Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postille ja Etelä-Suomen Median lehdille jakelusopimus Itä-Uudellamaalla – sillä turvataan jakelun laatu

Mediatalo Keskisuomalaiseen kuuluva Etelä-Suomen Media on allekirjoittanut Postin kanssa kolmevuotisen jakelusopimuksen (2020–2022), joka koskee Itä-Uudellamaalla Sanomalehti Uusimaata, Sipoon Sanomia ja Loviisan Sanomia.

Viimeisten kahden vuoden aikana osissa Uuttamaata on tapahtunut sanomalehtien jakeluoperaattoreiden muutoksia, ja Posti on saanut kilpailijoita. Kokemukset muutoksista eivät ole olleet kaikilta osin myönteisiä.

– Jakeluoperaattorin vaihdokset ovat aina riski laadun kannalta kustantajille ja tilaajille. Emme halunneet laadun heikennyksiä Itä-Uudellamaalla. Samalla halusimme rauhoittaa ja vakauttaa tilannetta ja antaa Postille mahdollisuuden kehittää varhaisjakelua, Mediatalo Keskisuomalaisen jakelujohtaja Kari Väisänen taustoittaa.

Varhaisjakelun kehittäminen tarkoittaa mahdollisuutta yhdistää siihen kirjeiden ja aikakauslehtien jakelua, mistä kustantajilla on hyviä kokemuksia omissa jakeluyhtiössään. Postissa kehitys ei ole edennyt.

– Jos Posti löytää tähän mahdollisuuksia Itä-Uudellamaalla, he voivat hyödyntää osaamistaan muuallakin. Kustannustehokkaiden varhaisjakeluiden edellytys tulevaisuudessa on, että sinne saadaan mukaan muitakin tuotteita, Väisänen toteaa.

Etelä-Suomen Median paikallisjohtaja Karri Kannala sanoo, että Postin tarjoama jakelulaatu on itäisellä Uudellamaalla ollut hyvällä tasolla.

– Nyt allekirjoitettu sopimus antaa laadukkaalle jakeluratkaisulle jatkuvuutta pidemmälle aikavälille, mikä puolestaan mahdollistaa Sanomalehti Uusimaan, Sipoon Sanomien ja Loviisan Sanomien kehittämisen edelleen myös printtituotteena.

Loviisan Sanomat ostettiin osaksi Etelä-Suomen Mediaa kesäkuussa 2019.

– Tämä vahvisti lehtipalettiamme itäisellä Uudellamaalla ja mahdollisti kokonaisvaltaisen jakeluratkaisun syntymisen Postin kanssa, Kannala sanoo.

Esimerkiksi Sipoon Sanomien tilaajille uusi sopimus tarkoittaa, että noin 2 000 lehden tilaajaa siirtyy varhaisjakelun piiriin.

– Mediatalo Keskisuomalaiseen kuuluva Suomen Suoramainonta on myös tiiviisti mukana itäisen Uudenmaan jakeluissamme, kun Uusimaan ja Loviisan Sanomien viikonvaihteen peittolehti operoidaan heidän kauttaan, Kannala kertoo.

Postin sanomalehtijakeluista vastaavan johtajan Kimmo Kaurasen mukaan Posti pitää sopimusta hyvin tärkeänä.

– Itä-Uusimaa on mielenkiintoinen markkina Suomessa. Alueella ilmestyy useita merkittäviä lehtiä. Peittoprosentit ja levikin pito ovat selvästi muuta maata parempia. Se osoittaa, että varhaisjakeluverkolle on kysyntää, ja mahdollistaa meille tulevaisuudessa erilaiset jakeluverkkojen synergiat.

– Etelä-Suomen Media on merkittävin kustantaja alueella, jossa on edelleen huomattavaa kysyntää paperilehdelle.

Uusi sopimus sisältää erilaisia palvelutaso- ja muita mittareita sekä sitoumuksia puolin ja toisin. Esimerkiksi tilaajille lupaus on, että arkisin varhaisjakelun lehdet on toimitettu aamukuuteen mennessä.

– Jakelun laatu on ollut Itä-Uudellamaalla hyvä, ja meillä on ollut alueella sitoutunutta henkilöstöä. Se näkyy meidän mittareissamme ja asiakkailta saamassamme palautteessa, Kauranen toteaa.