Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kilpailutusten kiertämiselle maakunnissa laitettava piste 

Yrittäjät kautta maan seuraavat erittäin huolestuneina julkisen sektorin vimmaa ostaa palveluita omilta yhtiöiltään. Erityisesti tämä käytäntö on yleinen uusilla hyvinvointialueilla.

Elinkeinoelämän järjestöt ovat vaatineet, että Kuluttaja- ja kilpailuvirasto (KKV) tutkii kuntien ja hyvinvointialueiden päätökset kiertää kilpailutukset ostamalla palveluita omilta yhtiöiltään sidosyksikköjärjestelyin. Asiasta on jätetty tutkintapyyntö KKV:lle.

Kyseessä on yleinen ja valtakunnallinen ilmiö. Uudet sote-alueet eli hyvinvointialueet ovat levittäneet liiketoimintaansa niin, että ne syrjäyttävät merkittävissä määrin vastaavaa paikallista yksityistä tarjontaa.

Jopa hyvin pienellä osakemäärällä omistamisen tulkitaan täyttävän kriteerit ja sen seurauksena voidaan välttää avoin kilpailutus. Vaadimme, että viranomainen selvittää viipymättä, täyttävätkö julkisomisteiset in-house -yhtiöt lainsäädännön kriteerit.

Kolmasosa hankinnoista tehdään jo ilman kilpailutusta veronmaksajien omistamilta omilta sidosyksikköyhtiöiltä. Puolestaan julkisen sektorin kilpailutuksessa on keskimäärin vain kaksi osallistujaa.

Tähän menoon on saatava ensi vaalikaudella muutos. Se tapahtuu lainsäädännöllä, viranomaisvalvonnan riittävillä resursseilla ja paikallisesti poliitikon tahdolla avata markkinoita pk-yrityksille. Julkisia ostoja on avattava laajasti pk-yrityksille. Näin voidaan myös verrata palvelun laatua ja hintaa keskenään eri tarjoajien välillä.

Yrittäjät esittää, että julkisen sektorin on nostettava rimaa ja kilpailutettava tavarat ja palvelut avoimesti markkinoilta. Hankinnat on jaettava osiin, jotta pienetkin yritykset pystyvät jättämään tarjouksen. Ostot omilta yhtiöiltä on saatava loppuun.

Kirjoittaja on Uudenmaan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja