Ministeri Li Andersson: Erityisjärjestelyt voivat jatkua kouluissa syksyllä – lainmuutos vireillä lähi- ja etäopetuksen vuorottelua varten

Opetusministeri Li Andersson kertoi tiistaina varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen liittyvien rajoitusten purusta. Lauri Heikkinen | valtioneuvoston kanslia
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee varmuuden vuoksi väliaikaista muutosta perusopetuslakiin, jotta perusopetuksessa olisi mahdollista vuorotella lähi- ja etäopetuksen välillä syksyllä jos epidemiatilanne sitä edellyttää.

Valmistelusta kertoi opetusministeri Li Andersson (vas) tiedotustilaisuudessa tiistaina. Hänen mukaansa korona-ajan käytäntöjä koulunkäyntiin ei luoda vain kevään kahdeksi viimeiseksi viikoksi.

– On mahdollista, että kouluissa joudutaan jatkamaan myös syksyllä erityisjärjestelyä. Siksi on tärkeää löytää nyt toimivat käytännöt, joilla lapset voivat jatkaa koulunkäyntiä turvallisesti, Andersson sanoi.

Päiväkodeissa ja peruskouluissa palataan tämän viikon torstaina lähiopetukseen. Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat laatineet paluuta varten turvallisuutta korostavat ohjeet.

– Ohjeet voi tiivistää niin, että kouluihin luodaan väljyyttä tilajärjestelyillä ja porrastuksilla, käsihygieniasta huolehditaan tarkasti, opetusryhmät pidetään toisistaan erillään niin hyvin kuin mahdollista ja yhteisiä kokoontumisia ei kouluissa ja päiväkodeissa järjestetä, Andersson sanoi.

Varhaiskasvatuksessa ei ole koronarajoitusten aikana lähiopetusta keskeytetty, mutta torstaina myös suositus lapsen hoitamisesta kotona poistuu.

Andersson muistutti, että varhaiskasvatuksen henkilöstön tulisi toimia saman lapsiryhmän kanssa eikä siirtyä yksiköstä toiseen tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja vapaassa sivistystyössä hallitus suosittaa pysymään etäopetuksessa kevätlukukauden loppuun asti.

Koronaepidemian hillitsemiseksi lasten ja nuorten oikeutta lähiopetukseen rajoitettiin maaliskuussa valmiuslain nojalla.

– Päätös lähiopetukseen paluusta tehtiin, koska terveysviranomaiset ovat todenneet, että välttämätöntä perustetta lähiopetuksen keskeyttämiselle ei enää ole, Andersson totesi.

Lähiopetusoikeuden rajoittaminen on todella voimakas toimi johon hallitus voi ryhtyä ainoastaan välttämättömästä syystä, hän painotti.

– Asiantuntijoiden tietojen mukaan koulujen avaamisen vaikutus epidemiatilanteeseen on pieni, mutta hyödyt lapsille ja nuorille ovat suuret.

Mikäli yksittäisessä koulussa jatkossa ilmenisi koronavirustartunta, sovelletaan jatkossa tartuntatautilakia. Tartuntaketju jäljitetään välittömästä ja kunnan viranomainen voi päättää koulun sulkemisesta osittain tai kokonaan sekä altistuneiden asettamisesta karanteeniin.

Anderssonin mukaan koronavirus voi olla läsnä yhteiskunnassa vielä pitkään.

– Meidän on kyettävä löytämään oikea tasapaino yhteiskunnan avaamisen ja tartuntojen minimoimisen välillä. Se edellyttää, että rajoitusten purku tehdään asteittain ja tarkasti edellisten päätösten vaikutuksia arvioiden.

Hallituksella on aina myös valmius perua suunniteltujen rajoitustoimien purkuja tai ottaa uusia rajoitustoimia käyttöön mikäli tartunnat lähtisivät rajoitusten purun seurauksena nopeaan kasvuun.

Suomen toimet koulutuksen ja opetuksen osalta ovat hyvin linjassa muiden maiden kanssa, Andersson katsoo. Rajoitustoimien purku on aloitettu nimenomaan päiväkodeista ja kouluista monissa maissa ympäri Eurooppaa.

Islannissa ja Ruotsissa koulut ovat olleet auki epidemian aikana ja Tanska ja Norja ovat aloittaneet koulujen avaamisen jo huhtikuun puolessavälissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maailmanperintökohde joka mahtuu jalkojen väliiin - Struven ketjulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla
 2. Värikkäitä akryylimaalauksia – Raija Tikkasen töitä vuosien varrelta A´la Tallissa
 3. Hankalat sääolosuhteet haastoivat kuhanuistelijoita – kalastuskilpailuun osallistui 22 venekuntaa
 4. Tilastot: Itä-Uudellamaalla on 12 mökkiläisten valtakuntaa, joissa vakiasukkaat ovat vähemmistönä
 5. Ääniä kuuleva tulkitaan toisin eri kulttuureissa – taidenäyttely purkaa äänten kuulemiseen liittyviä ennakkoluuloja
 6. Uintiharjoituksia ja vesileikkejä – uimakoululaiset suorittivat ahkerasti uintimerkkejä
 7. Rautaisia naisia, luonnon rauhaa ja mustekirjoitusta – ruukissa uusia taidenäyttelyitä
 8. Teatterielämyksiä luvassa, vaikka Ruukinmyllyn oma ryhmä pitää välivuotta - Sydänteatterin esitys Lähde tulee ensi-iltaan lauantaina
 9. Haddom skola ja Lapinjärven terveysasema pois lakkautuslistalta - Koskenkylän terveysasema lakkautetaan
 10. Terveysaseman kohtalo ratkaistaan torstaina - Lapinjärveläisiltä Loviisan kaupunginvaltuustolle yli 700 nimen lista jolla vedotaan terveysaseman säästämiseen
 11. Livelähetys kello 17: Loviisan valtuustossa tänään säästöohjelma ja asuntomessualueen kaavat
 12. Yrittäjät haluavat asuntomessujen olevan kärkihankkeen ja vetoavat kaupunginvaltuustoon kaavan hyväksymisessä
 13. Monesta oltaisiin valmiita luopumaan - Loviisan kaupungin kyselyyn talouden tasapainottamisen keinoista henkilöstöltä 232 vastausta, asukkailta 258
 14. Loviisanjokea perattu jo kilometrin verran – hankkeen toteutumista odotettiin yli kymmenen vuotta
 15. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.