Loviisalainen yrittäjä siirsi rakennusliikkeen varoja kymmeniä tuhansia itselleen – yritys ajautui konkurssiin, tämän verran sai verottaja

Käräjäoikeus langetti yrittäjälle kymmeniä tuhansia veroja. arkisto/Samu Karvala

Tanja Kuisma

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi loviisalaisen, vuonna 1959 syntyneen rakennusalan yrittäjän törkeästä velallisen epärehellisyydestä kuusi kuukautta ehdollista vankeutta 18.4.2021 päättyvällä koeajalla.

Rangaistuksen lisäksi mies sai lokakuussa 2019 alkaneen ja 18.10.2022 päättyvän liiketoimintakiellon, jolloin hän ei saa harjoittaa liiketoimintaa, eikä olla yritysten tai säätiöiden jäsenenä, varalla tai toimitusjohtajana tai johtaa yhteisön toimintaa tai hallintoa tai hankkia omistuksia tai määräysvaltaa yrityksistä.

Rakennusalalla noin 30 vuotta toiminut yrittäjä siirsi syytteen mukaan ilman liiketaloudellisia perusteita yrityksensä omaisuutta ja rahavaroja itselleen huhtikuusta 2015 alkaen maaliskuun 2016 loppuun saakka. Tästä seurasi yrityksen maksukyvyttömyys, ja lopulta vuoden kesäkuussa yritys asetettiin konkurssiin.

Perusteettomasti siirrettyjen ja korvattavien varojen yhteismäärä on 39 706 euroa.

Yhtiö velat olivat konkurssiin asettamisen hetkellä 42 242 euroa.

Asianomistajina olivat Keskinäinen Vakuutusyhtiö Ilmarinen, joka vaati 7 953 euroa maksamattomia työeläkevakuutusmaksuja, ja Lähitapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö, jonka saatavat olivat 4 040 euroa. Maksuja oli yritetty periä myös ulosottoteitse.

Kolmantena on Verohallinto, jolla on yritykseltä saamatta 67 272 euroa verovelkoja. Ne kohdistuvat yritystoiminnan konkurssia edeltävään aikaan, ja ovat osittain arvioituja.

Tuomittu kiisti vakuutusyhtiöiden vaatimat saatavat ja paljoksui Verohallinnon korvausvaateita noin 40 000 euroa ylittävältä osalta.

Yhtiön liikevaihto oli maaliskuussa 2016 päättyneellä tilikaudella ollut 221 538 euroa. Yrittäjä kertoi saaneensa itse palkkaa vain käteisnostojen 24 600 euron verran, mitkä oli merkitty hänelle palkaksi jo vuonna 2015.

Näin oli ollut tarkoitus tehdä myös 2016, jolloin palkaksi olisi merkitty 30 040 euroa, mutta kirjanpito ja hallinto oli jo konkurssihallinnon käsissä.

Verottajan mukaan veroja oli jäänyt maksamatta jo vuodesta 2015 lähtien. Syyttäjän mukaan maksuvaikeudet olivat alkaneet jo vuonna 2012. Suomen Asiakastiedon mukaan maksuhäiriömerkintöjä oli yhdeksän.

Käräjäoikeus jätti Ilmarisen ilman korvauksia, koska tuomittu kiisti korvaussaatavan ja yhtiö toimitti paikalle vain kirjallisen vaatimuksen.

Lähitapiolalle tulee jako-osuuden mukaisesti maksettavaksi 4 040 euroa vakuutusmaksusaatavia ja Verohallinnolle 35 960 euroa vahingonkorvauksia, molemmat viivästyskorkoineen.

Tuomitun maksettaviksi tulevat myös 114 euron todistelukustannukset.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.