Valvovan viranomaisen karu tilinpäätös: erityisesti vanhustenhuollosta tulvi kanteluita, valvonnassa tarpeen entistä vahvemmat konstit – Näistä asioista henkilökunta valitti

Aveihin tuli viime vuonna kanteluita erityisesti vanhustenhuollosta. Kuvituskuva. Samu Karvala

Minna Harmaala

Vanhustenhuollon epäkohtien nousu julkisuuteen näkyi kanteluiden määrän huimana nousuna aluehallintovirastoissa (avi) viime vuonna, selviää avien tiedotteesta ja tilinpäätöksestä.

Terveydenhuollon puolella kanteluita tuli tiedotteen mukaan suorastaan ennätysmäärä.

Suurin osa ilmoituksista koski vanhustenhuoltoa. Juuri viime vuoden alussa julkisuuteen nousivat räikeät epäkohdat vanhusten yksityisissä hoivakodeissa.

Lue lisää: Hoivaskandaali paisuu, myös Attendolla pahoja puutteita – Yle: Espoolaisessa hoivakodissa nälkäisiä vanhuksia ja laittomia lääkkeitä

Myös muilla avien toimialoilla tuli viime vuonna vireille entistä enemmän kanteluita.

Mielenterveys- ja päihdepuolelta kuitenkin tuli tilinpäätöksen mukaan vähän asiakkaiden ja omaisten yhteydenottoja. Tekemässään valvonnassa avit huomasivat näissä silti aivan vastaavia epäkohtia kuin vanhusten ja vammaisten palveluissa.

Sosiaali- ja terveyspuolen kanteluita tehtiin aveille viime vuonna 3 249 (vireille tulleiden määrä), kun luku toissavuonna oli 2 715. Kasvua oli siis lähes 20 prosenttia.

Sote-henkilökuntakin teki aluehallintovirastoille omilta työpaikoiltaan useita epäkohtailmoituksia ja kanteluita asiakas- ja potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

Sosiaalihuollossa vanhustenhuollon epäkohtailmoitukset ja kantelut koskivat avien tilinpäätöksen mukaan useimmiten muun muassa henkilöstömitoitusta ja -rakennetta, vastuuhenkilökysymyksiä, puutteita hoidon laadussa sekä ruuan laadussa ja tarjoilussa, lääkehoitoa, asiakasturvallisuutta ja sairaan- ja terveydenhoidon puutteita.

Kehitysvammahuollossa työntekijät ilmoittivat itsemääräämisoikeuksiin liittyviä asioita ja lastensuojelussa määräaikoja.

Lisäksi kanteluissa esitettiin tyytymättömyyttä muun muassa kunnan kotihoidon toimintaan ja päätöksentekoon palveluista sekä hoivan ja palvelujen laatuun ja asiakkaiden kohteluun sekä kotihoidossa että tehostetun asumispalvelun yksiköissä.

Omassa valvonnassaan avit huomasivat, että osa kunnista ei tiedostanut olevansa vastuussa ostopalveluiden valvonnasta. Kun kunta ei valvonut toimijoita, avit saivat käsiteltäväkseen enemmän valituksia.

Valvonnassa jouduttiin viime vuonna turvautumaan aiempaa vahvempiin valvonnan keinoihin.

Valvojille ilmeni, että tieto kantelu- ja valvontapäätöksistä ei aina siirtynyt varsinkaan isoissa organisaatioissa johdolta toimintayksiköihin saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maailmanperintökohde joka mahtuu jalkojen väliiin - Struven ketjulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla
 2. Värikkäitä akryylimaalauksia – Raija Tikkasen töitä vuosien varrelta A´la Tallissa
 3. Hankalat sääolosuhteet haastoivat kuhanuistelijoita – kalastuskilpailuun osallistui 22 venekuntaa
 4. Tilastot: Itä-Uudellamaalla on 12 mökkiläisten valtakuntaa, joissa vakiasukkaat ovat vähemmistönä
 5. Ääniä kuuleva tulkitaan toisin eri kulttuureissa – taidenäyttely purkaa äänten kuulemiseen liittyviä ennakkoluuloja
 6. Uintiharjoituksia ja vesileikkejä – uimakoululaiset suorittivat ahkerasti uintimerkkejä
 7. Rautaisia naisia, luonnon rauhaa ja mustekirjoitusta – ruukissa uusia taidenäyttelyitä
 8. Teatterielämyksiä luvassa, vaikka Ruukinmyllyn oma ryhmä pitää välivuotta - Sydänteatterin esitys Lähde tulee ensi-iltaan lauantaina
 9. Haddom skola ja Lapinjärven terveysasema pois lakkautuslistalta - Koskenkylän terveysasema lakkautetaan
 10. Terveysaseman kohtalo ratkaistaan torstaina - Lapinjärveläisiltä Loviisan kaupunginvaltuustolle yli 700 nimen lista jolla vedotaan terveysaseman säästämiseen
 11. Livelähetys kello 17: Loviisan valtuustossa tänään säästöohjelma ja asuntomessualueen kaavat
 12. Yrittäjät haluavat asuntomessujen olevan kärkihankkeen ja vetoavat kaupunginvaltuustoon kaavan hyväksymisessä
 13. Monesta oltaisiin valmiita luopumaan - Loviisan kaupungin kyselyyn talouden tasapainottamisen keinoista henkilöstöltä 232 vastausta, asukkailta 258
 14. Loviisanjokea perattu jo kilometrin verran – hankkeen toteutumista odotettiin yli kymmenen vuotta
 15. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.