Päätoimittajalta Musiikki kuuluu kesäiltoihin, mutta melurajojen puitteissa

Juhannusviikon jälkeen pyörähtävät jälleen käyntiin lukuisat kesätapahtumat, festarit, näyttelyt ja kesäteatterit eri puolilla Suomea. Kahden koronakesän ja raskaiden rajoitusten jälkeen viimein on käsillä kesäkausi, jota voidaan toivottavasti viettää melkolailla entiseen, normaaliin tapaan, vaikka koronaa ei olla läheskään kokonaan vielä selätetty.

Loviisan seudun tapahtumakesä alkoi perinteisillä juhannusmarkkinoilla Loviisan torilla tiistaina, ja jatkuu juhannusjuhlilla eri puolilla seutukuntaa. Yksi kesän kohokohdista, jo noin 30 vuoden ajan järjestetty Small Ships’ Race, täyttää jälleen Laivasillan alueen heinäkuun puolivälissä.

Musiikki ja siitä aiheutuva melu kuuluvat kaupunkien kesäiltoihin.

Kahden koronakesän hiljaiselon jälkeen jo alkukesän bändi-illat Laivasillalla ovat ovat herättäneet sosiaalisessa mediassa kritiikkiä häiritsevästä melusta, joka kantautuu lähialueen asukkaiden sisätiloihin. Tosin viime viikonlopun häiritsevimmän teknomusiikin poljennon lähteeksi paljastuikin yksityisbileet samoilla alueilla, mutta häiriövalituksia on tullut tasaiseen tahtiin myös ravintolamusiikista. Musiikin häiritsevyyttä kuulemma korostaa se, että samaan aikaan esimerkiksi Laivasillan alueella saattaa esiintyä kaksikin artistia, jolloin etäämpänä äänimaailma kuulostaa sekameteliltä.

Erityisesti kaupunkialueella on kuitenkin syytä hyväksyä, että ajoittainen soitanta ja siitä aiheutuva melu kuuluu kesäiltoihin. Toki kohtuuden rajoissa ja meluilmoitusten puitteissa.

Esimerkiksi Laivasillan ravintolayrittäjän tekemässä ja Loviisan ympäristönsuojelutarkastajan hyväksymässä meluilmoituksessa todetaan, että seitsemänä kesälauantaina neljän tunnin ajan, kello 20 ja 24 välisenä aikana alueella voidaan esittää orkesterimusiikkia niin, että melutaso 10 metrin päässä on noin 90 desibeliä. Äänekkäimmän musiikkikappaleiden aikana saa alakaupungin lähimmissä häiriintyvissä naapuritaloissa äänenvoimakkuus olla enintään 65 desibeliä ulkotiloissa mitattuna.

Kun normaalin keskustelun melutasot ovat Kuuloliiton melutaulukon mukaan 50 – 70 desibelin ja normaalin liikenteen 70 – 85 desibelin välillä, niin musiikkiesitysten melutasot eivät Laivasillan naapurustossa ole kohtuuttomia, kunhan asetettuja melurajoja noudatetaan.

On totta, että avoimien ikkunoiden äärellä voi nukkuminen olla lähialueilla vaikeaa, mutta siihen on tarjolla apuvälineitä kuten korvatulppia ja vastamelukuulokkeita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut