Päätoimittajalta Näin Suomi sählättiin sivuun atomiaikajanalta

Niin siinä sitten lopultakin kävi, että Fennovoima irtisanoi lopullisesti Hanhikivi 1-sopimuksen venäläisen Rosatomin kanssa sekä perui työ- ja elinkeinoministeriölle jättämänsä rakentamislupahakemuksen.

Fennovoiman tarina on värikäs jakso suomalaisen energiapolitiikan historiaa, joka vertautuu kylmän sodan aikoina toteutetun Loviisan ydinvoimalaitoksen vähintäänkin yhtä värikkääseen historiaan. Helsingin Sanomat kuvaili vuoden 1986 kuukausiliitteessä Loviisan ydinvoimalan alkutaipaletta osuvasti otsikolla ”Näin Suomi sählättiin atomiaikaan”.

Ydinhankkeet sählättiin juuri, kun niille olisi suurin tarve ja kannatus.

Pian Loviisa 1 ja 2 -yksiköiden jälkeen IVOn oli määrä ryhtyä rakentamaan tuhatmegawattista Loviisa kolmosta. Asia oli silloin jo niin varma, että tein vuonna 1984 silloiselle työnantajalleni Ilta-Sanomille sir-ydinvoiman, IVOn Anders Palmgrenin haastattelusta aukeaman skuupin, jonka otsikkona oli ”IVOssa tiedetään - Loviisa saa neuvostovoimalan”.

Tshernobylin onnettomuus vuonna 1986 pysäytti Loviisa 3-hankkeen, joka kuitenkin nousi aika ajoin aktiiviseksi. Vuonna 2009 Loviisa kolmonen nousi jälleen otsikoihin, kun Fortumiksi muuttunut voimayhtiö jätti hakemuksen ydinvoiman lisärakentamisesta Loviisaan. Samoihin aikoihin Suomeen oli tyrkyllä peräti kolme uutta ydinvoimalaa, kun samoille markkinoille pyrkivät Fortumin lisäksi Teollisuuden Voima ja Fennovoima, joka aluksi oli varannut Loviisasta kaksikin sijoituspaikkaa reaktoreilleen.

Fortum oli lopulta ainoa kolmesta, jonka lupahakemus hylättiin valtioneuvostossa. Vaan kuinka kävikään. Ensin TVO perui oman TVO4-hankkeensa, ja nyt myös Fennovoima pani pillit pussiin Pyhäjoella. Kun poliitikkojen pelkona oli, että maahan ryhdytään samaan aikaan rakentamaan kolmea uutta ydinvoimalaa, toteutuikin nyt päinvastainen kauhuskenaario, ettei Suomeen rakenneta ainakaan lähitulevaisuudessa ainuttakaan uutta ydinreaktoria.

Suomi on sählännyt jälleen ydinvoimapelinsä pahoin ja hävittänyt kaikki ydinvoimalahankkeensa. Ilkikurisinta on, että se tapahtuu aikana, jolloin lisäydinvoimalle olisi eniten tarvetta sekä kansalaisten kannatus on historiallisen suurta ja jopa vihreät ovat historiallisesti kääntäneet perperinsä ydinvoiman kannalle. Muistuu mieleen vielä Palmgrenin sanat 1980-luvulta, että vielä tulee päivä, jolloin vihreätkin ryhtyvät ajamaan ydinvoimaa. Mene ja tiedä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut