Päätoimittajalta Kilpailutus toimii sähköenergiassa, muttei sähkönsiirrossa

Loviisan kaupungin päätös valita Loviisan kaupunki -ryhmän sähkönmyyjäksi Keravan Energia Oy lienee karvas tappio kaupungin nykyiselle sähkönmyyjälle Kymenlaakson Sähkö Oy:lle, jonka suurin omistaja Loviisan kaupunki on.

Loviisan kaupunki -yhteishankintaryhmään kuuluvat Loviisan kaupungin lisäksi Loviisan seudun palvelutalosäätiö, Loviisanseudun Vesi, Myrskylän kunta ja Pukkilan kunta.

Ei ole syytä ostaa omalta sähköyhtiöltään, jos muualta saa halvemmalla.

Konsulttiyhtiö Veni Energia Oy:n järjestämän tarjouskilpailun jälkeen ei jäänyt kahta sanaa mikä yhtiö on tehnyt kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen. Kymenlaakson Sähkö Oy:n hintatarjous oli peräti neljä kertaa kalliimpi kuin edullisimman tarjouksen tehneen Keravan Energia Oy:n. Syystä tai toisesta avoimeen tarjouskilpailuun osallistui vain kolme sähköyhtiötä. Se lienee merkki turbulentista markkinatilanteesta, jossa niiden sähköyhtiöiden, joilla ei ole omaa vakiohintaista sähkönhankintaa, markkinariskit ovat nyt poikkeuksellisen suuret.

Loviisan kaupungin sähkösopimuksen menetys kirpaisseen KSOY:tä myös taloudellisesti, sillä yhtiö on laskuttanut kaupunkia vuosittain lähes kahdella miljoonalla eurolla. Keravan Energian sopimuksen valitseminen tuo myös merkittäviä säästöjä Loviisalle, Myrskylälle ja Pukkilalle.

Toisaalta KSOY on viime vuosina kyennyt kompensoimaan ankarasti kilpailtua ja heikosti kannattavaa energialiiketoimintaansa pitämällä monopolimarkkinoilla toimivan verkkoyhtiön siirtohintoja korkealla. KSOY:n energialiiketoiminta tuotti viime vuonna 88 miljoonan euron liikevaihdolla peräti -13,1 miljoonan euron tappion, mutta tytäryhtiön Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n +14,5 miljoonan euron voitto, nosti emoyhtiön voitolliseksi.

Loviisan kaupungin sähkönhankinnan kilpailutus ja selvästi edullisimman tarjouksen valitseminen on terve merkki markkinatalouden toimivuudesta sähköenergiamarkkinoilla. Suurikin osakkeenomistaja on näemmä tarjouskilpailussa samalla viivalla muiden asiakkaiden kanssa. Samoin suurenkaan omistajan ei pidä ostaa sähköä omistamaltaan yhtiöltä, mikäli sen hinnat eivät ole kilpailukykyisiä kuten nyt tässä tarjouskilpailussa kävi ilmi. Olisi tyhmää maksaa omalle tutulle yhtiölle liikaa, jos markkinoilta on saatavissa halvemmalla.

Loviisan kaupunki -ryhmä ostaa sähkönsä Keravan Energialta vuosina 2024 - 2027

Kymenlaakson Sähkön osinko Loviisalle romahti miljoonalla eurolla, mutta Loviisan yhteisverotulot kasvavat kahdella miljoonalla eurolla budjetoitua enemmän

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut