JUURI NYT: Porvoon drive-in-koronatestaus käynnistyi vilkkaasti – kapasiteettia voidaan tarvittaessa silti jopa kolminkertaistaa

Eija Quinlan

Maanantaina avatulla drive in -testauspaikalla Näsin terveyskeskuksessa oli tänään jo varsin toimelias päivä.

– Tänään tiistaina on testattu 19. Näytteenotto on lähtenyt tosi hyvin käyntiin, ei ole ollut mitään ongelmia, Porvoon johtava lääkäri Kati Liukko kertoo.

– Se ei vielä ole hirveästi, näin hissukseen starttaillaan. Se on määrä, joka pystytään vielä tuplaamaan, ellei triplaamaan. Sitten kun tieto tästä leviää, rupeaa tulemaan enemmänkin.

– Meillä on jo perehdytetty lisää henkilökuntaakin ja voidaan ruveta keskustelemaan aukiolojen laajentamisestakin, jos tuntuu, että tulee kovasti ruuhkaa. Se nyt jää nähtäväksi,

Näytteiden analysointi HUSlabissa on ollut melkoinen pullonkaula. Ongelma on tiedossa, ja siihen pyritään saamaan parannusta, jotta analysointi nopeutuisi.

– Näytteet menevät kaikki HUSlabin kautta analysoitavaksi. Se on ollut kolmea neljää vuorokautta, jopa enemmänkin, Liukko kertoo.

Johtavan lääkärin mukaan tilanne itäisellä Uudellamaalla on koronaepidemian suhteen edelleenkin rauhallinen.

– Tilanne ei ole rajähtänyt käsiin, joten voidaan olla tyytyväisiä, että keritään tässä hyvin starttailemaan näitä toimintoja, Liukko kertoo.

Hän kehottaa ihmisiä jatkamaan samaan malliin kuin tähänkin saakka.

– Soittakaa tarvittaessa, peskää käsiänne ja yskikää hihaanne, hän opastaa.

Liukko muistuttaa, että näytteenotto ei ole mikään automaatio.

– Sinne ei voi itse vain varata aikaa. Se menee kriteereiden mukaan ja infektiolääkäreiden konsultaatioiden kautta. Meille on tänään soiteltu aika paljon ja haluttu varata aikaa, ja ihmiset ovat olleet kiukkuisia, kun emme ole antaneet aikoja.

–Meillä on Porvoossa ne kolme puhelinnumeroa. Ne ovat 040 547 7764, 040 481 0344 tai 0400 608 556 Puhelimiin vastataan arkisin klo 8.30–15.30. Sieltä lähdetään liikkeelle, jos on hätä ja huoli. Sieltä annetaan myös ajat hengitystieinfektiovastaanotolle, Liukko opastaa.

– Testaukseen pääsyyn on olemassa aivan selvät kriteerit. Koronanäytteenoton kriteerilista on aika pitkä nykyään. Painopiste on ikäihmisissä ja terveydenhuollon henkilökunnassa.

HUS-alueen päivystysapuun voi soittaa iltaisin ja viikonloppuisin numerossa 116 117, jos oireet ovat niin vakavia, ettei pärjää kotona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.