Poliitikkojen suhde kulttuurin rahoitukseen näyttää enemmän vaaliaseelta kuin tahdolta turvata sen kehitystä (HS. 23.3). Kulttuuri on kaikkien asia, joten luksuspalvelu ja siihen takertuminen viestittää vakavaa perehtymättömyyttä. Sama näkyy prosenttiliikkeen kannattajissa. On epärealistista kuvitella budjetista siirrettäväksi liki 2,5 miljardin momenttia kulttuurin kestämättömään kehitykseen!
Suomi on yli kolmen vuosikymmenen ajan toiminut luovan talouden ajopuuna. Sen seurauksena kaikki sen kannattavimmat osat on annettu ulkomaisten toimijoiden ”huoleksi”. Kasakka on ottanut sen, mikä on ollut huonosti kiinni. Ei ole kulttuurin vastaista tarkastella siitä, mihin kannettu ja annettu vesi on kaivossa vuotanut. Maailman levybisnes on tuottavuudeltaan kymmeniä miljardeja johtuen ylipitkästä suoja-ajasta. Vieläkö joku on sitä mieltä, että sillä haettiin/saatiin taiteilijoille hyvää? Ilman lisäsijoituksia ikivihreät hitit tuottavat omistajilleen paremmin kuin uudet, koska niiden käyttökate on liki 100 %.
Ennen musiikin tuotantoon käytetty raha palasi kotimaiseen ekosysteemiin tuottamaan uutta, nyt se menee ulkomaisille pörssijäteille.
Ennen musiikin tuotantoon käytetty raha palasi kotimaiseen ekosysteemiin tuottamaan uutta, nyt se menee ulkomaisille pörssijäteille. 80-luvulla Musiikki Fazerin ja meidän pienempien levy-yhtiöiden toteuttamana musiikin kotimaisuusaste oli maailmanennätysluokkaa, nyt se on alle 5%. Ei tarvittu tukia, kun raha kiersi ja tuotti Suomeen. Monopolisoituneet markkinat ovat nyt pienentyneet sadoilla miljoonilla, eikä viime vuoden kasvu ole digiajasta huolimatta kattanut edes indeksikehitystä.
Kasvu ei ole keneltäkään pois vaan se tuo kaikille lisää, myös levyjäteille! Nykyisellään tuet vääristävät kilpailua Suomen tappioksi. Uuden eduskunnan pitää ottaa tämä riitelyn sijaan elintärkeänä mahdollisuutena. Iso osa kulttuuriteollisuutta on erittäin tuottavaa. Sen tuomilla tuloilla ja veroilla voi rahoittaa taloudellisesti vähätuottoista monimuotoisuutta. En kuule poliitikkojen puhuvan kulttuurista bisneksenä, vaikka aikuisten nettovarallisuus on jopa 300 miljardia, ja heillä on ilmaistu halu kuluttaa itselleen tuotettua viihdettä.
Kirjoittaja on Poptori Oy: n toimitusjohtaja ja Suomen Luova Talous ry:n musiikkituotannosta vastaava hallituksen jäsen