Päätoimittajalta Elinkeinoelämän ja julkisen vallan yhteys paranee?

Loviisan kaupunki, Loviisan Yrittäjät ry sekä kehitysyhtiö Cursor Oy julkistivat viime viikolla perustamansa Loviisan elinkeinofoorumin, joka kokoaa elinkeinoelämän edustajia, viranhaltijoita sekä poliitikkoja kuukausittain pyöreän pöydän ympärille keskustelemaan ajankohtaisista asioista sekä ennen muuta Loviisan kehittämisestä.

Foorumin pyrkimyksenä on myös sujuvoittaa erilaisia lupaprosesseja sekä muuttaa Loviisa – ei enempää eikä vähempää kuin – Suomen yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi. Tavoite on kannatettava sekä jollain aikataululla ehkäpä jopa realistinen, vaikka takamatkaa Loviisalla on vielä esimerkkikuntiin verrattuna melkoisesti.

Luvitusten hitaus muodostaa jo kasvun pullonkaulan Loviisassa.

Ei ole salaisuus, että naapurikunnat Lapinjärvi ja erityisesti Pyhtää ovat yrittäjämyönteisyydessä ja lupaprosessien sujuvoittamisessa olleet paljon Loviisaa edellä. Tosin monien Lapinjärven siirrettyä monia lupamenettelyjä Loviisan hoidettavaksi on kilpailuasetelma tasaantunut.

Elinkeinofoorumilla ei tietenkään ole varsinaista päätösvaltaa kaupungin suuntaa, mutta säännöllisen keskusteluyhteyden avaaminen yrittäjien ja julkisen vallan kesken on tarpeellinen avaus yrittäjämyönteisyyden ja yhteistyön saralla.

Lupaprosessien ja byrokratian sujuvoittaminen on syytä aloittaa rakennuslupamenettelyistä, jotka Loviisassa kestävät yleensä kohtuuttoman pitkään. Kyse lienee lähinnä luvitusorganisaation resursoinnista, joka on työmääriin nähden selkeästi alimitoitettu. Luvitusten viipyminen muodostaa jo kaupungin kasvua hidastavan pullonkaulan.

Yritysten kasvua ja arkea haittaavat Loviisassa myös pienehkö joukko tapavalittajia ja heidän apureita, joiden tehtailemien valitusten ja oikaisupyyntöjen käsittely syö virkakoneiston resursseja, aiheuttaa satojentuhansien eurojen kustannukset sekä viivästyttää paikoin kohtuuttomasti erilaisia hankkeita.

Sille ilmiölle eivät mitkään foorumit tai pyöreätkään pöydät voi mitään, sillä kuntalaisen valitusoikeus on ehkä demokratian väärinkäytetyimpiä peruskiviä Loviisassa ja monin paikoin muuallakin Suomessa. Vaikka ehkä suurin osa valituksista ja oikaisupyynnöistä onkin suutareita, ei niiden aiheuttamia haittavaikutuksia ja kustannuksia oikein voida välttää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut