JUURI NYT: Porvoon kaupunki keskeyttää palkanmaksun 217 työntekijälle – kaupunginhallitus saattaa päättää illalla yt-neuvotteluista

Jyrki Hämäläinen

Porvoon kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä on päättänyt keskeyttää tässä vaiheessa koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi 14 päivän kuluttua palkanmaksun 217 työntekijälle, jotka työskentelevät kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluissa.

Päätös koskee 157 työntekijää kansalaisopistossa, 32 kirjastopalveluissa, 16 liikuntapalveluissa, 6 taiteen perusopetuksessa, 5 kulttuuripalveluissa ja 1 musiikkiopetuksessa. Suljettujen laitosten toimintoja ja tehtäviä tarkastellaan jatkossa viikoittain poikkeustilanteen jatkuessa.

– Kaikki ne, joita tämä koskee, saavat tämän päivän aikana henkilökohtaisen ilmoituksen. Ohjeistamme heidät ilmoittautumaan TE-toimistoon työttömiksi työnhakijoiksi hyvissä ajoin ennen palkattoman ajan alkamista. On myös hyvä muistaa, että kysymys ei ole irtisanomisesta. Työn on tarkoitus jatkua sen jälkeen, kun työnteon este poistuu, henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari kertoo.

Osa keskeytettyjen palvelujen henkilöstöstä voidaan siirtää muihin tehtäviin. Vanhusten päivätoiminnan, kuntouttavan työtoiminnan ja työkeskusten henkilöstö siirretään sosiaali- ja terveyspalveluissa muihin tehtäviin.

– Osa kirjaston ja nuorisotoimen henkilöstöstä voi jatkaa työntekoa erilaisten verkko- ja etäpalveluiden tuottamisessa. Selvitämme myös, voimmeko siirtää osan kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen työntekijöistä kausityöntekijöiksi ja kesälomasijaisiksi muihin yksiköihin.

Koronaviruksen leviäminen saattaa myös aiheuttaa sellaisen tilanteen, että Porvoon kaupungin työvoiman tarve muuttuu tilapäisesti tai työnteko estyy. Silloin voi myös olla tarpeen käynnistää lain mukaiset yhteistoimintaneuvottelut työantajan ja henkilöstön välillä.

Kaupunginhallitus keskustelee yhteistoimintamenettelyyn liittyvistä periaatteista ja neuvottelujen mahdollisesta käynnistämisestä kokouksessaan torstai-iltana.

Kaupungin talouden kokonaiskuva selkiytyy tarkemmin vasta muutaman kuukauden kuluttua. Selvää on, että kaupungin taloutta tulee sopeuttaa useilla käytettävissä olevilla keinoilla.

– Kaupungin taloudessa oli rakenteellinen sopeutustarve jo ennen koronavirusepidemiaa. Käyttötaloutta tulee sopeuttaa usein eri keinoin, ja lähivuosien investointeja tulee priorisoida vahvemmin. Kaupunki on jo käynnistänyt investointisuunnitelman läpikäymisen, kaupungin rahoitusjohtaja Henrik Rainio kertoo.

Nykykäsityksen mukaan koronapandemia on aiheuttamassa noin 15–20 miljoonan euron loven kaupungin talouteen. Se vastaa noin kahta kunnallisveroprosenttia.

Porvoo ryhtyi koronaviruksen hidastamista ehkäiseviin toimenpiteisiin nopeasti jo maaliskuun alkupuolella ennen valmiuslain käyttöönottoa. Liikunta-, tapaamis- ja kokoontumispaikkoja on suljettu ja ryhmä- ja harrastustoiminta on keskeytetty. Lähes kaikki koulut ovat siirtyneet etätöihin ja myös varhaiskasvatuspalveluita on voitu supistaa etätöiden vuoksi. Resursseja on keskitetty kiireellisiin ja välttämättömiin palveluihin, erityisesti terveyspalveluihin, ja viestintää on tehostettu merkittävästi.

– Muutokset ovat valtavia. Tämän lisäksi koronaviruksen vaikutukset näkyvät laajasti jo myös muualla yhteiskunnassa, elinkeinoelämässä ja taloudessa, ja tämä tulee aiheuttamaan erittäin suuren loven kuntien talouteen kuluvan vuoden aikana. Henrik Rainio sanoo.

Yhteisövero- ja kunnallisverotulot vähenevät lomautusten ja irtisanomisten vuoksi, ja samaan aikaan menot kasvavat erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa.

– Valtio ei ole kuitenkaan toistaiseksi luvannut konkreettista tukea kuntien taloudelle. Porvoo joutuu nyt muiden kaupunkien tavoin miettimään nopeassa tahdissa, kuinka kaupungin talous voidaan sopeuttaa tilanteeseen, toteaa kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula.

Kaupungilla on työsopimuslain mukaan oikeus keskeyttää tilapäisesti niiden työntekijöiden palkanmaksu, jotka eivät pysty tekemään työtehtäviään poikkeuksellisen ja työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen mukaan nämä edellytykset täyttyvät maan hallituksen koronaviruksen vuoksi sulkemissa kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen laitoksissa, ja jotkut kaupungit ovatkin jo päättäneet palkanmaksun keskeyttämisestä. Palkanmaksun voi keskeyttää 14 päivän kuluttua siitä, kun työntekijä on saanut asiaa koskevan ilmoituksen työnantajaltaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.