Kolumni Työn verotusta tulee keventää

Verotuksen tulisi aina kannustaa työntekoon. Kun tekee enemmän töitä, tulee sen myös tuntua lompakossa. Huomionarvoista on kuitenkin, että Suomessa työn verotus on kansainvälisesti katsoen korkeaa. Tämä ilmenee esimerkiksi Veronmaksajien keskusliiton vuonna 2021 tekemässä selvityksessä (Kansainvälinen palkkaverovertailu 2021). Selvityksessä tarkasteltiin palkkaan kohdistuvaa tuloverotusta Suomessa ja 17 Suomen kaltaisessa kehittyneessä OECD-maassa. Suomalaisen keskipalkkaisen (noin 46 000 euroa vuodessa) palkansaajan veroprosentti ylittää muiden Euroopan vertailumaiden keskiarvon 3,1 prosenttiyksiköllä.

Kuvaavana vertailu esimerkkinä voidaan mainita Ruotsi. Ruotsi on Suomen kaltainen Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta ja sopii siksi hyvin vertailukohteeksi.

Veronmaksajien keskusliiton selvityksen mukaan suomalaisen keskipalkan verotus on meillä Suomessa 5,6 prosenttiyksikköä kireämpää kuin Ruotsissa. Se tarkoittaa, että keskipalkkainen työntekijä Ruotsissa saa vuodessa yli 2 500 euroa enemmän käteen kuin samaa palkkaa ansaitseva työntekijä Suomessa. Tämä on mielestäni erittäin merkittävä summa. Olen vakuuttunut siitä, että kotitaloudet, joilla on enemmän tuloja käytettävissään, vauhdittavat myös taloutta enemmän.

Erityisesti niin sanottu marginaalivero on Suomessa kireä. Marginaaliverolla tarkoitetaan paljonko hankitusta lisätulosta mene veroihin.

Keskipalkkaisen suomalaisen 100 euron palkankorotuksesta tai muusta tulonlisäyksestä 48,2 euroa menee veroihin. Keskituloisen palkansaajan palkankorotuksesta jää siis pelkästään noin puolet käteen. Ei siis järin kannustavaa.

Huomionarvoista on kuitenkin se, että myös tätä matalammilla tulotasoilla, noin 29 900 euron vuosittaisilla palkkatuloilla, marginaaliveroaste on noin 40 prosenttia. Eli jokaisesta ansaitusta lisäeurosta menee noin 40 senttiä veroihin. On perusteltua kysyä kannustako tämä lisätyön tekemiseen?

Asia on äärimmäisen ajankohtainen juuri nyt. Inflaatio kiihtyy ja hinnat nousevat. Suomalaisten ostovoima on turvattava. Siksi työn verotusta on syytä keventää. Ahkeruudesta tulee palkita. Se on mielestäni oikein. Tavalliselle pieni- ja keskituloiselle palkansaajalle tulisi jäädä enemmän käteen. Työn verotuksen keventäminen vauhdittaisi myös maamme taloutta.

Kirjoittaja on Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja RKP:n aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Itä-Uudellamaalla

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut