Päätoimittajalta Ukrainalaiset ovat hyvin tervetulleita paikallisyhteisöön

Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan ja siviileiden julma kohtelu on ajanut miljoonia ukrainalaisia pakolaisiksi ympäri Eurooppaa. Osansa pakolaisvirroista on saanut myös Loviisa ja Lapinjärvi, jonne arvioidaan asettuvan muutamia satoja pakolaisia.

Tiistain lehdessä uutisoitiin Loviisaan perustettavasta vastaanottokeskuksesta, jonka on määrä loppukesästä majoittaa yhteensä 270 ukrainalaista eri puolelle Loviisaa. Ukrainalaisten määrät alkavan olla niin suuria, että se näkyy pian jo Loviisan katukuvassa, ja erityisesti paikallisissa palvelupisteissä kuten kouluissa ja terveysasemilla.

Sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat monella tapaa tervetullut lisä Loviisan seudun paikallisyhteisöön, vaikka heidän tänne tulemisen syyt ovatkin tavattoman surullisia. Useimmille lienee silti helpotus päästä pois sotatoimien aiheuttamasta hengenvaarasta, pelosta, ahdingosta ja muusta kurjuudesta.

Monet työpaikat sopisivat myös paikallisia kieliä taitamattomille.

Ukrainan sodan kestosta ei kukaan osaa sanoa mitään varmaa. On mahdollista, että ukrainalaiset pakolaiset asuvat Loviisan seudulla vielä vuosikausia, ja osa saattaa tulle jopa jäädäkseen. Hyvä niin. Loviisan seutu tarvitsee uusia asukkaita, ja uusia ryöntekijöitä.

Jo nyt saatujen tietojen mukaan monet ukrainalaiset pakolaiset ovat ammatteihin koulutettuja sekä halukkaita ansaitsemaan elantonsa työnteolla. Eri puolilla Suomea useat ukrainalaiset ovat jo tuoneet helpotusta koko maata vaivaavaan työvoimapulaan.

Myös Loviisan seudulla on jatkuvasti noin kolmisensataa avointa työpaikkaa, joihin ei tahdo löytyä tekijöitä. Osalle Loviisan yrityksistä työvoimapula on vakava pullonkaula ja kasbvun este. Monet täällä tarjolla olevat työpaikat sopisivat myös suomen- tai ruotsinkieltä taitamattomille työntekijöille.

Euroopan unioni otti keväällä käyttöön tilapäisen suojelun direktiivin Venäjän hyökkäyssodan takia. Tilapäinen suojelu mahdollistaa ukrainalaispakolaisille esimerkiksi työnteon ilman turvapaikkapäätöstä. Monille pakolaisille tie työllistymiseen, pankkitilin avaamiseen ja asunnon hankintaan on noussut pystyyn, koska he eivät ole vielä saaneet tarvittavaa henkilötunnusta.

Ukrainalaisten kotoutumisen edistämiseksi olisi eduksi, jos mahdollisimman moni ansiotyöhön pyrkivä pakolainen pääsisi töihin Suomelle ominaisen monimutkaisen byrokratian sitä kohtuuttomasti hankaloittamatta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut