Kalastuskiellolle haetaan jatkoaikaa - vuosittain Kukuljärveen istutetaan onkikokoista kirjolohta noin tuhat kiloa

Niko Lehtola avajaisissa lokakuussa 2015. Auli Henriksson

Auli Henriksson

Fishventures Oy on hakenut Varsinais-Suomen ely-keskukselta onkimis-, pilkkimis- ja viehekalastuskieltoa Kukuljärvelle. Kieltoa haetaan vuoden 2029 loppuun saakka.

Kyse on vuodesta 2015 voimassa olleen kalastuskiellon jatkamisesta. Kotkalaisen Fishventures Oy:n Niko Lehtola kertoo yrityksen hakeneen nyt aiempaa pidempää kalastuskieltoaikaa, jotta toiminnan jatkuvuus olisi turvatumpi.

Kukuljärvi avattiin kalastukselle lokakuussa 2015, sen jälkeen kun kotkalaisen kalastusyrityksen hakema kalastuskielto oli astunut voimaan.

Järveen oli jo istutettu avajaisiin mennessä onkikokoista kirjolohta, ja saalistakin saatiin ensimmäisenä päivänä.

Paikalliset ovat alun huolen jälkeen Lehtolan mukaan ottaneet heidät hyvin vastaan, koska mitään ongelmia ei ainakaan hänen tietoonsa ole näiden vuosien aikana tullut, esimerkiksi veden laatu ei ole kirjolohi-istutuksista kärsinyt.

– Kukuljärven puhdas ja raikas vesi takaa sen, että ruokakalana sieltä kalastettu kirjolohi on huippuluokkaa, hän huomauttaa.

Sääntöihin on alun jälkeen tehty pieniä muutoksia. Alussa määrättiin palauttamaan vahingoittumattomana järveen yli metrin mittaiset hauet, nyt kaikki hauet.

Yhdellä 22 euron luvalla saa edelleen pyytää kaksi lohikalaa.

Kalastuksenvalvontaa tullaan lisäämään, koska jonkin verran väärinkäytöksiä on ollut.

– On ollut salakalastusta eikä olla pysytty kiintiössä, Lehtola mainitsee.

Järveen istutetaan vuosittain noin tuhat kiloa onkikokoista kirjolohta ja suunnilleen saman verran kalastetaan. Keskikoko nostetuilla kirjolohilla on noin 1200-1300 kilogrammaa.

– Muutamia kahden, kolmen kilon vetonauloja istutetaan myös. Suurin kirjolohi joka on sieltä kalastettu on ollut nelikiloinen, Lehtola kertoo.

Kalastajat ovat erämaajärven hyvin löytäneet. Lehtola kertoo kalastajia tulevan etenkin pääkaupunkiseudulta ja Lahden seudulta.

Kukuljärven alue on luonnonsuojelualuetta, mikä tuodaan esiin myös kalastajille annettavissa säännöissä. Tulenteko on rajattua, eikä oksia saa katkoa tai kerätä. Siisteydestä muistutetaan myös, jokainen kalastaja vie omat roskat ja kalanperkeet pois. Lehtola kertoo, että sääntöjä siisteyden osalta on noudatettu hyvin. Joskus on kalanperkeitä jätetty, ja siitä on annettu palautetta kalastajille muun muassa sosiaalisen median kautta.

– Järjestämme myös järvellä opastettuja kalastusretkiä tilauksesta yksityishenkilöille ja ryhmille.

Kalastuskieltohakemus on nähtävänä ely-keskuksen verkkosivuilla ja Kouvolan toimipaikassa. Kirjallisia huomautuksia perusteluineen voi tehdä ennen päätöksentekoa. Huomautukset ja vaatimukset on toimitettava viimeistään 27.1.

Kukuljärvi

Kukuljärvi on noin 13 hehtaarin erämaajärvi, jonka rannoilla ei ole mökkejä.

Koilliskulman laavu palvelee retkeilijöitä ja kalastajia.

Kukuljärven ympäri kiertää ulkoilureitti.

Kalasto: kirjolohi, siika, hauki, ahven.

Kalastamiseen tarvitaan henkilökohtainen, etukäteen hankittu lupa. Saaliskiintiö kaksi lohikalaa per lupa.

Kaikki hauet on palautettava järveen vahingoittumattomina.

Sallittua soutu-uistelu, heitto-ja perhokalastus, talvella pilkkiminen ja otto-onginta jään päältä.

Kalastamaan pääsee rannalta tai vuokrattavista soutuveneistä.

Uimaranta on suljettu kalastuksen ulkopuolelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.