Koirahallissa opitaan ja urheillaan – Strömforsin entisessä tehtaassa harrastetaan päivittäin

– Koiran kanssa harrastamisen pitää olla kivaa sekä omistajalle että koiralle. Molempien pitää saada siitä jotain, sillä eihän siinä muuten ole mitään järkeä, eläintenkouluttaja Hilkka Koskenranta toteaa.

Hän perusti kolmisen vuotta sitten koiraurheilukeskuksen Strömforsin ruukkiin Loviisaan. Keskus sijaitsee Strömforsin entisen sähkötarviketehtaan kokoonpanohallissa.

– Lähimmät koirahallit ovat Kotkassa ja Porvoossa. Ajattelin, että Loviisan seudultakin voisi löytyä asiakkaita ja perustin hallin tyhjillään oleviin tiloihin.

Noin 800 neliön suuruisessa lämpimässä hallissa on keinonurmi ja agilityestesarja.

– Halli on päivittäisessä käytössä ympäri vuoden. Arki-illat ovat täynnä.

Suurimmalla osalla käyttäjistä on omat vakiovuorot.

– Tänne tullaan yleensä kaveriporukoissa. Osa harrastaa keskenään koiriensa kanssa ja osa haluaa ulkopuolisen ohjaamaan toimintaa, ohjaajana usein työskentelevä Koskenranta selvittää.

Viikonloppuisin keskuksessa on usein leirejä, samoin koulutuspäiviä ja luentotilaisuuksia.

Valtaosa koiraharrastajista on 30-60-vuotiaita naisia. Eniten harrastajia tulee ruukkiin Kotkan suunnalta aina Haminasta asti. Myös loviisalaisten määrä on pikku hiljaa kasvanut ja heitä Koskenranta toivoo lisää mukaan.

– Tutustumaan saa tulla. Täällä harrastavan ei tosiaankaan tarvitse olla mikään huippusuorittaja.

Agility eli esterataharrastus on tottelevaisuuskoulutuksen, tokon, ohella hallin suosituin laji. Agilityssä rataa kiertää yksi koira kerrallaan ja tunnissa ehtii harjoitella noin kolme koiraa.

– Tottelevaisuuskoulutuksessa paikalla voi olla kerrallaan kahdeksankin koiraa.

Koskenranta toteaa, että omistajat ovat aiempaa innokkaampia kouluttamaan omaa koiraansa.

– Arkitottelevaisuuskurssit ovat suosittuja. Niillä oppii ymmärtämään koiraansa paremmin. Samalla ne lainalaisuudet, joilla koiran saa toimimaan toivotulla tavalla, tulevat tutuiksi.

Hän jatkaa, että kun arkitottelevaisuus on hallinnassa, on koiran kanssa mukavampi asua, liikkua ja harrastaa.

Oikean rodun valinta on Koskenrannan mukaan koiraharrastuksessa tärkeää. Hän on valmis auttamaan, jos rotu mietityttää.

– Koiraa ei ikinä pitäisi valita ulkonäön perusteella.

Hän jatkaa, että aina olisi mietittävä elämäntilannetta eli pitääkö koiran olla kauan yksin, onko perheessä lapsia ja asuuko maalla vai kaupungissa. Myös koiran kokoa kannattaa ajatella.

– Jos valitsee rodun, joka ei sovi, siitä kärsii koko perhe ja varsinkin koira.

Roduissa riittää valinnan varaa, eikä kaikista ole pelkiksi kotikoiriksi.

– Esimerkiksi seurakoirat, työkoirat, metsästyskoirat ja paimenkoirat ovat kaikki tavallaan ihan eri eläimiä. Niillä kaikilla on oma tehtävänsä, jota niiden on myös saatava tehdä.

Koskenranta harrastaa kahden bordercolliensa Veran ja Renen kanssa tottelevaisuutta. Lisäksi vuoden ikäinen Rene harjoittelee rodulle ominaista lampaiden paimennusta.

– Harrastan ja koulutan myös hajutyöskentelyä. Se tarjoaa koiralle kivaa aivojumppaa. Koira voidaan opettaa etsimään esimerkiksi sieniä.

Koirien kanssa harrastaminen ja niiden kouluttaminen pohjautuvat kannustamiseen. Koiraa koulutetaan positiivisen vahvistamisen kautta, ei pelolla.

– Koirat ovat eläimiä, eivät kauko-ohjattavia autoja.

Koskenranta muistuttaa myös, että toko-arvostelussa korostetaan nykyisin aiempaa enemmän ohjaajan ja koiran iloista yhteistyötä.

Fakta

Strömfors Dog Sports, perustettu kesällä 2016.

Lämmin 800 neliön koiraurheiluhalli, jossa mm. keinonurmi ja agilityestesarja.

Hallia voi käyttää kertaharjoitteluun, vakiovuoroihin, koulutuksiin ja tapahtumiin.

Halli soveltuu agilityyn, tokoon, palveluskoiralajeihin, koiratanssiin ja muihin koirien kanssa harrastettaviin lajeihin.

Kivituhkalla päällystetty tuhannen neliön ulkokenttä.

Lisätiedot stromforsdog.fi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut