusta – ruukissa uusia taidenäyttelyitä
 6. Teatterielämyksiä luvassa, vaikka Ruukinmyllyn oma ryhmä pitää välivuotta - Sydänteatterin esitys Lähde tulee ensi-iltaan lauantaina
 7. Haddom skola ja Lapinjärven terveysasema pois lakkautuslistalta - Koskenkylän terveysasema lakkautetaan
 8. Terveysaseman kohtalo ratkaistaan torstaina - Lapinjärveläisiltä Loviisan kaupunginvaltuustolle yli 700 nimen lista jolla vedotaan terveysaseman säästämiseen
 9. Livelähetys kello 17: Loviisan valtuustossa tänään säästöohjelma ja asuntomessualueen kaavat
 10. Yrittäjät haluavat asuntomessujen olevan kärkihankkeen ja vetoavat kaupunginvaltuustoon kaavan hyväksymisessä
 11. Monesta oltaisiin valmiita luopumaan - Loviisan kaupungin kyselyyn talouden tasapainottamisen keinoista henkilöstöltä 232 vastausta, asukkailta 258
 12. Loviisanjokea perattu jo kilometrin verran – hankkeen toteutumista odotettiin yli kymmenen vuotta
 13. Sinikan siilibaarissa uskollisia asiakkaita – enimmillään siilejä on ollut jopa 20
 14. Minä ja Suomenlahti: Aspskärillä on suojeltu lintuja 1920-luvun alusta asti – Asemapäällikkö Harri Malkion kipinä mereen syttyi 1967 Pyhtään Kaunissaaressa
 15. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Livelähetys: Lovarin torikamera näkyy tästä
 2. Haddom skola ja Lapinjärven terveysasema pois lakkautuslistalta - Koskenkylän terveysasema lakkautetaan
 3. Livetallenne: Loviisan valtuustosta, jossa hyväksyttiin säästöohjelma ja asuntomessualueen kaavat
 4. Teatterielämyksiä luvassa, vaikka Ruukinmyllyn oma ryhmä pitää välivuotta - Sydänteatterin esitys Lähde tulee ensi-iltaan lauantaina
 5. Yrittäjät haluavat asuntomessujen olevan kärkihankkeen ja vetoavat kaupunginvaltuustoon kaavan hyväksymisessä
 6. Yöllisiä asuntomurtoja Porvoossa ja Loviisassa tehnyt vankilaan, ennestään useita rikostuomioita ympäri Eurooppaa
 7. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 8. Tilastot: Itä-Uudellamaalla on 12 mökkiläisten valtakuntaa, joissa vakiasukkaat ovat vähemmistönä
 9. Läntisen sisääntulon kiertoliittymään merellinen rakennelma - aiemmin istutetut kasvit poistetaan
 10. Livekuvaa: Loviisan Sanomille uusittu torikamera - kuvan laatu aiempaa parempi myös hämärässä - katso tästä
 11. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 12. Minä ja Suomenlahti -kuvakisan ensimmäinen voittaja on valittu – Voittokuvassa komeilee huikea merimaisema
 13. Loviisanjokea perattu jo kilometrin verran – hankkeen toteutumista odotettiin yli kymmenen vuotta
 14. 40 henkilöä vähennetään ja lähes koko henkilöstö lomautetaan - Haddom skola lakkautetaan, samoin Koskenkylän ja Lapinjärven terveysasemat
 15. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.