Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudenmaan eristys päättyy jo tänään – "Nyt ei ole silti oikea aika lähteä mökille"

Uudenmaan liikkumisrajoitus kumotaan jo tänään keskiviikkona.

Hallitus antaa asetuksen liikkumisrajoituksen kumoamisesta kello 13 alkavassa valtioneuvoston yleisistunnossa, ja kumoaminen tulee voimaan välittömästi istunnon jälkeen.

Asetuksen kumoamisesta kertoivat aamupäivän tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin (sd), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

Hallitus teki linjauksen Uudenmaan liikkumisrajoituksen kumoamisesta tiistaina. Tilapäisten liikkumisrajoitusten jatkamiselle ei katsota enää olevan oikeudellisia perusteita.

– Valmiuslain 118 pykälän valtuuksia voidaan käyttää vain, jos se on välttämätöntä, tähdentää pääministeri Marin.

Hallitus nojaa kumoamispäätöksessään sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioihin epidemiatilanteesta.

– Suomi ei kuitenkaan ole vielä koronavirusepidemian taitekohdassa, vaan tilanne on edelleen vakava, Marin painottaa.

Vaikka liikkumiseen rajoittamiseen ei enää ole riittäviä oikeudellisia perusteita, hallitus kuitenkin kehottaa hänen mukaansa välttämään tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista.

– Nyt ei ole oikea aika lähteä mökeille.

Muita toimenpiteitä ja rajoituksia epidemian rajoittamiseksi tulee edelleen noudattaa.

– Rajoitukset toimivat vain, jos niitä noudatetaan. Vastuu on meillä kaikilla, Marin sanoo.

Kun liikkumisrajoitukset astuivat voimaan 28. maaliskuuta, koronavirustartunnat lisääntyivät Uudellamaalla selvästi muuta maata nopeammin.

Tällä hetkellä Uudellamaalla on edelleen selvästi eniten tautitapauksia, mutta ero muuhun maahan on jo supistunut.

Tautitapausten kuntakohtaiset erot ovat myös varsin suuria, eivätkä ne erityisesti heijasta maakuntien rajoja. Viimeisen viikon aikana tautitapausten määrä on ollut joissain sairaanhoitopiireissä suhteellisesti yhtä suurta tai suurempaa kuin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan Uudenmaan maakuntarajalla tarkastettiin rajoituksen aikana yli puoli miljoonaa ajoneuvoa. Niistä 4 300 käännytettiin ja 115 kuljettajaa sai sakot.

– Liikenne väheni rajoituksen aikana reiluun kolmannekseen, Ohisalo kiitteli.

Hän kiitti myös poliiseja, joita oli satoja kiinni yötä päivää rajoituksen valvonnassa. Poliisi sai valvontaan myös virka-apua.

Teiden valvontapaikoilla olevien fyysisten esteiden purkaminen vie Ohisalon mukaan vielä jonkin verran aikaan.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tähdensi, että jos oikeudellisia perusteita liikkumisen rajoitukselle ei ole, sitä muutetaan tai sitä koskeva asetus kumotaan.

– Kun Uudenmaan eristämisestä päätettiin, rajoitus oli silloin välttämätöntä.

Terveydenhuollon asiantuntijoita kuultiin Henrikssonin mukaan päätöksen yhteydessä herkällä korvalla.