Rostelecom aikoo upottaa valokuidun Itämeren pohjaan – hylyt ja asemat kierrettäisiin kauempaa

Kuvituskuva. Else Kyhälä / Arkisto

Tanja Kuisma

Etelä-Suomen aluehallintovirastolla on vireillä vesilain mukainen lupahakemus, jolla venäläinen teleyhtiö hakee valmistelulupaa asentaakseen tietoliikennekaapelin Suomen talousvyöhykkeelle. Hakemukseen voi tutustua aluehallintoviraston verkkosivuilla 14. helmikuuta asti.

Rostelecom-yhtiö haluaa rakentaa merenalaisen yli 1 000 kilometrin mittaisen kuituoptisen tietoliikennekaapelin Itämeren poikki Venäjän Leningradin ja Kaliningradin alueiden välille tänä vuonna.

Loviisan edustallekin sijoittuvan merikaapelin pituus Suomen talousvyöhykkeellä on noin 377 kilometriä.

Kaapelin rakentamisen ja käytön aikaisten tutkimusten lisäksi yhtiö hakee lupaa laskea kaapeli, valmistella sen käyttöönotto ja käyttö, tehdä vesilain mahdollisesti edellyttämä tarkkailu, huolto, korjaukset ja teknisen tarkastuksen.

Kaapeli lasketaan Rostelecomin hakemuksen mukaisesti vapaalla laskulla, eikä merenpohjaa muokata.

– Kaapeli uppoaa nopeasti painonsa ansiosta merenpohjan sedimentteihin. Laskuvaiheessa ei tarvita mitään vedenalaisia laitteita ja vaikutus ympäristöön jää minimaaliseksi, yhtiö selventää.

Suomen talousvyöhykkeellä vesisyvyys on suunnitellun merikaapelin reitillä vaihtelevasti 32–164 metriä. Pääosa reitistä sijaitsee syvyysvyöhykkeellä 50–90 metriä.

Suomen talousvyöhykkeellä kaapelin reitillä ei sijaitse suojeltuja alueita, kuten Naturaalueita, hylkeiden suojelualueita ja kansainvälisesti, valtakunnallisesti tai maakunnallisesti tärkeitä luokiteltuja lintujen pesimis- tai levähdysalueita.

Risteyskohdat olemassa olevien kaapeleiden ja putkilinjojen kanssa toteutetaan Rostelecomin mukaan siten, ettei hankkeesta aiheudu haittaa olemassa olevalle infrastruktuurille.

– Pyrimme solmimaan tarvittavat kaapeliristeys- ja putkilinjaristeyssopimukset tai risteysilmoitukset.

Kulttuuriperinnölle tai tieteelliselle perinnölle ei yhtiön mukaan aiheudu vaikutuksia.

– Kaapelin reitin läheisyydessä olevat hylyt ja pitkäaikaisseuranta-asemat on reitin suunnittelussa kierretty tarvittavalta varoetäisyydeltä.

Kaapelijärjestelmän suunniteltu käyttöikä on vähintään 25 vuotta, jonka ajan yhtiö vastaa sen käytöstä, huollosta ja mahdollisten vikojen korjaamisesta olkoonkin, että lähtökohtaisesti merikaapeli ei edellytä säännöllistä huoltoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.