Saaristosta puhdistamolle 10 miljoonaa litraa jätevettä vuodessa

Suomen suurimpiin kuuluvan Pernajan saariston vesiosuuskunnan talous on kunnossa. Osuuskuntaan liittyi viime vuonna 12 uutta kiinteistönomistajaa.

– Kun olemme päässeet noin 500 liittymään, niin osuuskunta on maksanut velkansa pois, vesiosuuskunnan puheenjohtaja Urho Ilmonen kertoo.

– Käsityksemme on, että tahti kiihtyy, sillä meneillään on sukupolvenvaihdos: nyt arvostetaan internetiä, rajatonta määrää puhdasta käyttövettä sekä vesi-wc:tä, hän lisää.

Osuuskunnalla on tällä hetkellä noin 360 osakasta, joilla on noin 280 asennettua vesiliittymää. Osuuskunnan verkoston kapasiteetti riittää ainakin 500–600 liittymään. Viime vuoden lopussa liittymiä oli 359. Kun vesiosuuskunta perustettiin, mahdollisia verkostoon liitettäviä kiinteistöjä laskettiin olleen noin tuhat.

Vesiosuuskunnan kokonaisinvestointi oli noin kuusi miljoonaa euroa. Yhteiskunnan tukea ely-keskuksen kautta saatiin 1,6 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä lainaa on maksettavana vielä 1,4 miljoonaa euroa. Lainan on taannut Loviisan kaupunki.

Osuuskunta laskee lyhentävänsä jäljellä olevaa lainaa liittymismaksuin noin 100 000 euroa vuodessa.

Suurin osa investointikustannuksista muodostuu putkiston kaivuutöistä. Liittymään kuuluu sekä vesi- että jätevesiputki. Jätevesi puhdistetaan Loviisan kaupungin Vårdön puhdistamolla.

– 10 miljoonaa litraa jätevettä vuodessa, eli tuhat tankkiautollista. Se on uskomaton määrä. Säiliöautojen kuljetuskustannukset olisivat noin 280 000 euroa vuodessa, osuuskunnan tiedotuksesta vastaava Tapani Henkola laskee.

– Tämän pitäisi ajan kanssa näkyä luonnossa.

Osuuskunta korostaa toimintansa ympäristöä suojelevaa vaikutusta, koska jätevesi ei rasita maaperää tai päädy mereen huonosti puhdistettuna.

Vesiosuuskunta toimittaa hyvälaatuista talousvettä. Pernajan saaristossa porakaivosta saattaa tulla suolavettä, tai erityisesti Malmsbyssä Käldön saaressa vedessä voi radonin lisäksi löytyä myös uraania, jota siellä kaivettiin kokeiluna 1950-luvulla.

Pernajan saariston vesiosuuskunta

Pernajan saariston vesiosuuskunta perustettiin 2009.

Verkoston pituus on tällä hetkellä noin 90 kilometriä.

Vesiosuuskunnan hakemus sen toiminta-alueen määrittelemiseksi on vireillä. Loviisan kaupungin elinkeino- ja infrastruktuurilautakunta hyväksyi hakemuksen viime torstaina. Seuraavaksi asia etenee kaupunginhallitukseen ja kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Kunta suosittelee osuuskuntaan liittymistä, jos kiinteistö sijaitsee alle 100 metriä rannasta tai jos se on pohjavesialueella ja vesihuollon toiminta-alueella.

Liittymisestä voi saada hakemuksesta vapautuksen, jos kiinteistöllä on hyväksyttävät laitteet jäteveden käsittelemiseksi tai jos putken rakentaminen tulisi kohtuuttoman kalliiksi.

Liittymä maksaa 14 000 euroa. Perusmaksu on 17 euroa kuukaudessa ja vesimaksu 5,33 euroa kuutio. Tonttijohdon maksaa liittyjä.

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut