Viime viikolla päätimme Itä-Uudenmaan aluehallituksessa perustaa Itä-Uudenmaan nuorten mielenterveys- ja päihdeyksikön 1.2.2023 alkaen. Yksikön asiakkaina ovat 13–21-vuotiaat, keskivaikeasti mielenterveys- ja päihdeoireilevat nuoret sekä heidän perheensä.
Itä-Uudeltamaalta keskitason mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat puuttuneet lähes kokonaan. Siksi päätös on erittäin tärkeä, jotta meidän nuoret ja heidän perheensä paremmin voivat saada apua. Tiedämme, että moni nuori valitettavasti voi huonosti ja tilanne on pahentunut entisestään koronapandemian aikana.
Tärkeää on myös se, että uusi yksikkö tulee toimimaan koko hyvinvointialueella ja sen työntekijät liikkuvat asiakkaiden luokse heidän tarpeidensa mukaan.
Samalla on selvää, että työtä mielenterveyden edistämiseksi on jatkettava sekä kansallisella tasolla että hyvinvointialueella. Mielenterveyshäiriöt ovat yksi tämänhetkisistä kansantaudeista Suomessa. Joka kolmas sairauspoissaolo johtuu mielenterveysongelmista. Mielenterveyden häiriöt ovat syy yli puoleen työkyvyttömyyseläkkeistä (Lähde: MIELI ry). Ja Kelan mukaan mielenterveyden häiriöt ovat tällä hetkellä suurin syy nuorten aikuisten pitkille sairauspoissaoloille.
Mielenterveyden edistäminen kaikissa ikäluokissa on äärimmäisen tärkeää. Mielenterveyshäiriöt luovat suurta kärsimystä sairastuneelle. Useimmissa tapauksissa myös läheisten arki järkkyy. Moni suomalainen on vanhempi, sisarus, tyttö- tai poikaystävä, puoliso, lapsi tai ystävä henkilölle, joka kärsii mielenterveyshäiriöistä. Mielenterveysongelmissa on aina ensi kädessä kyse inhimillisestä tragediasta. Samalla mielenterveyshäiriöt aiheuttavat vuosittain noin 11 miljardin euron kustannukset yhteiskunnalle Suomessa (Lähde: OECD).
Meidän on panostettava ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin ja huolehdittava, että kynnys hakea apua on mahdollisimman matala. Esimerkiksi oppilas- ja opiskelijahuollolla on tässä erittäin tärkeä rooli. Mitä nopeammin oireet voidaan todeta, sitä parempi. Tarvitsemme myös enemmän psykiatrista osaamista terveyskeskuksiin. Ja psykoterapiaan on päästävä nopeasti. Jokainen mielenterveyden edistämiseen panostettu euro antaa varmuudella tuottoa. Sekä inhimillisestä että kansantaloudellisesta näkökulmasta.
Kirjoittaja on Itä-Uudenmaan aluehallituksen jäsen ja RKP:n aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Itä-Uudellamaalla.