Potkukelkkailija ja kalastaja pelastettiin täpärästi petollisesta railosta Lapinjärven jäällä - "kyse oli vain muutamista minuuteista."

Arto Henriksson

Läheltä piti kauhunhetkiä koettiin lauantaiaamuna Lapinjärvessä, jossa kaksi miestäputosivat samaanleveään railoon. Tapahtumaketju sai alkunsa, kun loviisalainen mies lähti potkukelkalla Lapinjärven jäälle. Jää oli peilikirkas, ja keskellejäälakeutta oli repeytynyt satoja metrejä pitkä ja noin metrin levyinen railo, jota oli vaikea nähdä.

Potkukelkkailija potkutteli railoon ja yritti ensin päästä pois, mutta jään pinta oli niin liukas, ettei se onnistunut. Rannalla olleet kaksi kalastajaa kuuluvat miehen avunhuudot ja lähtivät avuksi.

- Otin päällystakin pois päältä ja tein siinä liinan, jolla sain vedettyä kevyen miehen jäistä, kertoi lapinjärveläinen Jan Mickos Mickos lähti saattamaan potkukelkkailijaa Sibbeksen tien päässä sijaitsevalle yleiselle kalastuslaiturille. Toinen kalastajista jäi jäälle, ja yllättäen putosi hänkin railoon lähelle potkukelkkailijan putoamispaikkaa.

Silminnäkijät soittivat hätäkeskukseen, ja toinen kalastaja sekä rannalla ollut ohikulkija ottivat rannalta vetoliinoja ja lähtivät railossa olleen avuksi. Miehet eivät kuitenkaan onnistuneet saamaan kalastajaa railosta ylös, mutta pystyivät pitelemään miestä pinnalla.

Ensimmäisenä paikalle saapui Lapinjärven palokunnan yksiköitä, joiden pintapelastajat Krister Sjögård ja Kalle Nykänen saivat isokokoisen kalastajan takaisin jäälle. Silminnäkijöiden mukaan kyse oli minuuteista, sillä sekä auttajien että pelastettavan voimat alkoivat loppua ja kalastaja kärsi jo hypotermian oireista.

- Kyse oli minuuteista. Ilman Mickoksen apua tilanne olisi voinut olla huomattavasti surullisempi. Nyt uhkaava tilannepäättyi positiivisesti, totesi Lapinjärven yksikönjohtaja Ismo Perttilä.

Keravan hätäkeskus hälytti kello 10.12 paikalle Lapinjärven palokunnan lisäksi Loviisan ja Porvoon sekä Keski-Uusimaan ja Kymenlaakson pelastusleitoksen yksiköitä sekä poliisin ja kaksi ambulanssia. Muut pelastuslaitoksen yksiköt käännytettiin takaisin asemilleen, kun tuli tieto, että Lapinjärven palokunta sai pelastettua miehen rannalle.

Pahoin kylmerttynyttä miestä tarkkailtiin ambulanssissa, joka toimitti hänet lämpimiin sisätiloihin elpymään koettelemuksesta.

Lapinjärven palokunnan yksikönjohtaja Ismo Perttilä varoittelee Lapinjärven jääpeitteessä olevasta petollisesta railosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.