Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suomi on tyhmin viisas ja köyhin rikas!?

Suuruuden hyperbola ja kuvien kumartelu oli ehkä luonteva valinta Neuvostoliiton romahdettua, mutta kun sitä tarkastellaan nyt, selityksille ei ole sijaa. Yhteiskuntamme itsetunto ei ole saanut tilaa kasvaa, eikä sitä edistänyt innovatiivisten ja rohkeimpien yritysten teurastus. Suomi kävelytti ansaan ne, jotka rahoituksen saatuaan aidosti tekivät ja investoivat.

Sään ja talouden ennustaminen on vaikeaa. Tiede pohjaa menneisyyteen ja on invalidi ilman reaaliajassa toimivaa empiriaa. Vastaavasti ilman tiedettä, tutkimusta ja kehitystyötä olisimme yhä agraaritalous.

Suomalaisten tavoitteet on yhdistettävä älykkääksi kokonaisuudeksi. Kukaan ei kyennyt ennustamaan Nokian kasvua, vaan pankit olivat myymässä sitä Ericssonille ymmärtämättä, mikä miljardiomaisuus muhi sen ”tappioissa”.

Nokian saavutettua suuruutensa, sille satoi rahaa ja tukia. Sen tuoman vaurauden turvin Paasikivi-Kekkos -aikaiset laiva- ja idänkauppa alkoivat saada vallattomia mittasuhteita, koska elinkeinopolitiikkamme painopistettä ei osattu siirtää sinne, missä kasvu oli todellista. ”Vähäarvoiset” toimialat, kuten jakeluverkot, lannoitteet, levybisnes jne. myytiin ulkomaille.

Nyt niiden se kate, millä syntyy vauraus ja kyky investoida, ruokkii muita maita monopolihinnoin! 5 000 tapetuista yrityksistä olisi voinut onnistuessaan luoda Nokiaa suuremman liikevaihdon.

Peliala antoi näytön, mutta nyt myös se liukuu käsistämme turvallisempaan kasvuympäristöön. Vuonna 2023 aineeton investointi on yhä vailla luotettavaa rahoitusta ja yhteiskunnan myötäeloa.

Nyt ei pidä äänestää poliitikkoa, joka ei lupaa perehtyä luovaan talouteen ja sen kotimaiseen omistamiseen. Tutkimus, kehitys, softat, brändäys, patentit, tekijänoikeudet, muotoilu jne. ovat ne uuden talouden airuet, joilla syntyy enin osa maailman kasvusta ja tuotantotaloudesta. Luova talous on sitä, mitä ihmiskunta älyllään ja osaamisellaan kykenee synnyttämään. Suomi tappaa itsensä pelkillä leikkauslistoilla.

Levy- ja viihdeteollisuuden kokemusten ja Suomen luovien alojen yli 10 miljardin vajeen johdosta aloimme koota viihteen alan toimijoita mallintamaan kotimaista ekosysteemiä ja antamaan päättäjille apua.

Viihde on vaikuttajana kymmenien miljardien talouksiin ja parempiin katteisiin. Suomen pitää omistaa se teollisuus ja kate, joka turvaa hyvinvointimme ja huoltovarmuutemme.

Kirjoittaja on Poptori Oy: n toimitusjohtaja ja Suomen Luova Talous ry:n musiikkituotannosta vastaava hallituksen jäsen