Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Mielipide | Eriarvoistumista tulee torjua

Erot suomalaisten varallisuudessa kasvavat. Yksi syy on verojärjestelmämme, jossa ansiotulojen ja pääomatulojen verotus on erotettu toisistaan. Mielestäni samansuuruisesta tulosta pitäisi maksaa saman verran veroa, onpa kyse palkkatulosta tai pääomatulosta. Tilanne, jossa rikkain prosentti maksaa suhteellisesti vähemmän veroja kuin keskituloinen palkansaaja, on kaukana oikeudenmukaisesta. Käyttöön tulisi ottaa yhtenäinen tuloverotus, tämä kannustaisi paremmin työntekoon.

Varallisuuden kasautumisessa on kyse paitsi oikeudenmukaisuudesta, myös demokratian toteutumisesta. Suurituloisilla alueilla äänestetään pienituloisia alueita aktiivisemmin, tällöin pienituloisten ääni jää helposti kuulumatta – pienituloisten ja palkansaajien on tärkeä käyttää äänioikeuttaan.

Köyhyysriski koskettaa etenkin lapsiperheitä ja pitkäaikaistyöttömiä. Paras tapa vähentää köyhyyttä on huolehtia riittävästä sosiaaliturvasta. Siksi esitetyt leikkaukset sosiaaliturvaan hyvätuloisille suunnattujen veronkevennysten rahoittamiseksi ovat vastuuttomia.

Vahvasta hyvinvointivaltiosta ja peruspalveluista huolehtiminen on tärkeää. Peruskoulun, sosiaali- ja terveyspalveluiden ja vanhustenhoidon kaltaisten palveluiden tulee olla kaikkien saatavilla aina tarvittaessa varallisuudesta riippumatta.

Hoitotakuun toteutumista tulee edistää. Perusterveydenhuollon pienet resurssit ovat johtaneet hoidon viivästymiseen, päivystysten ruuhkautumiseen ja erikoissairaanhoidon tarpeen kasvuun. Hoitotakuun avulla vahvistetaan perusterveydenhuollon palveluja. On tärkeää, että hoitoon pääsee ajoissa, jotta vaivat eivät pitkity. Tämä lisää hyvinvointia ja ehkäisee työkyvyttömyyttä. Hoitotakuun toteuttaminen vähentää päivystysten kuormitusta ja päivystyksen ruuhkia. Hoitoa pitää saada nykyistä joustavammin mm. terveyskeskusten aukioloaikoja laajentamalla, omalääkärimallilla ja digitaalisia palveluita hyödyntämällä. Kaikki eivät osaa asioida sähköisten palveluiden kautta, siksi on tärkeää myös varmistaa puhelinpalveluiden toiminta, jotta kaikki saavat tasavertaisesti yhteyden terveydenhoitoon.

Hoito- ja hoivatyön arvostusta pitää nostaa – alan palkkaus tulee saada kuntoon ja parantaa työolosuhteita. Hyvä hoito ei toteudu ilman tekeviä käsipareja ja riittäviä resursseja. Henkilöstömäärän lisäämiseksi tarvitaan toimenpiteitä. Seuraavan hallituksen tärkeä tehtävä on hyvinvointialueiden riittävän rahoituksen turvaaminen, jotta palvelut voidaan pitää laadukkaina.

Eriarvoisuuden vähentämiseen tarvitaan päätöksiä. Haluan rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokainen voi kokea osallisuutta ja jossa jokaisesta voi tulla mitä tahansa asuinpaikasta, sukupuolesta ja lompakon paksuudesta riippumatta.

Sinua varten suurella sydämellä.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas, kunnanhallituksen jäsen ja valtuutettu, Mäntsälä