Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Turvallista koulumatkaa

Loviisassakin on nyt koulujen lukuvuosi alkanut. Turvallista koulumatkaa toivotan kuitenkin pienokaisten sijaan ennemminkin meille autoilijoille, joiden velvollisuutena on käyttäytyä liikenteessä niin, ettei vaaratilanteita pääse syntymään.

Kaasujalkaa tulee keventää aina lapsia ohittaessa, mutta erityisesti maanteiden olemattomilla pientareilla kulkevien kohdalla. Liikennenopeuksia tulee noudattaa ja suojateiden kohdalla muistaa erityinen tarkkaavaisuus. Pienten koululaisten voi olla vielä vaikea keskittyä turvalliseen liikkumiseen, vaikka pelisääntöjä olisi kotona kuinka teroitettu.

Turvallista koulumatkaa toivotan meille koululaisten vanhemmille, joiden velvollisuutena on kertoa lapsilleen, kuinka koulumatkoilla turvallisesti toimitaan. Käykää yhdessä koulutietä ja sen vaaroja läpi.

Sopikaa, ettei kännyköitä tuijotella tai musiikkia kuunnella koulumatkoilla. Muistuttakaa, että kaikesta muiden teillä liikkujien törppöilyistä ja matkan varrella tapahtuvista kiusaamisista pitää heti kertoa aikuisille. Kyselkää säännöllisesti paitsi miten koulupäivä sujui, myös miten koulumatka sujui.

Turvallista koulumatkaa toivotan myös meille kaupungin päättäjille, joiden velvollisuutena on kehittää kaupunkia niin, että kouluihin pääsee turvallisia reittejä pitkin ja koulujen saattoliikennettä saadaan vähennettyä. Suuri osa harvan kouluverkon, vajavaisten kävely- ja pyöräilyreittien ja laajapinta-alaisen kaupunkimme koululaisista kulkevat autokyydeillä, mutta liikenteessä on myös pieniä ja isompiakin lapsia kävelemässä ja pyöräilemässä. En epäile hetkeäkään, etteikö useampi vanhempi lähettäisi lastaan koulutielle pyörällä, mikäli vain turvallisia pyöräteitä olisi. Pyöräilyn ja jalankulun mahdollisuuksia tulee kehittää kiireellisesti – myös lastemme ja nuortemme murenevan hyvinvoinnin ja kaupungin vasta-asetetun hiilineutraaliustavoitteen takia. Se satsaus maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

Kirjoittaja on kahden ekaluokkalaisen äiti ja kaupunginvaltuutettu (vihr.)