Päätoimittajalta Lasten kuvaamiseen hienotunteisuutta

Presidentti Sauli Niinistö esitti viime viikolla paheksuntansa, kun presidenttiperheestä ja perheen nelivuotiaasta Aaro-pojasta otettuja kuvia oli päätynyt tiedotusvälineiden sivulle. Kuvat oli otettu Turussa pidettyjen Paavo Nurmen ykeisurheilukisojen katsomossa.

Samoihin aikoihin pääministeri Sanna Marin julkaisi Twitterissä toivomuksen, ettei media kuvaisi eikä julkaisisi kuvia hänen lapsestaan.

Presidentti oli viitannut Julkisen sanan neuvoston periaatelausumaan, jonka mukaan alle 7-vuotiaiden lasten kuvaamiseen tarvittaisiin vanhempien suostumus.

Oikeus kuvata julkisella paikalla on keskeinen osa sananvapautta.

Vuonna 2014 julkaistun periaatelausuman mukaan "tiedotusvälineen olisi tarvittaessa varmistettava, että 7‒14-vuotiaiden haastatteluun ja kuvaamiseen on lupa huoltajalta lukuunottamatta julkisia tilaisuuksia tai tilanteita. Alle 7-vuotias tarvitsee aina huoltajan luvan. 15-vuotiaalla on yleensä oikeus päättää esiintymisestään julkisuudessa".

JSN:n periaatelausuman tarkoituksena tuskin on kieltää kaikkea ilman vanhempien lupaa tapahtuvaa lasten kuvaamista, vaan tilanteita, joissa lapsesta tehdään haastattelua tai muuta juttua, jossa hän esiintyy jutun subjektina. Siihen on syytä hankkia aina myös vanhempien lupa.

Päättäjien ja julkisuuden henkilöiden toivomukset kuvauskiellosta ovat ymmärrettäviä, mutta totaalisen kuvauskiellon asettamiseen ei ole syytä suostua, jos kyseessä on julkinen paikka ja kuvan julkaiseminen muutoin on asiallista ja hienotunteista. Päivänselvää on, että esimerkiksi esimerkiksi kotipihalla tai muualla kotirauhan piirissä olevia ihmisiä ei saa kuvata ilman näiden lupaa.

Myös paikallislehdessä törmätään lähes viikoittain tilanteisiin, joissa lapsia ja nuoria kuvataan lehtijuttua varten. Yleensä kuvaamiseen saadaan asianomaisilta suostumus, mutta aina silloin tällöin tulee tilanteita, joissa suostumuksen pyytäminen ei ole käytännössä mahdollista.

Esimerkiksi tässä lehdessä julkaistaan juttu ja useita kuvia viime viikonloppuna pelatusta Lovariliigasta, johon osallistui toistasataa alaikäistä lasta. Kuvausluvan hankkiminen jokaiselta kuviin osuneelta lapselta tai heidän vanhemmilta olisi ollut käytännössä mahdoton tehtävä.

Oikeus kuvata julkisella paikalla vapaasti on keskeinen osa sananvapautta, jota ei ole syytä ryhtyä rajoittamaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut