”Suunnistus ollut suunta elämälle” – Kalevi Ilosen pitkä suunnistusura huipentuu Jukolan viestin järjestelyihin 2023

Kalevi Iloselle Loviisa on aina ollut tärkeä paikka ja Myllyharju hyvää lenkkeilymaastoa. Siellä hänellä on myös "Elämänpoluksi" nimittämänsä oma lenkkeilyreitti. Riitta Ketola
Riitta Ketola

Riitta Ketola

Noin 20 000 kilpailijaa, lähes saman verran katsojia ja parituhatta talkoolaista. Siinä puitteet loviisalaiselle Kalevi Iloselle, joka toimii vuoden 2023 Jukolan viestin kilpailunjohtajana.

Porvoon Epoossa järjestettävän Jukolan vastuujärjestäjänä on OK Trian, johon kuuluvat OK Orient, Sibbo-Vargrna ja Akilles OK.

Taustaa suunnistukselle Ilosella riittää vuodesta 1961 alkaen, jolloin hän yhteiskoulun voimistelunopettajan innostamana liittyi Loviisan Torin jäseneksi.

– Jukola-polkuni käynnistyi Padasjoella 1966 Asikkalan Raikkaan järjestämästä Jukolan viestissä, joka oli järjestyksessään 18. Ensimmäinen Jukola oli järjestetty 1949.

– Alkuinnostus suunnistuksen parissa on kantanut aina tänne 2020-luvulle saakka. Tiivein huippusuunnistuskausi osui kilpailuvuosille 1971-1982.

Tuona aikana tuli kansallista menestystä eliittisarjoissa sekä muun muassa FSO:n mestaruus miesten sarjassa 1973.

Kaiken kaikkiaan järjestelyt olivat meillä jo hyvässä vauhdissa ja vähän etuajassakin.

– Torin viestijoukkueissa 70-luvulla sijoitukset kohenivat kansallisissa suunnistusviesteissä siten, että parhaimmat Jukolan viestin sijoitukset olivat 16. sija vuonna 1978 ja paras sijoitus eli 12. sija seuraavana vuonna Lapualla. Siellä olimme noin minuutin päässä kuudennesta sijasta.

– SM-viestissä joukkueemme sijoittui kahdesti yhdeksänneksi 1980 ja 1981.

Loviisan Torin viestijoukkueiden rungon Ilosen lisäksi muodostivat luotettava viestien aloittaja Hans Nyqvist sekä veljekset Jan-Erik ja Kaj Bäckman.

Vaikka suunnistusura ei ”maailmanmestaruuteen ” johtanutkaan, niin lähes päivittäinen lenkkeily elämäntapana on toiminut varaventtiilinä koko työuran aikana yksityisyrittäjänä.

OK Orient perustettiin 1982 ja Ilonen on ollut siinä mukana alusta lähtien.

– Kilpailujen järjestelytehtävissä olin vuonna 1984 varajohtajana edesmenneen Urpo Björklundin kumppanina suunnistuksen SM-kilpailuissa Liljendalin Andersbyssä henkilökohtaisissa kilpailuissa ja Lapinjärvellä SM-viesteissä.

Kalevi Ilonen muistelee, että tuolloin viesteistä oli televisiolähetys ja tulospalvelu hoidettiin jo tietokoneavusteisesti.

Myöhemmin johtotehtäviä on tullut runsaasti muitakin erilaisissa arvokilpailuissa.

Jukolan viestin tunnelmiin voi päästä niin kilpailijana, katsojana kuin talkoolaisenakin. arkisto/ Riitta Ketola

Porvoo Borgå 2023 Jukolan järjestäjät saivat vuoden lisäaikaa, sillä alunperin se piti suunnistaa jo 2022.

Koronaepidemian vuoksi Suunnistusliitto päätti kuitenkin siirtää tänä vuonna Rovaniemellä järjestettäväksi suunnitellun Jukolan ensi vuoteen.

Näin siirtyivät myös seuraavat kisat vuodella eteenpäin. Rovaniemen ja Porvoon välissä Jukola on Mynämäellä.

– Napapiiri Jukolan siirtäminen ensi vuoteen vaikutti lähinnä meillä järjestelyissä siten, että kilpailukartta ajantasaistetaan vielä vuonna 2022.

– Kaiken kaikkiaan järjestelyt olivat meillä jo hyvässä vauhdissa ja vähän etuajassakin, joten nyt saimme vuoden lisää, kertoo Kalevi Ilonen.

