Voittoisat ratsukot kekrijuhlan vetonauloina – tapahtuman suosio kasvaa

Voittoisat ratsukot valmistautumassa illan näytökseen kekrijuhlassa Strömforsin ruukissa. Keulilla loviisalainen Lilly Korpiola. Eija Kosonen

Eija Kosonen

– Hevoset ja näytös olivat mahtavia, aivan ihania, siskokset Leena ja Taina Saul huokasivat yhteen ääneen kekrijuhlassa lauantai-iltana.

He ovat olleet mukana kaikkina kolmena kertana kun tapahtuma on järjestetty.

– Suosio tuntuu vain kasvavan. Täällä on satoja ihmisiä.

Lahdessa asuva Leena Saul ja Ruukissa asuva Taina Saul olivat pukeutuneet näyttävästi. Tapahtumaa varten oli tehty uudet puvut, joista ei väriä eikä yksityiskohtia puuttunut. Päähineeseen oli tehty esimerkiksi linnunpesä.

– Minä olen pahanilmanlintu ja Taina metsähengetär, Leena Saul selvitti.

Hän jatkoi, että kekrinä pahanilmanlinnut ajettiin pois.

– Minä lähden kotiin Lahteen kuitenkin vasta sunnuntaina, hän naurahti.

Naisten ilta jatkui puoteihin tutustuen. Myöhemmin mielessä oli bileiden jatkaminen tanssien.

Uusi ohjelmanumero tämänkertaisissa juhlissa oli historiallinen taistelunäytös. Tallinvintin hiekkakentälle saapui Equi Victoriosi eli voittoisat ratsukot, joka on historiallisen ratsastuksen harrastajaryhmä. Näyttävässä ja vauhdikkaassa esityksessä oli mukana muun muassa hevosia, ritareita, aatelisia ja intialainen prinssikin.

Ryhmään kuuluu harrastajia niin Loviisasta kuin kauempaakin.

– Tämä on koko perheen harrastus, jossa jokaiselle löytyy mielekästä tekemistä niin jalkamiehenä, taistelijana tai aseenkantajana. Historian elävöittäminen on loistava harrastus, jossa uuden oppiminen on kaiken ytimessä, loviisalainen harrastaja Lilly Korpiola kehui.

Ryhmän kaikki ratsukot kilpailevat SM-tasolla. Anna Minkkinen on ratsujousiammunnassa maailman cupissa ja loviisalainen Vicky Matikainen on kaksinkertainen nuorten Suomen mestari.

Kisakauden ulkopuolella ryhmä järjestää näytöksiä, keskiaikaisia pitoja ja opetellaan historiallista miekkailua.

– Ryhmän hevoset edustavat eri rotuja lusitanoista suomenhevosiin. Ne ovat tottuneet kovaan menoon Turun linnan jokavuotisissa turnauksissa, joissa mitellään Suomen mestaruuksista. Haaveena olisi saada ensi kesänä kansalliset kisat Loviisaan Bastionin raunioille tai Ruukkiin, Korpiola mainitsi.

Musiikin lauantaiseen näytökseen oli säveltänyt Ilari Hylkilä, joka on tunnettu sinfonia- ja puhallinorkestereille säveltämästään konserttimusiikista.

Vireä Strömfors -yhdistyksen järjestämän kekrijuhlan muuhun ohjelmaan kuuluivat Tallinvintin markkinat ja taontanäytös. Myös muutamat pajat olivat avoinna.

Illan tunnelma tiivistyi, kun mystiset soutajat suuntasivat Kymijoen patoaltaalle ja sytyttivät kekripukin palamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.