Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Mielipide | Kansallisissa vaaleissa pitää puhua ulkopolitiikkaa

Ukrainan tilanne herättää huomiota – ja huolta. Kyse on suurimmasta sodasta Euroopassa sitten toisen maailman sodan, ja realistisesti arvioiden sodan kaikki lopputulokset ovat vielä mahdollisia.

Perinteisesti osana ehdokkaan uskottavuutta on pidetty muun muassa keskittymistä käsillä olevien vaalien vaikutusvaltaan kuuluviin teemoihin. Europarlamenttivaaleissa ei ole ollut tapana käsitellä paikallisten liikuntapaikkojen määrää, eikä kuntavaaleissa yleensä käsitellä monikansallisia kauppatulleja. Samalla tavalla monien mielestä kansallisissa vaaleissa ei tulisi ottaa kantaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Helposti unohtuu, että ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa tehdään ja johdetaan ministeriöissä, Valtioneuvoston kansliassa sekä Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Lopulliset päätökset – kuten esimerkiksi Nato-jäsenyyden hakeminen – tehdään eduskunnassa.

Kaikkiin näihin poliittisiin elimiin valitaan jäsenet eduskuntavaaleissa.

Maailma, sekä Suomi sen mukana, muuttuu nyt nopeasti. Emme ole enää pitkään aikaan olleet muusta maailmasta irrallaan oleva saareke. Suomen tulevaisuutta on mahdotonta ratkaista ottamatta kantaa myös Suomen paikkaan uudessa maailmanajassa. Siihen tarvitaan nyt myös aktiivista toimijuutta eli esimerkiksi millaiseksi Nato-maaksi Suomi on muodostumassa ja miten johdetaan yhteiskuntamme henkistä kriisinsietokykyä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä laajemminkin turvallisuusasiat tulevat korostumaan lähivuosina ja ovat modernissa eduskunnassa keskeisimpiä asioita.

Kaikki ehdolle asettuneet ovat kansanvallan sankareita, eikä mikään politiikan alalaji voi lähtökohtaisesti olla ”väärä”. Eduskunnassa kaivataan laaja-alaista osaamista, mikäli haluamme yhdessä ajaa yhteistä asiaa ja rakentaa parempaa ja turvallisempaa Suomea. Yhdessä tätä maata on rakennettu ja turvallisuudestamme huolehdittu, ja niin pitää tehdä jatkossakin.

Kirjoittaja on työelämäprofessori, sotatieteiden tohtori sekä kokoomuksen kansaedustajaehdokas.