Tieto Jukolan siirtymisestä saatiin sen verran aikaisin, että siitä pystyttiin viestittämään eri puolille, kuten maanomistajille.

– Paikoitusalueet on suunniteltu kilpailukeskuksen lähialueen pelloille ja oli jo sovittuna, että tänä keväänä pellot pyritään pääosin viljelijöiden toimesta nurmettamaan. Kilpailun siirrosta johtuen sovittiin että viljelijät voivat nyt muuttaa viljelysuunnitelmaansa.

Porvoon Jukola on nyt samana vuonna kuin Loviisan asuntomessut. Kalevi Ilosen mukaan tarkoitus on viritellä jotain yhteistyötä tähän liittyen.

– Jukola-organisaatiomme nyt pitää pienen hengähdystauon kesälomien yli ja työt käynnistetään jälleen elo-syyskuun vaihteessa. Kilpailukartan laadinta, ratamestarien suunnittelutyö ja kilpailualueen luontokartoitustyö ovat käynnissä pääosin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Tieto

Kalevi Ilonen

Syntynyt Helsingissä, mutta asunut suurimman osan elämästään Loviisassa. Siviiliura:

Loviisan kaupunki 1978-1983 kaavoitusarkkitehti.

Arkkitehtuuritoimisto Kalevi Ilonen 1978 –.

Arkkitehtuuritoimisto Ilonen-Lautamo Ky 1988 –.

Loviisan kaupunginhallitus ja valtuusto 1992-1996.

Loviisan seudun yrittäjien puheenjohtaja 2001-2005. Kilpailunjohtajana suunnistuskisoissa:

SM-sprint Loviisassa 2010.

Huippuliigan TV-kilpailut Loviisassa 2015 ja Porvoossa 2016.

Nuorten Jukola Porvoossa 2017.

Porvoo Borgå Jukola 2023.

Tausta

Järjestelyjä tehty jo pitkään

Jukolan viestin järjestelyjä ei polkaista käyntiin yhtäkkiä, vaan kyse on pitkäjänteisestä työstä.

– Jukolan haku oli kypsynyt 2016 syksyn kuluessa ja kun seuran hallitus päätti alkuvuonna 2017 lähteä hakemaan kilpailun järjestämisoikeutta, niin lupauduin siinä vaiheessa kilpailunjohtajan tehtäviin, kertoo Kalevi Ilonen.

– Edessä olivat silloin vastaavat tehtät Nuorten Jukolan järjestämisessä elokuussa 2017. Nuorten Jukola sujui järjestelyiden osalta mallikkaasti, mikä antoi uskoa siihen, että seuran organisaatio ja kokemukset kilpailujen järjestämisestä ovat sitä luokkaa, että hyvillä mielin jätimme hakemuksemme kilpailun järjestämiseksi, Ilonen muistelee.

Porvoon Jukolan johtoryhmä käynnisti järjestelyt heti syksyllä 2018. Kilpailukartan laadinnan maastotyöt käynnistettiin vuosi sitten keväällä ja kilpailukartta valmistuu pääosin kuluvan vuoden aikana.

Järjestelyorganisaatio muodostuu 12 eri valiokunnasta ja pääosa valiokuntien vastuuhenkilöistä on nimetty jo viime vuoden lopulla.

Kilpailukeskuksen suunnittelu on käynnissä. Tähän liittyvät muun muassa infraan liittyvät työt, kuten sähköistys sekä vesi- ja viemäriliitännät ja paikoitusalueet.

– Jukolan viestin järjestelyt pohjautuvat pääosin talkootyöhön ja tällä hetkellä on valiokuntien työhön sitoutunut jo noin sata henkeä. Koko kilpailuviikonlopun aikana tarvitaan noin 2 000 henkilöä kilpailujen läpiviemiseksi kaikkine sivutoimineen.

Suurin osa tullaan rekrytoimaan vuoden 2022 syksystä lähtien.

– OK Trianin kotisivulta löytyy Jukola-osio, jossa kerrotaan Talkoolaiset-osiossa eri valiokuntien vastuuhenkilöiden yhteystiedot. Ottamalla yhteyttä kyseisiin henkilöihin on jo nyt mahdollista päästä mukaan oman kiinnostuksen mukaisen valiokunnan vastuullisiin tehtäviin.

– Tervetuloa mukaan Jukolan viestin talkoolaiseksi. Se on elämää suurempi kokemus kesäisenä viikonloppuna 17.-18.6.2023, innostaa Kalevi Ilonen.

Kommentoi

Mainos: Essi Rantapää

Isot asiat päätetään lähellä sinua

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.