Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Koti ei aina ole paras paikka

Olen onnekas saadessani elää maassa, jossa neljän sukupolven kohtaaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Iloitsen siitä, että pääsin viettämään isoäitini 80-vuotissyntymäpäiviä tänä keväänä ja odotan toisen isoäitini 90-vuotispäiviä. Molemmat isoäitini asuvat omassa kodissaan, ja toivon heidän voivan asua haluamallaan tavalla elämänsä loppuun saakka. Suomalainen yhteiskunta ei valitettavasti tällä hetkellä takaa jokaiselle ikääntyneelle oikeutta asua siellä, missä heidän on paras olla.

Yleinen toimintatapa näyttää valitettavasti olevan se, että ikäihmisiä pidetään kotona, myös vastoin omaisten ja ikääntyneiden omaa tahtoa. Ympärivuorokautiseen hoitoon pääsy on vaikeaa, vaikka lähipiirille on selvää, että muutaman kymmenen minuutin kotikäynnit eivät riitä. Omaiset kokevat, ettei heidän mielipiteitänsä kuunnella ja kotihoidon työntekijöiden hätähuutoihin ei vastata.

Kotihoidon asiakkaat ovat entistä huonokuntoisempia, usein muistisairautta sairastavia, ja he saattavat olla myös aggressiivisia. Kotona asumisen ongelmat ja kotihoidon riittämättömyyden tila on nähtävä, jotta korjausliike saadaan tehtyä. Seuraavalla hallituskaudella kotihoitoon ja ikääntyneiden palveluasumisratkaisuihin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Tarvitsemme myös innovatiivisia ratkaisuja, joiden avulla voimme varmistaa, että myös ikääntyneiden itsemääräämisoikeus toteutuu.

Eräässä eläkeläisten vaalitilaisuudessa minua kokeneempi henkilö kysyi mitä voimme tehdä, kun ihmisten tarve muuttaa lähemmäs palveluita kasvaa ja samalla oma kotitalo on ränsistynyt tai muuten menettänyt arvonsa. Kyseinen ongelma on todellinen, myös Uudellamaalla.

Tarvitsemme ratkaisuja, joissa esimerkiksi luonnon suojelemiseen ja ennallistamiseen liittyvät tavoitteet voidaan yhdistää ikääntyneiden ränsistymään jääneiden kotien arvon nostamiseksi – voisiko esimerkiksi näitä rakennuksia ostaa ennallistettavaksi alueeksi ja samalla ikääntynyt saisi kodistaan riittävän korvauksen, minkä avulla hän voi muuttaa lähemmäs palveluita.

Päätöksentekoon tarvitaan enemmän sydäntä ja innovatiivista ajattelua.

Kirjoittaja on VTM, sosiaalityöntekijä, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuutettu ja SDP:n eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla.