Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Mielipide | Ammatillisen koulutuksen rahoitus on turvattava

Ammatillisen koulutuksen laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Laatu varmistetaan sillä, että oppilaitoksilla on riittävät resurssit tarjota korkeatasoista opetusta ja riittävää ohjausta. Ammatillisen koulutuksen rahoitus tulee turvata vähintään nykyisellä tasolla seuraavalla vaalikaudella. Leikkauslinjalle ei ole varaa lähteä.

Sipilän hallitus leikkasi ammatillisen koulutuksen rahoituksesta yli 200 miljoonaa euroa samalla, kun tehtiin valtava ammatillisen koulutuksen reformi. Marinin hallitus valitsi toisen tien. Ammatillisen koulutuksen rahoitusta lisättiin pysyvästi 50 miljoonaa euroa ja kolmen vuoden ajan vuosittain kertaluonteisesti noin 80 miljoonaa euroa per vuosi.

Riittävät resurssit mahdollistavat sen, että koulutuksessa on tarpeellinen määrä lähiopetusta. Lähiopetuksen määrän vähentyminen on huolestuttava suunta, joka pahimmillaan vaarantaa mahdollisuuden oppia työelämässä tarvittavat tiedot ja taidot. Koronapandemian jälkeen yleistynyt etäopetus on hyvä keino monipuolistaa opetustapoja, mutta se ei saa olla säästökeino.

Ammatillisen koulutuksen laadun kivijalka ovat ammattitaitoiset opettajat. Opettajilla pitää olla ajantasaiset tiedot ja taidot oman alansa työelämästä ja sen vaatimuksista. Parhaiten tämä varmistetaan sillä, että opettajilla on säännölliset työelämäjaksot, jolloin kosketus oman alan uusimpiin tuuliin säilyy. Valitettavasti Opetushallituksen tiedot kertovat, että aivan liian harva opettaja osallistuu säännöllisesti työelämäjaksolle.

Työelämä tarvitsee koulutettuja ja osaavia työntekijöitä, jotta yhteiskunnan kilpailukyky vahvistuu tulevaisuudessa ja talouden rattaat pysyvät pyörimässä. Ammatillisen osaamisen tarve ei katoa mihinkään, vaikka korkeakoulutettujen tarpeen ennakoidaankin kasvavan tulevaisuudessa. Siksi ammatillisen koulutuksen toimintaedellytyksistä on huolehdittava!

Eduskuntavaaliehdokas (sd.)