Mökkitonttien myyntivalitus nurin – rantatonttikaupan arvellaan saavan lisää vauhtia

Kaupunki on vuokrannut rantatontteja kuntalaisille 1950-luvulta lähtien. Tonttien myynnistä on puhuttu pitkään ja nyt tonttikaupan uskotaan piristyvän. Mari Waali

Eija Kosonen

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt 11 henkilön tekemän kunnallisvalituksen, joka koski Loviisan kaupunginvaltuuston vuoden 2018 tammikuussa tekemää päätöstä vuokralla olevien rantatonttien myynnistä.

– En ole yllättynyt päätöksestä, koska hyviä perusteluja valitukselle ei ollut, kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom toteaa.

Valtuusto päätti muun muassa, että vuokralla olevien rantatonttien myyntiä jatketaan vuokralaisille, jotka ovat kiinnostuneita niitä ostamaan.

Päätöksen mukaan 2 000–3 000 suuruisen rantarakennuspaikan perushintana käytetään 35 euroa neliöltä ja vähintään 5 000 neliön tontin perushintana 25 euroa neliöltä. 3 000–5 000 neliön tonttien hinta laskee lineaarisesti 35 eurosta 25 euroon neliöltä.

Päätöksen mukaan hintaa korotetaan vuosittain 1,5 prosenttia 1.1.2022 asti.

Hyvin matalalla sijaitsevia tontteja ei myydä, ellei niitä voida esimerkiksi lisämaan avulla saada korkeammiksi. Myytäessä näitä ja muita alle +2,8 metrin tontteja, joiden osalta tulvariski voidaan välttää rakennusteknisin keinoin, käytetään hintaa alentavaa kerrointa.

Valittajien mukaan päätös pitäisi kumota, sillä valtuusto on heidän mielestään ylittänyt toimivaltansa, ja päätös on muutenkin lainvastainen.

– Päätöksellä on ylitetty laillisen harkintavallan rajat, koska se ei kohtele vuokralaisia tai vuokra-alueen ostajaehdokkaita yhdenvertaisesti. Lisäksi se perustuu puutteelliseen selvitykseen ja päätöksen tarkoitukselle vieraisiin tavoitteisiin, valituksessa todetaan.

Myyntihinta rikkoo valituksen mukaan aikaisimpiin myyntihintoihin luottaneiden ja vuokra-alueisiin investoineiden vuokralaisten luottamuksensuojaa ja omaisuudensuojaa.

– Nyt vuokralaisten on kaupungin äkillisen hinnannoston takia pakko maksaa tonteista ylihintaa tai seuraavalla sopimuskaudella ylisuurta vuokraa hyötyäkseen tekemistään investoinneista.

Hallinto-oikeus toteaa hylkäyspäätöksessään muun muassa, että kuntalaissa tai muussakaan laissa ei nimeomaisesti säädetä siitä, millä hinnalla, kenelle tai minkälaisen menettelyn jälkeen kunta saa myydä omaisuuttaan yksityishenkilöille, jotka eivät toimi kilpailutilanteessa markkinoilla.

– Harkintavallan väärinkäyttönä ja siten toimivallan ylittämisenä voidaan pitää esimerkiksi päätöstä myydä kunnan omaisuutta ilmeiseen alihintaan ilman siihen oikeuttavaa perustetta. Sen sijaan sitä, että kunta päättää myydä omaisuuttaa parhaaseen mahdolliseen hintaan, ei voida hallinto-oikeuden arvion mukaan lähtökohtaisesti pitää harkintavallan väärinkäyttönä.

Oikeus katsoo myös, ettei asiassa ole esitetty selvitystä siitä, että kaupunki olisi aiemmin tehnyt sellaisia tonttien hinnoittelua koskevia päätöksiä, jotka olisivat voineet perustaa vuokralaisille tonttien myyntihintoja koskevia oikeutettuja odotuksia.

Kaupunginjohtaja pitää todennäköisenä, että osa vuokralaisista on varmuuden vuoksi odottanut tätä päätöstä ennen kuin tekee lopullisen ostopäätöksen. Hän uskoo tonttimyynnin vauhdittuvan ainakin jossain määrin.

– Lisäksi vuokrasopimukset pääsääntöisesti umpeutuvat vuonna 2022, mikä varmasti niin ikään kiihdyttää tahtia viimeistään vuonna 2021. Tämä on kaupungille tärkeä asia, sillä meillä on yli 12 miljoonan euron edestä mökkitontteja myynnissä. Tässä taloudellisessa tilanteessa myyntitulot tulevat tarpeeseen.

Oker-Blom pitää tämän omaisuuserän myymistä kaupungin kannalta parhaimpana vaihtoehtona.

– Sen tuotto on vaatimaton ja yksityinen omistus on monessa mielessä parempi.

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.