Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Epävarmuudesta voi tehdä valttikortin

Lähihistoriassa kaikki ei ole mennyt toivomusten mukaan. Ensin iski korona. Sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Korot ovat nousseet. Energian hinta ja saatavuus ovat vähintäänkin epävarmalla pohjalla. Eikä kukaan tiedä, miten tämä kaikki tulee vaikuttamaan meihin. Syytä paniikkiin ja synkistelyyn? Ei, päinvastoin, nykyinen tilanne avaa mahdollisuuksia.

Epävarmuudessa ihmisillä on tapana passivoitua. On luonnollista, että haluaa odottaa lisää tietoa ennen päätösten tekemistä. Tämä on juuri se hetki, jolloin aktiivinen toimija tekee eroa muihin. Tämä on usein myös se hetki, jolloin voittajat erottuvat muusta joukosta jo aktiivisuutensa perusteella.

Epävarmuudessa ihminen hakee luonnollisesti turvaa toimimalla muiden ihmisten tavoin. Ja erilaisia seurattavia perustotuuksia syntyy yllättävän nopeasti, eri suuntiin. Samalla kun toki pitää seurata mitä ympäristössä tapahtuu, kannattaa myös pysähtyä hetkeksi ja kriittisesti analysoida, olemmekohan nyt juoksemassa oikeaan suuntaan.

Mikäli suunta myöhemmin osoittautuu vääräksi, niin mitä aikaisemmin pysähtyy, sitä enemmän ehtii tehdä eroa muihin oikeaan suuntaan, ennen kun he kääntyvät.

Ihmisethän tekevät päätöksiä ja vastaavat erilaisista toimenpiteistä tai niiden puutteesta, elinkeinoelämässä ja yhteiskunnassa laajemminkin. Siinä epävarmassa tilanteessa, jossa maailma on, meillä ja koko Suomella on mahdollisuus toimia tavalla, joka tekee meistä voittajia.

Houkutellaksemme investointeja meidän pitää rohkeasti ja etupainotteisesti suunnitella ja kaavoittaa tarvittavia alueita ja kaikin puolin toimia tavalla, joka luo uskottavuutta ja luotettavuutta. Matkailun kehittämisessä emme voi jäädä odottamaan miten maailman turistivirrat loppujen lopuksi kehittyvät, vaan meidän pitää aktiivisesti hakea uusia markkinoita ja kehittää uusia tuotteita. Ja ehkä ennen kaikkea, varsinkin vallitsevassa epävarmuudessa, meidän pitää jatkuvasti tukea yritystemme toimintaa tavalla, joka kannustaa yrittämiseen ja omistamiseen.

Voimme olla varmoja siitä, että maailma ei kehity odotetulla tavalla. Ja juuri siksi meidän pitää kaiken kaikkiaan olla entistä aktiivisempia. Ja meidän pitää myös uskaltaa tehdä omia ratkaisuja, liikaa sivuille vilkuilematta.

Urheilutermejä lainatakseni, emme voi vaikuttaa muiden joukkueiden peliin ja otteluihin, mutta kunhan maltamme suunnata energiamme omaan peliimme ja pitää katseen pallossa, niin meillä on kaikki edellytykset selvitä voittajina omista otteluistamme. Ja sitä kautta koko turnauksesta. Cursor haluaa edustaa tämän kulttuurin ja asenteen vahvistamista.

Kirjoittaja on Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n toimitusjohtaja.