Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vahvistamme lähipalveluita ja tuomme mielenterveyspalvelut lähelle ihmistä

Keskustan mielestä palvelujen liika keskittäminen on haitallista erityisesti heikoimmassa asemassa oleville, joilla sekä fyysinen liikkumiskyky että usein myös taloudellinen tilanne rajoittavat kauas kulkemista. Keskittäminen voi olla haitallista myös suurissa kaupungeissa, joissa huono-osaisuuden ja jopa kuolleisuuden erot kaupunginosien välillä voivat olla suuria. Lähipalvelun ydin onkin saavutettavuus.

Lähipalveluasemilla on oltava saatavilla moniammatillisia palveluita. Olennaista on asiakkaan esittämän ongelman tai palveluntarpeen ottaminen haltuun ensimmäisessä yhteydenotossa. Yhteydenotto voi olla puhelinsoitto, etäkeskustelu, fyysinen käynti asemalla tai liikkuvan aseman tulo asiakkaan lähelle. Lähipalveluita on saatava niin kehon, kuin mielenkin hoitoon.

Hyvä elämä on perusta hyvälle mielenterveydelle. Elämänsisältöä tuovat kokemus kuulumisesta yhteisöön, hyvät ihmissuhteet, tunnetaidot sekä merkityksellinen työ tai opiskelu. Myös terveelliset elintavat tukevat hyvää elämää. Pohjois-Karjala-projekti oli merkittävä sydänsairauksien ennaltaehkäisemiseksi. Nyt tarvitsemme kansallisen hyvinvointihankkeen.

Jokainen kohtaa elämässään kriisejä. On tärkeää, että palveluissa tunnistetaan ihmisten elämän muutoskohdat ja tarjotaan niissä kohdissa apua. Tilanne voi kehittyä myös vähitellen. Siksi keskusteluapua ja tukea tulisi olla helposti saatavilla siellä, missä ihmisetkin ovat.

Matalan kynnyksen joustavan keskusteluavun pitää olla eri ryhmien saavutettavissa. Sitä pitää tuoda lähipalveluasemille, perhekeskuksiin, kouluihin koulupsykologien, kuraattoreiden ja luotettavien aikuisten muodossa, opiskelijoille opintopsykologien ja YTHS:n välityksellä sekä työpaikoille luottamuksellisten väylien kautta ja työterveyshuollon asiantuntemusta hyödyntäen. Työttömille sekä eläkeläisille voivat tuoda tarvittavaa apua esimerkiksi ystävätoiminta tai aikuisneuvola.

Erilaisiin ongelmiin pitää pystyä tarjoamaan apua nykyistä varhaisemmassa vaiheessa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä lasten ja nuorten matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalvelujen toimivuuteen sekä ylipäätään turvaverkkoihin, joilla tuetaan lasten ja nuorten ja heidän perheidensä voimavaroja.

Osana matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden vahvistamista lyhytterapioiden tarjontaa on lisättävä eri keinoin. Myös päihdepalveluihin pääsyä on helpotettava. Päihdeongelmien havaitsemiseen ja hoitoon liittyvää osaamista pitää vahvistaa niin sote-keskuksissa kuin työterveyshuollossa.

Keskustan Uudenmaan piirin puheenjohtaja, luokanopettaja ja pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu, Keskustan eduskuntavaaliehdokas Uudenmaan vaalipiiristä