Pääministeri Antti Rinne muistelee esiintyneensä Loviisassa miehekkäänä kukkona sukkahousut ja pitkät saappaat jalassa – Katso kuvat Loviisan Sanomista

Pääministeri Antti Rinne(sdp) kuvailee laajasti ja värikkäästi lapsuuttaan ja nuoruuttaan 1970-luvun Loviisassa tänään julkaistussa kirjassa Antti Rinne – Koko tarina (Into).Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen kirjassa esiintyvät laajasti myös Antti Rinteen vanhemmat, jotka eivät aiemmin ole juurikaan antaneet haastatteluja.

arto.henriksson@media.fi

Rinne viittaa myös Loviisan Sanomissa julkaistuihin uutisiin, ja varsinkin juttuun (LS 23.12.1972), jossa 10-vuotias tuleva pääministeri esiintyi miehekkäästi kiekuvana kukkona sukkahousut ja äidin pitkät saappaat jalassa.

Miehekäs kukko. Pääministeri Antti Rinne kertoo muistelmissaan, että ”Loviisan Sanomien sivuilla esiinnyin isossa kuvassa miehekkäästi kiekuvana kukkona. Sukkahousut ja äidin pitkät saappaat jalassa”. Loviisan Sanomat 23.12.1972

Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen kirjassa esiintyvät laajasti myös Antti Rinteen vanhemmat, jotka eivät aiemmin ole juurikaan antaneet haastatteluja.

Kirjassa Rinteen isä Juhani Rinne kertoo, että hänen isänsä Lohjan Kirkniemen asemapäällikkö Arvo Rinne oli rautatieupseeri, joka sai jatkosodassa määräyksen Itä-Karjalaan johtamaan rautateiden turvallisuutta.

Arvon puoliso Elsa (os. Kallio), joka hoiti Antti Rinnettä paljon lapsena, taasen syntyi muurari-isän kaupunkilaisperheeseen Helsingissä. Antti Rinteen äiti Pirkko syntyi Alma ja Väinö Malkin työläiskotiin Pääskylahdessa Savossa. Vaikka Väinö Malkki oli työmies, hän oli liittynyt Savonlinnan suojelukuntaan vuonna 1935.

Pääministerin vanhempien kohtaaminen ja rakastuminen ei todennäköisesti olisi ollut mahdollista vielä 1900-luvun alun Suomessa. Valkoisen upseeriperheen ja rutiköyhän tytön tiet eivät yleensä olisi johtaneet avioliittoon.

Rinteen vanhemmat Pirkko ja Juhani kävivät Lohjalla yhteiskoulua. Kouluvuosilta Juhani ei kuitenkaan vielä vaimoaan muista. Naimisiin he menivät vuonna 1962 tammikuun alussa. Jo marraskuun 3. päivänä syntyi perheen vanhempi poika Antti.

Rinteet asuivat siihen aikaan Helsingin Kannelmäessä. Myöhemmässä vaiheessa kummatkin vanhemmat kouluttautuivat juristeiksi, kuten teki aikanaan myös Antti Rinne. Kouluttauduttuaan Antin isä Juhani toimi muun muassa eduskunnan tilintarkastajana.

Syksyllä 1965 Antin ollessa 2-vuotias Rinteet muuttivat Loviisaan, jossa isä Juhani työllistyi aluksi laivanvarustaja ja kunniaporvari Ragnar Nordströmin varustamolle juristiksi.

Ragnar Nordström oli itsekin aikanaan aktiivinen Itä-Karjalan asiassa, mutta tarina ei kerro oliko Antin isoisän Arvon Itä-Karjalan toiminnalla osuutta Juhanin palkkaamisessa Loviisaan.

Loviisassa Antti ja pikkuveli Heikki pelasivat innokkaasti jalkapalloa Työväen urheiluliittoon kuuluneessa Loviisan Riennossa.

Isä Juhani liittyi korkeakoulutaustastaan huolimatta mukaan SDP:n toimintaan Loviisassa. Vuoden 1968 kunnallisvaaleissa Loviisassa hän oli koko kaupungin äänikuningas.

Antti Rinteen isä Juhani oli ensikertalaisena vuoden 1968 kunnallisvaaleissa Loviisan äänikuningas, joka ainoana asai yli 200 ääntä. Loviisan Sanomat haastatteli tuoretta ääniharavaa. Kuva: Loviisan Sanomat vuonna 1968. Loviisan Sanomat 1968.

Loviisan Sanomien arkiston mukaan hän sai kunnallisvaaleissa ainoana yli 200 ääntä. Rinteen perheessä sekä isä että poika ovat antaneet arvoa vasemmiston yhteistyölle.

Kun varatuomari Rinne toimi SDP:n johtohahmona, Loviisan kaupungin historia tietää kertoa suhteiden kansandemokraatteihin parantuneen. Juhani Rinne toimi myös Itä-Uudenmaan Säästöpankin notaarina Loviiisassa.

Kotona katsottiin televisiosta brittiläistä jalkapalloa, mutta kentällä Antti Rinne pelasi suuren idolinsa, saksalaisen Franz Beckenbauerin numerolla 4. Omaksi jalkapalloseuraksi Heikki-veljen kanssa valikoitui työväen urheiluseuroihin kuulunut Loviisan Riento.

–Minulla oli tapana huutaa kovasti, ohjata kapteenina porukkaa Beckenbauerin opeilla, joukkueen kapteenina toiminut Rinne muistelee kirjassa. Rinteen veli Heikki muistelee, että kapteenin rooli sopi Antille hyvin.

–Kun mietin, millaisena Ana näyttäytyi lapsuudessa, niin kyllä hän aina halusi olla johtaja ja viedä asioita eteenpäin. Ana oli ’minä, minä’ ja innostui helposti”, Heikki toteaa.

Jalkapallon lisäksi Rinne aloitti pianon soittamisen –muistaakseen kuusivuotiaana.

”Toivoin kotiin pianoa, jotta pääsisin harjoittelemaan. Olin onnellinen, kun meille hankittiin ammattipiano, hieno Malmsjö Estrad.”

Ensimmäinen ihastus oli Loviisan kansakoulun rehtorin tytär. Koulussa Rinne viihtyi myös näyttämöllä, ja joulujuhlanäytelmästä kirjoitettiin paikallislehdessä. ” Loviisan Sanomien sivuilla esiinnyin isossa kuvassa miehekkäästi kiekuvana kukkona. Sukkahousut ja äidin pitkät saappaat jalassa”, muistelmissa todetaan.

Rinne kertoo kirjassa varhaisen yhteiskunnallisen heräämisensä osuvan ajankohtaan, jolloin kaveripiiri hajosi silloisen rinnakkaiskoulujärjestelmän vuoksi kansakouluun ja oppikouluun.

” Muistan oppikouluun siirtymisestä sen, että muutamia kavereita putosi pois, kun heidän perheillään ei ollut varaa maksuihin”, Rinne sanoo kirjassaan.

Pirkko-äiti opiskeli lakia Helsingin yliopistossa ja Juhani-isä nousi ensin demareiden Uudenmaan piirin varapuheenjohtajaksi ja myöhemmin puheenjohtajaksi sekä lääninhallituksen kansliapäälliköksi. Vuonna 1974 perhe muutti Hyvinkäälle.

Lue lisää aiheesta Loviisan Sanomista tiistaina, 29.10.2019.

antti_rinne_kansi_rgb-690x1024.jpgAntti Rinteen uutuuskirjan kansi. Kuva: Into

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.