Somalinkielisten koronavirustartunnat selkeässä kasvussa Helsingissä – muistuttaa Tukholman tilannetta

Kuvituskuva. Outi Paappanen
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Koronavirustartunnat somalinkielisten keskuudessa ovat lähteneet Helsingissä selkeään kasvuun.

Somalinkielisillä on todettu tähän mennessä lähes 200 tartuntaa, tiedottaa Helsingin kaupunki.

Käytännössä 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä on todettu koronatartunta, kun keskimäärin helsinkiläisten keskuudessa vastaava luku on 0,2 prosenttia.

Kehitys huolettaa Helsinkiä sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä (Hus) ja ne voimistavat keinojaan tartuntojen hillitsemiseksi.

Helsinki ja Hus ovat seuranneet tiiviisti etenkin Tukholman somalinkielisten keskuudessa raportoitujen koronavirustartuntojen kehittymistä.

Aiemmin Helsingissä ei ole ollut havaittavissa vastaavaa merkittävää tartuntojen kasautumista, mutta nyt tartunnat ovat alkaneet nopeasti lisääntyä.

Koronakriisin hoidossa huomioidaan eri kielivähemmistöt, Helsinki tiedottaa.

Tietoa ja ohjeita on tuotettu ja jaettu useilla kielillä ja niitä on Helsingin ja Husin verkkosivuilla sekä kaupungin toimipisteissä.

Ohjeita on esimerkiksi lähikontaktien välttämiseen, karanteenissa oleville sekä siitä, miten tulee toimia jos epäilee tartuntaa.

Tietoa on jaettu myös kouluissa ja päiväkodeissa sekä jalkautuvan nuorisotyön kautta.

Helsingissä tartunnan jäljitykseen on otettu mukaan myös kielivähemmistöjä edustavia ammattilaisia, kuten lääkäreitä ja hoitajia. Tarkoitus on siten paremmin ymmärtää tartuntojen lisääntymisen ja leviämisen syitä.

Toimenpiteistä huolimatta erityisesti somalinkielisten keskuudessa tartuntojen määrät ovat lisääntyneet.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on hyvin huolestunut tartuntojen viimeaikaisesta leviämisestä kielivähemmistöjen keskuuteen.

– Keskustelemme parhaillaan muun muassa Somaliliiton kanssa myös uusista toimista tilanteen parantamiseksi. Tässä tarvitaan myös pääkaupunkiseudun yhteistyötä, koska tilanne tuskin rajautuu Helsinkiin, Vapaavuori toteaa tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kartanosta kerrostaloon - Loviisan Asunnot Oy:n asunnoissa asuu yli tuhat asukasta. Emil-kotiin ja Hambergin kotiin etsitään kolmannen sektorin toimijoita
 2. Kiinteistönhoitajaksi huippuarvosanoin alle vuodessa – loviisalainen Kristi Lahe laajensi osaamistaan
 3. Pyroll laajentaa toimintaansa - Pyhtää myi teknisen varikon ja kaarihallin yhtiölle. Kauppa sinetöitiin kahdessa viikossa
 4. Telehistorian sivu kääntyy - Loviisan voimalaitokselle oma matkaviestinverkko
 5. Minä ja Suomenlahti: Ben Fagerström, 65, näki lapsena isänsä rakentavan Marinon ensimmäistä venettä kotitalon kellarissa – nyt 35 vuotta perheyritystä luotsannut toimitusjohtaja jää eläkkeelle
 6. Porvoon Energia vetäytyy Loviisasta – myy kaukolämpöliiketoiminnan CapManille
 7. 40 henkilöä vähennetään ja koko henkilöstö lomautetaan - Haddom skola lakkautetaan, samoin Koskenkylän ja Lapinjärven terveysasemat
 8. Loviisa järjestää opastetun kävelyn yleisölle Kuningattarenrannan asuntomessualueelle
 9. Viirilän kotiseutumuseo Loviisan Kuninkaankylässä avaa pelimannien ulkoilmakonsertilla sunnuntaina
 10. 97-vuotias siirrettiin loviisalaisesta hoitokodista Porvoon sairaalaan ja hän menehtyi alle vuorokaudessa - Altistuneille omaisille ei kerrottu koronasta
 11. Krokotiilirokki soi aina vaan - Muskan keikkakesä käyntiin Loviisasta
 12. Sunnuntaijazzit alkavat Loviisassa – konsertteja elokuulle asti
 13. Loviisan kuhakisan isännöinti Tuusulaan – korona uhkasi kisan kaatumista
 14. Kotitekoinen olut oli takavuosien energiajuomaa – ohraa kasvatettiin lähes kaikilla maatiloilla
 15. Agricolamuseo avataan Pernajassa - Tyhjä pankkisali Koskenkylässä on täyttynyt keskiaikaisilla esineillä ja tarinoilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.