Päätoimittajalta Ratapihan maa- alueiden ostolle hyvät perustelut

Loviisan kaupungunvaltuusto käsittelee keskiviikkona esitystä kaupungin keskustassa, ratapiha-alueella sijaitsevien maa-alueiden ostamisesta Senaatti-kiinteistöiltä ja Väylävirastolta. Yhteensä noin 6,3 hentaarin suuruiset maa-alueet sijaitsevat Loviisan torin ja kirkon länsipuolella vain noin 600 metrin etäisyydellä ydinkeskustasta.

Kaupan kohteena oleva alue on keskustan alueella suurin yhtenäinen, lähes rakentamaton alue, joka nykyisin on ollut lähes joutomaata sekä osin umpeen kasvanutta rämeikköä keskellä kaupunkia.

Alue on osin umpeen kasvanutta rämeikköä keskellä kaupunkia.

Muutaman maaperänäytteen perusteella alueen maaperä on paikoin pilaantunutta, mutta pilaantuneiden maa-ainesten tarkkaa määrää ei tässä vaiheessa tiedetä. Alustavien arvioiden mukaan maaperän puhdistaminen maksaisi keskimäärin 741 000 euroa, mutta suurten epävarmuuksien vuoksi kustannusten vaihteluvälin kerrotaan olevan 90 prosentin varmuudella 454 000 - 1 107 000 euron hintahaarukassa.

Maaperän pilaantuminen näkyy osapuolten kesken alustavasti neuvottellussa kauppahinnassa, joka on esityksen mukaan alennettu arviokirjan 510 000 eurosta 260 000 euroon.

Loviisan kaupungin näkökulmasta mainitut maa-alueet ovat tärkeitä keskusta-alueen palveluiden kehittämistä ajatellen. Alueiden hankinta vapaaehtoisella kaupalla sitoisi Loviisan kaupunkia mahdollisimman vähän alueiden tulevan käytön osalta.

Päätösesityksen perustelujen mukaan mainitulle alueelle saattaisi olla mahdollista suunnitella esimerkiksi uusi päiväkoti keskusta-alueen läheisyyteen. Maa-alueiden hankinta luo lisäksi edellytyksiä ratkaista alueen halki kulkevan sillan tulevaisuutta koskevat asiat monipuolisemmin. Mikäli esimerkiksi sillan purkaminen tulisi ajankohtaiseksi, niin alueen toimintojen ja infrastruktuurin uudelleenjärjestely on helpommin toteutettavissa, mikäli vanhan ratapihan maa-alueet olisivat kaupungin omistuksessa.

Esitys maa-alueiden hankinnasta on herättänyt keskustelua ja kritiikkiä sosiaalisessa mediassa erityisesti maaperän saastuneisuuden johdosta. Hankintaa voi silti pitää hyvin perusteltuna ja kauppahintaa kohtuullisena. Kaupungin keskustan kehittämisen kannalta alue on keskeisellä paraatipaikalla ja sen saneeraaminen vaarattomaksi sekä siistiksi on kaupunkikuvan kannalta tärkeää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut