Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Haistattaako Soilfood meille paskat? Mitä välii loviisalaisilla!

Kompostointi ja anaerobinen biokaasuntuotanto ovat molemmat ikiaikaisia bioprosesseja. Niitä ei yhdenkään yrityksen, yrittäjän, ei myöskään kotitalouden tarvitse opetella itsekseen.

Niitä opetetaan ja on opetettu ainakin niin kauan kuin oma opintieni mikrobiologian parissa on kestänyt, eli kohta 50 vuotta. Siksi minua lähinnä huvittaisi, jollei ärsyttäisi tämä Börje Uimosen puhe (kolumni LS 19.7.) rahan hajusta Soilfoodin kentältä.

Soilfood Oy ei ole mikään aloittelija. Se on perustettu vuonna 2015. Sillä on myös toimintahistoriaa Forssasta. Sielläkään homma ei mennyt putkeen. Kompostointiin tähdättiin, mädätystä tuli. Hajuhaittojen vuoksi yritys joutui lähtemään paikkakunnalta.

Kun halutaan kompostoida, tulee komposti rakentaa ilmavaksi ja huolehtia ilmavuuden säilymisestä koko prosessin ajan. Tähän tarvitaan riittävästi tukiainetta. Märät lietteet tiivistyvät ja mätänevät, aina. Nyt on käynyt selväksi, ettei yritys ole välittänyt tästä kompostoinnin perusperiaatteesta. Sillä ei ole aitoa kiinnostusta tehdä työtään kunnolla. Siinä mielessä raha haisee, nimittäin se raha, jota ei haluta käyttää kompostoinnin asialliseen hoitoon.

Siksi ihmetyttää Börje Uimosen kanta siitä, että meidän pitäisi Loviisassa tätä hajua sietää ns. yleisen hyvän nimissä. Rajansa kaikella. Soilfood Oy:n kotipaikka on Lieto. Sen työntekijät ovat Tampereella ja Helsingissä. Loviisassa ei taida olla yhtään. Yksi urakoitsijayrittäjä saanee lisätienestiä. Se tarkoittaa, että yhteisöveroa ei meille heru. Asvalttikentän kiinteistövero on kaupungin kassaan kertyvää. Paljonko sitä tulee? Mitä muuta meille siis jää kuin hajut?

Kirjoittaja on loviisalainen mikrobiologi.