Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nina Ekin kolumni Inflaatio, korkojen nousu ja ... kassanhallinta ? Kaikki kallistuu, mitä tehdä?

Inflaatio laukkaa rajuilla kierroksilla ja hintapaineet ovat pitkittymässä entisestään. Tilastokeskuksen mukaan Inflaatio oli huhtikuussa 5,7 %. Eurostatin ennakkotilaston mukaan inflaatio oli 7,1 % toukokuussa.

Tilastokeskuksen mukaan sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalojen peruskorjausten kallistuminen ovat suurimmat inflaatiota kiihdyttäviä tekijöitä. Inflaatiohuoliin ei helpotusta vielä pitkään aikaan ja tämä luo myös korkoihin nousupainetta.

12 kuukauden euribor-korko nousi huhtikuussa positiiviseksi ensimmäistä kertaa yli 6 vuoteen. Tätä kirjoittaessa 12 kuukauden euribor on 0,569 %.

Kaikki kallistuu, mitä tehdä?

Yrityksen hyvä kassanhallinta on avain kaikkeen. Se on käytännössä tietoisuutta siitä, missä mennään yrityksen kassavarojen osalta: kuinka paljon kassassa on rahaa, kuinka paljon sitä on tulossa ja kuinka paljon menossa. Kun kassanhallinta on tehokasta, se tukee yrityksen päivittäistä toimintaa ja mahdollista kasvua sekä helpottaa tulevaisuuden suunnittelua. Voidaan jopa ajatella että yrityksen kassanhallinta on tärkeämpää kuin tulos. Tulosta ei voi tehdä, jos kokonaisuutta ei hallitse.

Viimeiset kaksi vuotta ovat opettaneet siihen, että koskaan ei voi tietää mitä on edessä.

Viimeiset kaksi vuotta ovat opettaneet siihen, että koskaan ei voi tietää mitä on edessä. Vahva kassa auttaa yritystä varautumaan myös yllättäviin muutoksiin.

Perussääntö hyvässä kassanhallinnassa on säännöllinen seuranta.

Päivittäisen kassan seurannan rinnalla on hyvä ylläpitää myös investointisuunnitelmaa ja varautua tuleviin investointeihin esimerkiksi kassavarojen määräaikaisella sijoittamisella. Investointeja voi rahoittaa myös ennakoivalla kuukausisäästämisellä. Useimmilla pankeilla on tarjota hyviä ratkaisuja yrityksen kassanhallintaan sekä ratkaisuja myös lainojen koron nousulta suojaamiselle.

Onko tuotteet hinnoiteltu oikein?

Yrityksen kannattaa aika-ajoin tarkistaa omien tuotteiden ja palvelujen hinnoittelu ja käydä läpi kuluja. Olisiko hintoja syytä nostaa? Onko turhia menoja, joista voisi luopua? Ostettavien palvelujen sopimukset on myös hyvä kilpailuttaa säännöllisesti.

Myös perinnän ja laskutuksen tehokkuus sekä osto- ja myyntilaskujen maksuehdot on hyvä tarkistaa.

Suomen Yrittäjillä on laaja valikoima ilmaisia koulutuksia eri aiheista yrittäjille, esim. syyskuussa on Myynnin kannattavuus- ja hinnoittelu etäkoulutus. Kannattaa myös seurata Cursorin koulutustarjontaa.

Loviisan on Suomen paras paikka yrittää siitäkin syystä, että täällä on palvelut lähellä, myös pankit.

Kirjoittaja on Loviisan Yrittäjien hallituksen jäsen