Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Sana viikonvaihteeksi Hei miten sulla menee?

Ensi sunnuntaina alkaa vuoden 2023 Yhteisvastuukeräys. Lähimmäisenrakkauteen perustuva kansanliike kerää tänä vuonna varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn teemalla ”Nuoret väkivaltaisessa maailmassa”.

Väkivalta ja konfliktit synkistävät nuorten ja lasten elämää Suomessa yhä enemmän. Nuorten ja lasten lisääntynyttä pahoinvointia kuvataan jo kriisiksi.

Nuori viestii hätäänsä poikkeavana käytöksenä. Monenlainen kapinointi ja rajojen koettelu kuuluu toki murrosikään, mutta nuoren poikkeavalle käytökselle on kuitenkin aina jokin syy, johon aikuisten on hyvä pysähtyä. On tärkeää, että aikuiset ovat aidon kiinnostuneita nuoren arjesta.

Aikuisten tehtävä on opettaa nuorelle oman esimerkin avulla omista rajoista kiinni pitämistä, tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä muita elämässä tarvittavia taitoja.

Aikuisten tehtävä on olla saatavilla ja olla oikeasti kiinnostuneita nuoren asioista, vaikka nuori ei kertoisikaan asioistaan. On tärkeää, ettei nuoren kohdalla luovuta yhteyden palauttamisen tai rakentamisen suhteen.

Aikuisen tehtävä on luoda yhteyttä myös silloin, kun se on kaikkeinvaikeinta.

Aikuisen tehtävä on luoda yhteyttä myös silloin, kun se on kaikkein vaikeinta. Kun nuori ei halua puhua asioistaan huoltajilleen, voi olla on suurinta rakkautta ja kunnioitusta, jos huoltaja auttaa nuorta löytämään sellaisen tahon, jolle nuori on valmis puhumaan.

Jokaisella nuorella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi. Aikuisen tehtävänä on osoittaa nuorelle, että hänestä välitetään ja hän on tärkeä. Yhteyden vahvistamisen voi aloittaa esimerkiksi kysymällä nuorelta ”Mitä kivoja asioita sun päivään kuuluu tänään?”.

Jokaisella nuorella on oikeus kokea olevansa Jumalan rakkauden arvoinen.

Jumala, sytytä silmiini valo.

Auta minua näkemään jokainen ihminen.

Anna sanojesi valon loistaa, mikä avaa silmät näkemään, korvat kuulemaan ja kädet auttamaan.

Aamen.

(Psalmista 13:4)

Kirjoittaja on Agricolan suomalaisen seurakunnan seurakuntapastori