Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Asuntomessut ja Loviisanlahti

"Olen kuullut arvion, että kelluvien talojen ja uima-altaan kuopat täyttynevät muutamassa vuodessa."

Kai Andersson kirjoitti asuntomessuista 20.4. ilmestyneessä lehdessä, mm. ponttonisillasta. Sillan idea lienee perua aikoinaan Loviisan puolesta -yhdistyksessä esittämästämme ideasta rakentaa samoille paikoille penger tai pohjapato poikki lahden ja sen harjalle polku.

Tarkoitus oli saada vedenpinta nostetuksi normaalivedestä parikymmentä senttiä ylemmäs lahden pohjukassa. Ylivuotopaikat lähellä rantoja ja kulkusillat niiden kohdilla. Taakse olisi muodostunut lintukosteikko nykyiseen paikoin pajua kasvavaan ruovikkoon. Loviisan joen liete olisi jäänyt padon taakse.

Tuolloin lahti oli jo ruopattu kahdesti madaltumisen takia. Ei olisi haitannut, vaikka penger/pato olisi korkean veden aikana jäänyt veden alle, niinhän meidän matalille rannoillekin käy. Idea hylättiin kaupunginhallituksen käsittelyssä. Nythän on Loviisanjoki perattu (toissa talvena?). Eli kaikki sekin liete joka ennen tulvien aikana levisi pelloille, tulee nyt suoraan Loviisanlahteen, joten ruoppaamisen tarve vaan lisääntyy.

Olen kuullut arvion, että kelluvien talojen ja uima-altaan kuopat täyttynevät muutamassa vuodessa ja sama käy ponttonisillalle kaivetulle ”ojalle”. Ja lietettä ei enää saa läjittää mereen, vaan kurarallia riittää. Mainittakoon, että edellämainitun toisen ruoppauksen liete vietiin Täktarenin ulkopuolelle ja siellä se levisi ja peitti karisiian kutusoraikot, ja siihen loppui syksyinen kalastajien ”kansanhuvi”, siikojen pyynti ja suolaus talvikaloiksi, joita riitti kevääseen asti.