Suojainpula näyttää edelleen olevan kova terveydenhuollossa.
Sairaanhoitajaliiton kyselyssä on seurattu, onko suojainpula vastausten perusteella hellittämässä ja onko ohjeistukseen tullut selkeyttä. Näin ei näytä olevan. Lähes kahden kuukauden ajan koronakyselyssä on kommentoitu suojainpulaa: on kova huoli suojaimista ja sitä kautta työ- ja potilasturvallisuudesta. Potilaan, kollegan ja oma sekä läheisten terveenä ja hengissä säilyminen huolestuttaa aina vain.
– Tämä on jo hätähuuto. Antakaa meille hoitamiseen välineet, sanotaan eräässä kommentissa.
– Viimeisimpänä ohje eräällä osastolla osastonhoitajan sanomana, että koronapotilaan lähihoidossa riittää pelkästään hanskat, kun käynti kestää alle 15 minuuttia. Onko työsuojelurikos, kysytään toisessa kommentissa.
Sairaanhoitajat haluavat tietää, milloin ja mitä suojaimia on tulossa siihen työyksikköön, jossa he työskentelevät sekä miten toimitaan potilas- ja työturvallisuutta noudattaen siihen asti.
Sairaanhoitajaliiton koronakyselyyn on tullut valtavasti alan ammattilaisten mielipiteitä työssä jaksamisesta koronakriisin keskellä. Sairaanhoitajaliitto on toimittanut koronakyselyssä nousseet asiat tiedoksi keskeisille päättäjätahoille. Lähes kaksi kuukautta samaa hätähuutoviestiä sairaanhoitajilta on liikaa, kerrotaan Suomen sairaanhoitajaliiton tiedotteessa.
– Meille sairaanhoitajien vastaustulvan viesti on selvä. Saimme jäseniltä valtakirjan nostaa heidän äänensä kuuluville. Ja niin me teemme, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela tiedotteessa.
– Nyt täytyy priorisoida hoitohenkilökunnan työoloja, hän jatkaa.
Lähtöaikeet alalta ovat tiedotteen mukaan vahvistuneet niin sairaanhoitajilla kuin esimiehilläkin.
– Koronaa ajatellen, voin kiteyttää tunnelmani niin, että tämä oli viimeinen pisara. Näihin talkoisiin en enää aio osallistua! Ilmaisen työ teettäminen, jatkuva joustaminen, päivittäinen omista tauoista tinkiminen, lisääntyvät vaatimukset ja huonosti organisoitu työn suunnittelu ja epäoikeudenmukainen työaika-autonomia eivät tuo lisäpontta arkeen, sanotaan tiedotteen mukaan eräässä kommentissa.
– Alan vaihto on todellakin edessä. Ihmiset poltetaan loppuun tällä menolla. Jäljet tulevat olemaan pitkät ja syvät. Hoitajat näyttävät olevan yhteiskunnan orjia nykypäivänä, kirjoittaa toinen kyselyyn vastannut.
Tiedotteen mukaan sekä sairaanhoitajat että esimiehet kyselevät yhä enemmän tuen, oikeudenmukaisuuden ja kohtuullisuuden perään. Esimiesten vastausten määrä on noussut, lähiesimiehet ovat kovilla. Osassa vastauksia ollaan todella vihaisia ja ajatukset alanvaihdosta ovat selvästi vahvistuneet. Sairaanhoitajilla on myös kova huoli siitä, saavatko he pitää vapaapäivänsä ja lomansa.
– Esimies kertoi eilen, että kesälomia voidaan antaa lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi 3–5 päivän pätkissä ja tarvittaessa voidaan myös määrätä lomalta töihin 24 tunnin kuluessa, sanotaan eräässä kyselyyn tulleessa kommentissa.
– Oma esimies ei ole käynyt yhtään kertaa paikan päällä neljään viikkoon, kertoo toinen.
Eräs kyselyyn vastannut esimies kuvaa tunnelmia seuraavasti:
– Tunnelmat on aika ahdistavia esimiesnäkökulmasta katsottuna. Suojanaamareita ei juuri ole antaa hoitajille ja nyt tuli ommeltuja kasvosuojia koekäyttöön. En taida tarjota niitä hoitajille. Pelottaa minkälaisia syytteitä alkaa sataa, kun ensimmäinen hoitaja tai asukas kuolee suojan puutteen takia.
Myös positiivista ja maltillista palautetta kyselyssä on tullut, mutta niukalti.
Sairaanhoitajien koronakysely on ollut avoinna maaliskuun puolivälistä asti. Kyselyn vastauksia on tähän mennessä analysoitu ja julkistettu kolmessa erässä. Kun Sairaanhoitajaliitto edellisen kerran (17. huhtikuuta) tiedotti kyselyn tuloksista (noin 700 vastausta), sairaanhoitajien vastaukset lähes tuplaantuivat (noin 1 300 vastaukseen) seuraavan kolmen päivän aikana.