Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ensimmäiset askeleet Porvoon sairaalan toiminnan varmistamiseksi ja suunnittelussa otetaan nyt

Porvoon sairaalan tulevaisuus on itäisen Uudenmaan tärkeimpiä kysymyksiä strategisessa mielessä pidemmällä aikavälillä. Kysymys on erittäin tärkeä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Teemme töitä sen eteen, että Porvoon sairaala on myös tulevaisuudessa sairaala, joka tarjoaa monipuolisesti hoitoa kaiken ikäisille suomeksi ja ruotsiksi.

Porvoon sairaala tarvitsee mittavia investointeja tulevaisuudessa. Kysymys siitä, kannattaako edes tehdä perusparannuksia tai pitäisikö rakentaa kokonaan uusi sairaala on perusteltu. Näyttää siltä, että alueellisesti olemme samaa mieltä uudisrakennuksen hyödyistä ja tämän ratkaisun ensisijaisuudesta.

Monen palasen on löydettävä paikkansa ennen kuin välttämättömät päätökset voidaan tehdä. Olisi tarkoituksenmukaista, että terveyskeskus Näsissä korvattaisiin uudisrakennuksella mahdollisen uuden sairaalarakennuksen yhteydessä. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon integraatio on sote-uudistuksen kantavia ajatuksia. Investointi mahdolliseen sairaalakompleksiin olisi yhteinen investointi HUS:lle ja hyvinvointialueelle. HUS hallinnoi Porvoon sairaalaa ja terveyskeskus on hyvinvointialueen vastuulla.

HUS:n organisaatiouudistus on kieltämättä hankala mitä tulee alueelliseen yhteistyöhön Porvoon sairaalan kanssa.

HUS:n organisaatiouudistus on kieltämättä hankala mitä tulee alueelliseen yhteistyöhön Porvoon sairaalan kanssa. Eri hoitoalueiden vastuuhenkilöt työskentelevät eri paikkakunnilla HUS:n sisällä ja kenelläkään Porvoon sairaalassa ei ole kokonaisvastuuta Porvoon sairaalan kehittämisestä.

Syksyllä HUS:n kanta Porvoon sairaalan tulevaisuuden roolista ja tehtävistä selkeytyy. Meidän tulee hoitaa edunvalvontaa niin, että HUS määrittelee Porvoon sairaalan tehtävät mahdollisimman laajasti. Porvoon sairaalaa tulee olla monipuolinen alueellinen sairaalaa tulevaisuudessakin.

Porvoon kaupungilla on valmius osoittaa uusi tontti sairaalalle ja terveyskeskukselle kaupungin alueella. Ensin tulee kuitenkin varmistaa investointien toteutuminen. Pallo on nyt HUS:n ja hyvinvointialueen puoliskolla.

Seuraava luonteva askel on, että hyvinvointialue ottaa uuden terveysaseman investoinnin mukaan seuraavan budjettiin ja investointisuunnitelmaan. Myös HUS:n tulee varata investointimäärärahoja uuteen sairaalaan ja vaikka HUS:n johto on näyttänyt varovaista ymmärrystä uudisrakennuksen suhteen, tie varsinaiseen päätökseen on pitkä ja prosessi on vaativa. Valtioneuvoston tulee hyväksyä kaikki hyvinvointialueiden ja HUS:n esittämät investoinnit.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallitus tulee lähiaikoina perustamaan työryhmän, jonka tehtävä on järjestelmällisesti tehdä yhteistyötä kaikkien tärkeiden yhteistyötahojen kanssa Porvoon sairaalan uudisrakennuksen varmistamiseksi. Porvoon sairaalan tulevaisuuden varmistaminen on äärimmäisen tärkeä työ kasvavalle ja elinvoimaiselle alueelle, jollainen itäinen Uusimaa on.

Kirjoittaja on Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja.