Saltbodanin remontti etenee hitaasti – vakuutusyhtiön päätöksiä odotellaan. Katso jutun lopussa 360-virtuaalivisiitti Saltbodanin palosaneeraukseen.

Ravintolayrittäjä Timothy Kühn on siinä tilassa, jossa aikaisemmin toimi keittiö. Takana purettu laajennusosa, josta palo sai alkunsa. Riitta Ketola

Riitta Ketola

Piirustukset ovat valmiina, suunnittelu on valmiina ja lupa-anomukset on jätetty kaupungille, mutta kohta on kirstusta rahat loppu, toteaa ravintolayrittäjä Timothy Kühn seisoskellessaan rakennuksessa, jossa ei ole kattoa, lattia on huonokuntoinen, osa seinistä puuttuu ja jäljellä on vain paljasta hirsiseinää.

1800-luvulta peräisin oleva Saltbodan on tarkoitus kunnostaa jälleen ravintolaksi, mutta vakuutusyhtiön päätökset ovat jumittaneet korjaustöitä.

Maanantai 19. elokuuta 2019 oli Loviisan Laivasillalla sateinen, kun työntekijät sulkivat Saltbodanin ovet.

– Kun yöllä puoli yhden aikaan tuli puhelinsoitto, että ravintola palaa, niin olin tietysti järkyttynyt, kertoo Kühn.

– Asun lähellä, joten juoksin tänne nopeasti kalsarit jalassa, koska olin 6-vuotiaan poikani kanssa kaksin, enkä raaskinut herättää häntä.

– Pihassa oli monta paloautoa ja täällä hääri hirveästi porukkaa. Katsoin, että ei nouse savua, eikä näy liekkejä. Katot olivat vielä kaikki paikallaan.

Kühn meni kotiin ja ajatteli, että ehkä palosta selvittiin suhteellisen vähällä.

– Aamulla, kun heräsin, näin iltapäivälehden sivulla otsikon ”Ravintola paloi poroksi”.

Silloin nousi huoli.

– Kun tulin tänne, näin, että täällä oli oltu koko yö. Oli vedetty moottorisahalla hirsiä poikki ja muuta vastaavaa, muistelee Kühn.

– Se oli surullinen näky ja tuli paniikinomainen tunne. Ei ollut ravintolaa enää.

Seuraavana viikonloppuna oli tulossa Loviisan Wanhat talot -tapahtuma, vuoden vilkkain viikonloppu ravintolayrittäjille.

– Päätettiin, että siivotaan ympäristö viikonlopuksi ja laitetaan Wanhat talot -tapahtuman ajaksi terassille myyntiin sitä mitä oli säästynyt.

Väkeä riitti ja kaikki meni kaupaksi mitä myynnissä oli. Kühn toteaa, että viikonloppu näytti myös loviisalaisten sympatian osoitukset.

– Se oli todella tunteikasta, kun niin moni ilmaisi välittämisensä ja tarjosi apua.

Nyt Timothy Kühn odottaa toiveikkaana, että yli 30 vuotta ravintolana toiminut Saltbodan voisi avata jälleen ovensa. Mikään ei ole kuitenkaan varmaa.

Poliisi on tutkintansa tehnyt, mutta Kühn ei ole saanut mitään raportteja. Tuhopolttoepäilyjä ei ole esitetty, mutta se on selvinnyt, että palo ei lähtenyt esimerkiksi sähkölaitteista, vaan talon ulkopuolelta.

Palo sai alkunsa ravintolan laajennusosasta, joka valmistui vuonna 2011. Se on nyt purettu kokonaan.

Vanhimmassa osassa on jäljellä paljaat hirsiseinät, mutta katto jouduttiin purkamaan. Sen yllä on syksystä lähtien ollut sääsuoja.

Nyt suojasta olisi Timothy Kühnin mukaan vihdoin päästävä eroon ja saatava tilalle vesikatto, sillä suojan vuokra on 6 000 euroa kuukaudessa.

Tavoite on, että Saltbodan avaisi ovensa juhannukseksi, mutta esimerkiksi puretun laajennusosan tilalle ei ole voitu vielä rakentaa mitään, eikä vanhemman osan korjaustöissäkään ole voitu edetä kovin pitkälle.

– Omat säästömme rupevat olemaan aikalailla lopussa. Lisäksi vakuutusyhtiön kanssa kommunikointi on ollut hieman hankalaa ja hyvällä dialogilla oltaisiin voitu välttää turhia kuluja ja säästää aikaa.

– Joulusta lähtien olen asiasta kysellyt. Minulle on sanottu, että paperit ovat viittä vaille valmiina, mutta turha optimismi on karissut. Ne tulevat milloin tulevat.

Timothy Kühn sanoo valmistautuvansa siihen, että päätös ei välttämättä ole sellainen, jonka voisi hyväksyä.

– Minulla ei ole mitään halua, ja toivottavasti ei syytäkään, lähteä nokkapokkasille vakuutusyhtiön kanssa. Olemme kuitenkin vakuutuksia 33 vuotta maksaneet, niin toivomme saavamme sille myös vastinetta tämän tragedian edessä.

Saltbodan-ravintola on toiminut vanhassa tulli- ja pakkahuoneessa, joka on rakennettu 1800-luvun lopulla. Rakennuksessa on ollut monenlaista toimintaa, mutta 1980-luvulla Loviisan kaupunki oli aikeissa purkaa rakennuksen.

– Onneksi siihen ei kuitenkaan sillä hetkellä ilmeisesti löytynyt resursseja taikka aikaa.

Niinpä Timothyn vanhemmat Marja ja Dierk Kühn pelastivat rakennuksen aloittamalla siellä kahvilatoiminnan, joka otettiin ilolla vastaan.

– Isäni on vanha merimies ja hän oli sitä mieltä, että tämä on kaupungin siistein paikka, ei tätä voi purkaa.

Kühnit laittoivat pystyyn vohvelikahvilan vuonna 1986. Siitä toiminta vähitellen laajeni ravintolatoiminnaksi.

Timothy Kühn on ollut mukana pienestä pojasta aina siihen asti, että opiskelut veivät pääkaupunkiseudulle. Pojan syntymän myötä tie toi takaisin Loviisaan ja hän on toiminut ravintolassa kuutisen vuotta. Nyt hän kokee, että toimintaa ei voi jättää tähän. Asia on katsottava loppuun asti.

<u>Katso alla 360-kuvasarja Saltbodanin palosaneerauksesta 27.2.2020</u> Klikkaamalla valkoisia ympyröitä pääset liikkumaan Saltbodanin työmaalla. Yläkulman ruutua klikkaamalla...