Helsingin käräjäoikeus vahvisti Eltete Oy:n ja Eltete TMP Oy:n hakemat yrityssaneeraukset. Yhtiöiden toiminta saatu jälleen kannattavaksi.

Helsingin käräjäoikeuden 24.2.2020 tekemä päätös merkitsee, että Eltete Oy:n ja Eltete TPM Oy:n saneerausmenettelyt päättyvät ja, että yhtiöiden toiminta jatkuu taas normaalisti hyväksytyn saneerausohjelman ehtojen puitteissa.

Ehtojen mukaan konsernin on noudatettava päätettyä maksuohjelmaa, mutta se voi jälleen normaalisti investoida, ottaa lainaa, realisoida omaisuutta ja suoriutua veloistaan vahvistetun ohjelman mukaisesti kahdeksan seuraavan vuoden aikana. Eltete-konsernilla on vahvistetun saneerausohjelman mukaan maksettavaa velkaa yhteensä noin 25 miljoonaa euroa.

– Saneerausmenettelyn aikana, jo keväästä 2018 lähtien, Eltete TPM Oy:n liiketoiminta saatiin tervehdytettyä. Vielä tammi-toukokuussa yhtiö oli raskaasti tappiollinen, mutta elokuusta 2018 lähtien yhtiön operatiivinen toiminta on ollut jälleen selvästi kannattavaa, kertoi Elteten Suomen liiketoiminnoista vastaava varatoimitusjohtaja Nina Lökfors

– Yhtiön kannattavuus on riittänyt kattamaan saneerausmenettelystä aiheutuvat kulut ja 2018 syksystä lähtien yhtiön operatiivisen toiminnan kuukausittaiset tulokset ovat olleet voitollisia. Alustavien tilinpäätöstietojen mukaan vuoden 2019 operatiivisen toiminnan käyttökate tulee olemaan noin 12 prosenttia yhtiön liikevaihdosta ja operatiivinen tulos selvästi voitollinen, Lökfors kertoi.

Emoyhtiönä toimivan Eltete Oy:n operatiivinen toiminta on hänen mukaansa ollut sekä ennen saneeraukseen hakeutumista että saneerausmenettelyn aikana kannattavaa.

Emoyhtiö on Lökforsin mukaan vuosien aikana tukenut muita konserni- yhtiöitä taloudellisesti ja epäonnistuneiden investointien takia konserniyhtiöiden takaisinmaksun mahdollisuudet muuttuivat väliaikaisesti niin, etteivät ne pystyneet suoriutumaan velvoitteistaan.

Suurimpiin työllistäjiin Loviisan seudulla lukeutuva Eltete-konserni ajautui vakaviin talousvaikeuksiin neljä vuotta sitten, jolloin yhtiö teki vuonna 2016 ensin -3,6 miljoonan euron ja seuraavana vuonna -5,1 miljoonan euron tappiot. Tappiovuosien jälkeen vuonna 2018 yhtiön toiminta kääntyi jälleen voitolliseksi, ja 56,3 miljoonan euron liikevaihdolla syntyi 1,3 miljoonan euron tulos.

Eltete TPM Oy ja Eltete Oy hakivat 12.7.2017 pääsyä yrityssaneeraukseen sekä väliaikaiskieltoja toiminnan jatkumisen ja saneerausmenettelyn turvaamiseksi. Eltete ei silloin ollut päässyt sovintoon päärahoittajiensa kanssa ja tämän vuoksi yhtiötä uhkasivat perintätoimet. Vaarana oli lisäksi osamaksukaluston poishaku, joka olisi käytännössä saattanut keskeyttää yhtiön liiketoiminnan kokonaan. Yhtiöiden suurimpina velkojina on johtavia suomalaisia rahoituslaitoksia sekä myös monia loviisalaisia yrityksiä.

Helsingin käräjäoikeus määräsi heti Elteten hakemuksen jälkeen 13.7.2017 kansliapäätöksellä velkojia kuulematta maksu- ja vakuudenasettamiskiellon, perintäkiellon sekä ulosmittaus- ja täytäntöönpanokiellon tulemaan voimaan väliaikaisina, kunnes käräjäoikeus tekee ratkaisun yrityssaneerausmenettelyn aloittamisesta.

Yhtiöiden suurimmista velkojista kukaan ei vastustanut saneerausmenettelyn aloittamista ja Helsingin käräjäoikeus on 31.8.2017 antamillaan päätöksillä määrännyt saneerausmenettelyn aloitettavaksi molemmissa yhtiöissä.

Konsernilla on tytäryhtiöitä ja tuotantoalueita mm. Puolassa, Venäjällä, Intiassa, Kiinassa ja Malesiassa. Yhtiö työllisti vuonna 2018 noin 750 henkilöä.

Eltetellä on Loviisassa toimintaa vanhalla teollisuusalueella Teollisuuskujalla, Purokadulla ja pääkonttoritoimintoja Varastokujalla. Tesjoella Pietarintiellä toimii laminaattijalostusyksikkö sekä kartonkisia suojatuotteita valmistava yksikkö. Konserni työllistää Loviisassa 95 henkilöä.

Konsernin on toimitusjohtaja Bo Österman, joka oli parhaillaan käymässä konsernin Vietnamin tehtaalla, emmekä saaneet häneen tänään yhteyttä.

Alla selvitysmenettelypäätökseenliitetyt taulukot Eltete-yhtiöiden liikevaihdosta ja käyttökatteesta selvitysmenettelyn aikana:

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut